Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. augusztus. 17., péntek

Kicsi, de erős: Magyarország szerepe a Strukturált Párbeszédben

Az ötödik Európai Ifjúsági Héten, és a Strukturált Párbeszéd folyamatában  Magyarország -kis ország létére- igen jelentős szerepet kapott. A spanyol-belga-magyar trió-elnökség utolsó tagjaként a Strukturált Párbeszéd befejező fázisát bonyolította le, melynek témája a fiatalok foglalkoztatása volt.

Az ifjúsági hét adta ennek a folyamatnak a végső lezárását: Brüsszelben és Antwerpenben a fiatalok közvetlenül mondhatták el javaslataikat José Manuel Barroso-nak, az Európai Bizottság elnökének, Androulla Vassiliou-nak, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős biztosának, illetve Andor Lászlónak, a foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosnak.
fehér
Mi a Strukturált Párbeszéd?
A Strukturált Párbeszéd a fiatalok és az ifjúságpolitikával foglalkozó szakemberek között zajló folyamat. Lényege, hogy egy megújított keretet biztosítson a fiataloknak az ifjúságpolitikára való folyamatos visszajelzésre. -magyarázta Peter Matjasic, az Európai Ifjúsági Fórum elnöke.
Kívülről szemlélve azonban a Strukturált Párbeszéd talán nem a legvilágosabb vagy legátláthatóbb folyamat -ez önmagában is olyasvalami, ami változtatásra szorul. Azért is volna fontos ez a változtatás, mert ahogy Jan Truszczynski, az Európai Bizottság oktatásért és kultúráért felelős főigazgatója is megfogalmazta: “A Strukturált Párbeszéd a politika új korszakát határozhatja meg.”
fehér
Magyarország a Trió-elnökségben
Magyarországon a nemzeti konzultációk három körben zajlottak, közel 1000 fiatal bevonásával. A magyar EU-elnökség ideje alatt a feladat az volt, hogy a párbeszéd előkészítő és javaslat-gyártó szakasza után (ami a spanyol és a belga elnökség alatt zajlott), a lezáró szakasz kerüljön lebonyolításra a fiatalok foglalkoztatása témában. Szabados Viktor az Európai Ifjúsági Fórum magyar EU-elnökségi összekötője 2010 novemberében adott elő ezekről először és most Brüsszelben is segíthette a magyar csapatot. “Az, hogy ráaduásul ezen a héten fogadta el az EU Tanácsa Soltész Miklós államtitkár elnöklésével azt a tanácsi dokumentumot, amely egyértelműen a fiatalok javaslataira épít, egy szerencsés együttállás.” – tette hozzá. Az államtitkár az ifjúsági hét strukturált párbeszéddel foglalkozó workshop vendége is volt egyébként.
A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) volt Magyarországon az egyik olyan szervezet, ami elősegítette a Strukturált Párbeszéd folyamatát. Hámori Zoltán, a DIA ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a konzultációs folyamat ötlete jó, és szerinte elegendő számú fiatalt sikerült ebbe bevonni. Azonban az időzítés nem mindig volt megfelelő: “Az első fázisban nagyon kevés időnk volt, és a folyamatot még az is nehezítette, hogy vizsgaidőszak közben kellett a konzultációkat lebonyolítani. Ilyenkor pedig nem könnyű a fiatalokat elérni.”-mondta Hámori Zoltán.
A javaslatokat Brüsszelben a magyar elnökség ideje alatt szervezett Európai Ifjúsági Konferencia eredményei alapján fogalmazták meg, és a brüsszeli ifjúsági héten ezt vitatták meg Vassiliou biztos asszonnyal, és Andor László biztossal.
fehér
A helyzet Belgiumban
Az ifjúsági héten Brüsszelben tehát a legfőbb cél az volt, hogy a fiatalok a Budapesten és Gödöllőn megrendezett Európai Ifjúsági Konferencia végeredményei alapján tegyenek javaslatokat ötleteik alkalmazására, bevezetésére. Az európai ifjúság képviselői különböző workshopokban igyekeztek minél kézzelfoghatóbb javaslatokat kidolgozni. Több workshop zajlott egymással párhuzamosan, mindegyik más-más feladattal.
Endrődi Gábor, az Ifjúsági Konzultációs Kör (IKK) egyik delegáltja a “Strukturált Párbeszéd láthatósága és megjelenése” elnevezésű workshop-ban vett részt, Szabados Viktorral, az Európai Ifjúsági Fórum magyar eu-elnökségi összekötőjével együtt. “Web 2.0-ás eszközöket kell kifejlesztenünk a Strukturált Párbeszéd népszerűsítésére, valamint szükség van egy egyszerűbb, közérthetőbb nyelvezet kialakítására is, hogy a folyamatot vonzóbbá tegyük a fiatalok számára” -osztotta meg Endrődi Gábor a workshop egyik ötletét.

A Strukturált Párbeszéd három féléven át tartó folyamata az ötödik Európai Ifjúsági Héten lezárult, de a párbeszéd a lengyel-dán-ciprusi trió alatt is folytatódik, új témával, ami ezúttal a fiatalok társadalmi részvétele lesz.

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*