Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. július. 20., péntek

Válasszunk már 16 évesen? A fiatalok véleménye mérvadó lehet – Szólj bele!

A szomszédos Ausztriában már a 16 éves fiatalok is részt vehetnek a különböző helyi, országos illetve európai szintű választásokon. Vajon a fiatalok nagyobb érdeklődésére, részvételére lehet-e számítani akkor ha Magyarországon is csökkene a választójogi korhatár?

A dán EU-elnökség ebben a témában kiváncsi a fiatalok véleményére egész Európában. Igaz, a választóijogi törvény aktuális hazai vitája is alapot adhat ezen kérdések felvetésére. A most indult online konzultációban (http://ikkor.eu/?q=strukturalt-parbeszed-kerdoiv-dan-eu-elnoekseg) mindenki elmondhatja a véleményét. Elsősorban a 35 év alatti fiatalok közvetlen visszajelzéseit várja a konzultációkat Magyarországon koordináló munkacsoport.

“Vajon a választójogi korhatár csökkentése azt is eredményezné, hogy több a fiatalokat közvetlenül érintő kérdések állandó jelleggel felkerüljenek a politikusok napirendjére? Ez is kérdés, hiszen az Európai Ifjúsági Fórum, amely összefogja a fiatalok véleményét és hangját Európában, teljes mértékben ezt támogatja. A Fórum magyar EU-elnökségi összekötőjeként is az vezérelt, hogy minél magasabb szinten és minél szélesebb körben ismerjék meg és vonják be a fiatalok véleményét. Szerintem ez a mostani konzuláció tétje. – vélekedik Szabados Viktor ifjúsági civil delegált (FDE.hu), a strukturált párbeszéd Nemzeti Munkacsoport elnöke.

A konzultáció illeszkedik az úgynevezett strukturált párbeszéd folyamátához, amely az EU összes tagállamában, így Magyarországon is évente kétszer bekéri és felméri a fiatalok véleményét az őket érintő kérdésekben. A spanyol-belga-magyar EU-elnökség alatt Budapesten volt az a zárókonferencia, amely összegezte a válság kapcsán kialakult munkanélküliség fiatalokat érintő szempontjait, megoldási javaslatait.

A felhívás mostani körében a lengyel-dán-ciprusi elnökség alatt a fiatalok részvétele a fő prioritás. Milyen formában vesznek részt a mai fiatalok az őket érintő döntésekben? Hogyan képviselik az érdekeiket? Van-e beleszólási lehetőségük a helyi és országos közügyekbe? A fiatalok visszajelzéseiből konkrét javaslatokat és ajánlásokat fogalmaz meg a magyar munkacsoport. Ezek a visszajelzések 2012 márciusában a koppenhágai EU Ifjúsági Konferencián közös európai állásponttá, a fiatalok és döntéshozók közös ajánlásaivá válik majd.

Válasszunk már 16 évesen? A fiatalok véleménye mérvadó lehet – Szólj bele!
Az online kérdőívet 2012. január 16-ig lehet kitölteni.
http://ikkor.eu/?q=strukturalt-parbeszed-kerdoiv-dan-eu-elnoekseg

A fiatalok véleményével és az állandó ifjúsági párbeszéddel kapcsolatban a Szólj bele! facebook oldalon folyamatos hírek és eredmények érhetőek el. http://www.facebook.com/pages/Szólj-bele/191417394277019

A Galériában a legutóbbi budapesti (2011 március) és varsói (2011 szeptember) EU-Ifjúsági Konferencia képei láthatóak.

MTI Válasszunk már 16 évesen? A fiatalok véleménye mérvadó lehet – Szólj bele!

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*