Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. augusztus. 15., szerda

Kirobbanó sikerrel kezdődött el a dán EU Ifjúsági Konferencia

A repülőút és az egy kis buszozás után megérkeztünk a dán EU Ifjúsági Konferencia helyszínére, Sorø-ba. A Konferencia előadásokkal és egy érdekes, kémiai bemutatóval kezdődött el március 18-án délután.

A Konferenciát Sorø-ban, a Science Center-ben rendezték meg, amely a 12-20 éves fiatalok tehetséggondozásával foglalkozik (program és workshop részletes információi). A Science Center különböző kurzusokat és táborokat rendez a fiatal tehetségek számára, ahol lehetőségük van az ötleteik kreatív megvalósítására. A Center a tanároknak  segítséget és támogatást nyújt az innováció fejlesztése terén, valamint hozzájárul a tehetségek hálózatának kialakításához. A Konferencián részesei lehettünk fiatal tehetségek kémiai bemutatójának, amely bemutatta, hogy milyen fontos a fiatal generáció tehetségeinek támogatása.

A Konferencia helyszínének kiválasztása és a kémiai, robbanó és gőzölgős bemutató sem volt véletlen, mivel a Konferencia egyik fő témája a kreativitás és az innováció fejlesztése.

A magyar fiatalokat Hannya Zsófia, Szabados Viktor és jómagam képviselhettem a magyar nemzeti munkacsoport képviseletében (www.facebook.com/szoljbele), a délutánra mindhárman meg is érkeztünk. Sőt még jól ismert barátokkal is sikerült találkozni, mint Popper Eliza (EFIL nemzetközi ifjúsági szervezet) vagy Szombathy Viktória (Luxembourg Ifjúsági Tanács) személyében.

A bemutató után Bianca Faragau az Euróai Ifjúsági Fórum strukturált párbeszédért felelős munkatársa beszélt a nemzeti konzultációkról, amelyek már önmagukban sikeresnek tekinthetőek. Mind a 27 EU tagállam nemzeti munkacsoportja időben megküldte a konzultációk eredményét. Ebben a körben körülbelül 20.000 fiatalt sikerült közvetlenül bevonni. A nemzeti konzultációk alapján készítették el az összesített, hét téma szerinti ajánlás tervezetket. Minden területre létrejött egy-egy workshop a Konferencia idejére, amelynek a feladata két-két végleges ajánlás elkészítése. A területenként két-két ajánlást, vagyis összesen tizennégy ajánlást a Konferencia után az EU Tanácsa, az dán EU-elnökség is feldolgoz. Az előző Ifjúsági Konferenciákhoz képest változás, hogy több idő állt a workshopok rendelkezésére, így az ajánlások kidolgozására, egyeztetésére.

Végül Signe Bo, a Dán Ifjúsági Tanács (Danish Youth Council) elnöke  üdvözölte a résztvevőket és kifejtette, hogy kiemelkedő szerepe van a Konferenciának. A Dán Ifjúsági Tanácsnak is az a célja, hogy növeljék és népszerűsítsék a fiatalok részvételét a demokráciában, immáron több mint 60 éve. Ehhez a Konferencia is hozzájárul, egyik fő témájával, a fiatalok választásokon való részvételével.

A beszédek után elindult a workshopokban a bemutatkozás és a háttéranyagokkal való ismerkedés, hiszen azok végleges formában a konferenciára készültek el, mind a 27 tagállami visszajelzés alapján.

Fotó: Szabados Viktor

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*