Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. július. 23., hétfő

Az Elnökség Tudósítóinak első informális ülése

Szerző:
2011. február 1.
ROVAT: Esemény, Projekthírek

Az EU-elnökség formáihoz híven informális ülést tartottak az Elnökség Tudósítói. A biztonsági okokból nehezen megközelíthető és sterilen elzárt gödöllői helyszín helyett az egyik patinás Duna-parti egyetemen (BCE) gyűltek össze az önkéntes fiatalok. A projektben részt vevő 20 tudósítóból szinte mindenki el tudott jönni. Az első cikkek már december 31-én megjelentek saját oldalunkon. Az első hónap mérlegeként pedig majdnem 20 cikk született már és több, mint 12-en tudósítottak. A vizsgaidőszak sokakat hátráltatott ezidáig de februárra a többiek is nagyobb aktivitást ígértek.

Nem is egyszerű jól, érdekesen írni az EU-ról, jól tudja ezt az Elnökség Tudósítói szakmai partnere Losonczi Lívia is, aki számos uniós televíziós műsor szerkesztője, híradós és kommunikációs tréner. A tapasztalt szakújságíró ugyancsak informális keretek között köszöntötte a tudósítókat a találkozón és első kérdések és szakmai titkok megvitatására is sor kerülhetett. Losonczi Lívia már 1994-ben az Úton magazinnal próbálta közelebb hozni az európai integráció egészét a hétköznapi emberekhez, gyakorlati példák és minták alapján. Nagyon megtiszteltetés a program számára, hogy egy ilyen szakmai partner segíti a fiatalok munkáját.

A szakmai képzési hétvégékről is szó esett, Szabados Viktor a program koordinátora ismertette a korábban írásban megküldött anyagot és háttér-információkat. Az Elnökség Tudósítói két képzési hétvégén vesznek részt, amelyen Losonczi Lívia mellett olyan további kitűnő újságírók, tudósítók vesznek részt, mint például  Kalmár Szilvia, aki az EurActiv.hu főszerkesztőjeként nap-mint-nap az online hírgyártás, újságírás legmélyebb bugyraiba ásta magát, jelenleg a magyar EU-elnökségi weblap szerkesztői csapatának tagja. Vendégünk lesz továbbá D. Tóth Kriszta is, akit brüsszeli híradós tudósítóként ismerhettünk meg először, így közvetlen tapasztalatai vannak arról, mit is jelent uniós témákkal, hírekkel dolgozni. Egyéb újságírói munkái mellett ezt a feladatot szerkesztő, műsorvezetőként továbbra is képernyőn gyakorolja.

Továbbá legújabb tagja a szakértői csapatunknak, akik a képzési hétvégéken személyesen is segítik a tudósítók munkáját, Magyari Péter, az online újságírás egyik fiatal matuzsáleme, az index munkatársa.

A képzési hétvége és további technikai egyeztetések mellet azok is átvehették sajtóigazolványaikat, akikkel eddig nem sikerült találkozni. Minden önkéntes tudósító az Európai Újságírók Szövetségének teljes jogú tagja, ezzel akkreditációt szerezhetnek minden sajtó nyilvános eseményre. A körülbelül két órás találkozón beszámolót hallhattak a tudósítók a program Önkéntes Turnén való megjelenéséről, az ott készült írásokról és további élményekről. Valamint Szabados Viktor olyan hírekről számolt be, amelyek a következő időszakban fognak a weblaphoz, a programhoz kapcsolódóan megjelenni. Viktor arról is beszámolt, hogy a magyar EU-elnökség arca, háziasszonya Bakos Piroska üdvözli az Elnökség Tudósítói kezdeményezést és ez hamarosan a weblapon is meg fog jelenni.

Többek között elhangzott az is, hogy az EurActiv.hu és a Kitekinto.hu, a VG EU Blog szakmai együttműködő partnere az Elnökség Tudósítói programnak, valamint, hogy a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája – HÖOK weboldalán is RSS formában megjelennek a friss írások, cikkek.

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*