Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. július. 20., péntek

Teach for Youth – Erasmus 2.0

Szerző:
2013. november 29.
ROVAT: Oktatás, Ifjúság, Kultúra és Sport

A Lisszaboni Szerződés életbe lépése óta, az európai polgároknak lehetőségük van jogalkotási javaslatra vonatkozó kérelmet terjeszteni a Bizottság, vagyis az Európai Unió javaslattevő intézménye figyelmébe. Mindez az úgynevezett Európai Polgári Kezdeményezés (EPK) formájában valósulhat meg. Egy EPK sikeréhez azonban, a Lisszaboni Szerződés 11. cikke alapján legalább egymillió uniós polgár – akik egyben a tagállamok jelentős számának állampolgárai – aláírása szükséges. (Az Európai Polgári Kezdeményezésről bővebben: http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/?lg=hu)

Egymillió aláírás. Elsőre ugyan soknak tűnik, de ha belegondolunk, hogy az Európai Unió 28 tagállamának összlakossága meghaladja az 500 milliót, akkor ez a szám igen csak csekélynek hat…

Logo T4Y

A Párizsi Politikatudományi Intézet, közismertebb nevén Sciences Po, Európai Tanulmányok Mesterképzésnek hallgatói úgy döntöttek, hogy szembenéznek a kihívással, és a Bizottság elé terjesztenek egy Európai Polgári Kezdeményezést. Ezzel egyben arra törekednek, hogy megcáfolják az EU antidemokratikus létére vonatkozó kritikákat és bizonyítsák, hogy a polgároknak igenis van beleszólásuk a jogalkotásba.

A Teach for Youth (Tanítsd a fiatalokat) javaslat célja, hogy az Erasmus csereprogram mintájára, és a Teach for America program által ösztönözve, létrehozzon egy európai ösztöndíjat, amely lehetővé tenné az oktatási egyenlőtlenségek megszüntetését az Európai Unión belül. A Teach for Youth keretében elhivatott és kiemelkedően teljesítő, friss diplomás és posztgraduális hallgatók egy-két évet az EU valamely városi vagy vidéki alacsony jövedelmű közösségében oktatással töltenének.

Mindez által a program:
– lehetőséget teremt a friss diplomás vagy posztgraduális hallgatók számára értékes és elismert tapasztalat szerzésére, önbizalmuk növelésére. Ezzel együtt segíti a munkaerőpiacra való beilleszkedésüket is.
– előmozdíthatja továbbá az elmaradott, hátrányos helyzetű térségek diákjai számára új ismeretek, így például az EU egyik hivatalos nyelvének elsajátítását, valamint az Európai Unió intézményeivel, működésével való ismerkedését. Ezáltal egyben hozzájárulna az oktatási egyenlőtlenségek felszámoláshoz is az Unión belül.
– nem utolsó sorban pedig az EU más országaiból érkező oktatókkal való kapcsolat segítené az európai szolidaritás, az európai összetartozás-érzés kialakítását már fiatal korban, különös tekintettel az elmaradott, hátrányos helyzetű térségek diákjai számára.

A kezdeményezés támogatása mindössze néhány percet és egy személyigazolványt vesz igénybe. Amennyiben egyetértesz a program céljaival, és szeretnél hozzájárulni annak megvalósításához, a következő oldalon tudod kifejezni támogatásodat:
https://ec.europa.eu/citizens-initiative/REQ-ECI-2013-000011/public/

Sokat lehet manapság hallani arról, hogy nincs beleszólásunk az európai politikákba, a döntések a polgároktól távol, Brüsszelben születnek. Teremtsük meg az alkalmat ennek megcáfolására!

 

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*