Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. július. 23., hétfő

Nemzeti Ifjúsági Tanács konzultáció június 22-én – felhívás

Az Európai Hallgatók Hálózatának Egyesülete (AEGEE-Budapest.hu), a Felsőoktatási Diákszervezetek Egyesülete (FDE.hu) 16 szakmai diákszervezettel együtt angol nyelvű konzultációra hívja a magyarországi ifjúsági szervezeteket 2011.06.22-én, 10-15 óra között az Európa Pontba.

Az Európai Hallgatók Hálózatának Egyesülete a magyar EU-elnökség alatt az Európai Ifjúsági Fórum (youthforum.org) partnere. Egy közös projektben Szabados Viktor EU-elnökségi összekötő látja el a brüsszeli székhelyű, 100 tagszervezettel rendelkező egyetlen, legszélesebb európai ifjúsági képviselet és a magyar EU-elnökség, ifjúság közti koordinációt.

Mivel hazánkban jelenleg nem működik horizontális ifjúsági képviselet, ezért az ifjúsági szervezetek az Európai Ifjúsági Fórum munkájába közvetlenül nem kapcsolódhatnak be. Az EU-elnökségi projekt részét képezi az, hogy segítse a magyar ifjúsági szervezeteket és ezáltal változzon a helyzet. A korábbi próbálkozásokból is tanulva, egy hosszú távon életképes magyar Nemzeti Ifjúsági Tanács megalapozása a cél. Ennek megfelelően az EU-elnökségi projektben 2011 január óta több egyetemen, ifjúsági rendezvényen került sor előadásokra, illetve online és nyomtatott sajtóban való megjelenésekre. 2011 májusában a Magyar Ifjúsági Konferencia is napirendjére vette e kérdést.

“Fontos, hogy mindenkit vonjunk be és politikai helyett, szakmai kérdésként kezeljük a Tanácsot. Ezért is szeretnénk még a magyar EU-elnökség alatt jól működő Nemzeti Ifjúsági Tanácsok és az Európai Ifjúsági Fórum munkáját bemutatni. Elengedhetetlen, hogy megismerjük felépítésüket, működési és finanszírozási gyakorlatukat. A Tanácsok az Európai Ifjúsági Fórum ernyője alatt dolgoznak együtt, ezért az európai követelmények, bekapcsolódási lehetőségek megismerése is szükséges.”, fogalmaz Szabados.

Az angol nyelvű konzultáció vendége az Európai Ifjúsági Fórum, a litván, lengyel és osztrák Nemzeti Ifjúsági Tanácsok, az Európai Hallgatók Hálózatának Egyesülete brüsszeli vezetősége. Ezenkívül a horvát, cseh Nemzeti Ifjúsági Tanácsok is a meghívást kaptak. A konzultáción való részvétel feltétele az angol nyelvtudás, korlátozott férőhelyek miatt a meghívó szervezetenként 1 fő részére szól (plusz 1 fő várólistán jelentkezhet). Amennyiben van, egy adott szervezet országos képviseletének regisztrációját várjuk.

Regisztrálni 2011.06.15. éjfélig lehet emailben, szabados.viktor@fde.hu címen a következő adatokkal:

  • ifjúsági szervezet neve
  • rövid ismertető
  • székhely adatai
  • weblap
  • képviselő neve, funkciója, email cím, telefonszám (1 plusz 1 fő várólistán)
  • valamint 2 mondatban az, hogy miért látják fontosnak részvételüket, miket kérdeznének.

Előzetesen a Mire jó a Nemzeti Ifjúsági Tanács cikket (elnoksegtudositoi.eu) és Ferencsik Ildikó fiatalok társadalmi részvételéről szóló tanulmányát (mobilitas.hu/euelnokseg/strukturaltparbeszed) ajánljuk. A magyar EU-elnökség ifjúsági híreiről, eseményeiről az Európai Ifjúsági Fórum angol nyelvű hírlevelei számolnak be részletesen (ezekhez link: 2011. február 8., 2011. május 24.).

Köszönjük a támogatók segítségét, melyek a Mobilitás Ifjúsági Szolgálat, az Európai Ifjúsági Fórum, a résztvevő Nemzeti Ifjúsági Tanácsok, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete.

Az Elnökség Tudósítói a rendezvény és az ifjúsági téma elkötelezett média partnere. További kapcsolódó cikk: 2011.05.30. Az ifjúsági terület büszke lehet az EU-elnökség eredményeire

közlemény
MTI Nemzeti Ifjúsági Tanács helyzetjelentés

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*