Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. augusztus. 17., péntek

Ifjúsági kérdésekben döntöttek Cipruson

Az ifjúságpolitika fejlesztése, alakítása az Európai Unió számára is kiemelkedő jelentőségű. Ezt bizonyítja a Strukturált Ifjúsági Párbeszéd folyamata, valamint a félévente megrendezett EU Ifjúsági Konferenciák. Aki még nem hallott a Strukturált Ifjúsági Párbeszédről: röviden ennek az eszköznek a segítségével jut el az Európai Unió tagállamaiban élő fiatalok véleménye az uniós döntéshozókhoz.

Minden félévben az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő tagállam rendezi meg az EU Ifjúsági Konferenciát, amelyet utoljára 2012. szeptember 11-13. között Nicosiaban, Cipruson szerveztek meg. A ciprusi EU Ifjúsági Konferencia célja az volt, hogy összegezze és áttekintse a lengyel-dán-ciprusi Trió Elnökség során a fiatalokkal folytatott Strukturált Ifjúsági Párbeszéd legutóbbi féléves szakaszát és eredményeit a fiatalok és a döntéshozók bevonásával. Egy ilyen rendezvény rengeteg előkészülettel jár. A ciprusi elnökség még az előző dán EU Ifjúsági Konferencián bejelentette a prioritását: a lengyel-dán-ciprusi Trió Elnökség átfogó prioritása  a „Fiatalok demokratikus társadalmi részvétele Európában”, amin belül a ciprusi EU elnökség a bevándorló fiatalok társadalmi befogadásával és bevonásával, aktív közösségi részvételének kérdésével, valamint az aktív részvétel hatásának vizsgálatával foglalkozott. A tagállamok Strukturált Ifjúsági Párbeszéd koordinációjáért felelős Nemzeti Munkacsoportjai vagy Nemzeti Ifjúsági Tanácsai (NIT) több hónapos konzultációt folytatnak helyi, regionális és nemzeti szinten, amelynek során kérdőívekkel, fókuszcsoportos beszélgetésekkel, konzultációs napokkal, kerekasztal beszélgetésekkel és mély interjúkkal mérik fel a fiatalok és az ifjúsági szervezetek véleményét az éppen adott témakörben, ami az elmúlt hónapokban a bevándorló fiatalok helyzete volt.

 

“Filoxenia” Conference Centre, Nicosia

“Filoxenia” Conference Centre, Nicosia 

A magyar konzultációs folyamatok különlegességéhez tartozik, hogy a folyamatban jelentős szerepet betöltő informális csoport, az Ifjúsági Konzultációs Kör (IKK) tagjai nyári fesztiválokon is részt vettek, ahol a fesztiválozók véleményét, meglátásait, és előremutató javaslatait igyekeztek becsatornázni a bevándorlás témakört illetően. Sóti Anett, a projektért felelős magyar Nemzeti Munkacsoport és az Ifjúsági Konzultációs Kör (IKK) tagja szerint nagyszerű és szükségszerű, hogy bővül a Strukturált Ifjúsági Párbeszéd folyamatában résztvevő szereplők száma. „Ami a nicosiai EU Ifjúsági Konferencián az eredmények prezentálásakor nagyon meglepett, hogy tizennégy nem-kormányzati nemzetközi szervezet is részt vett ebben a konzultációs szakaszban, háromszor több mint az előzőben”.

A konferenciát egy plenáris üléssel nyitották meg Nicosia főkapujánál, a Famagusta Kapunál, ahol Androulla Vassiliou, az oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős európai biztos-asszony, Peter Matjašič, az Európai Ifjúsági Fórum (YFJ) elnöke mondott beszédet. Androulla Vassiliou biztos-asszony többek között elmondta, hogy az EU 2020 Stratégia ifjúságügyi részei képezik az alapját az „Erasmus Mindenkinek” (Erasmus for All) programnak. Peter Matjašič azt hangsúlyozta ki, hogy a Strukturált Ifjúsági Párbeszéd projekt példaértékű, hiszen nem csak azt teszi lehetővé, hogy közvetlenül, a bennünket fiatalokat érintő ügyekkel foglalkozzon, hanem hogy ezzel egyidejűleg mindezt velünk és bennünket, a célcsoportot bevonva teszi meg. Az ifjúsági delegáltakat George Demosthenous, ciprusi oktatási és kulturális miniszter, és a Ciprusi Ifjúsági Tanács elnöke, Sophie Tsouris is köszöntötte.

Androulla Vassiliou biztos-asszony köszönti az ifjúsági delegáltakat 

Az EU Ifjúsági Konferenciák célja, hogy a tagállamok ifjúsági delegáltjai és a minisztériumok képviselői az előre megadott témakörben ajánlásokat fogadjanak el, amelyeket elküldenek az uniós döntéshozóknak is. Így Cipruson a résztvevők műhelymunkákban dolgoztak, amelyek a következő témák köré szerveződtek: Információ (Information), Oktatás és nyelv (Education and Language), Attitűdök (Attitudes), Esélyegyenlőség (Equal opportunities), Támogatási mechanizmusok és eszközök (Support mechanisms and tools), Részvétel (Participation), Ifjúsági szervezetek (Youth Organisations). Az ifjúsági delegáltak kiválaszthatták, hogy melyik témakörrel szeretnének foglalkozni.

Németh Annamária, az AEGEE-Budapest diákszervezet egyik volt elnöke és a konferencián mint civil ifjúsági delegált résztvevő az ifjúsági szervezetekről szóló műhelymunkát választotta, amely az ifjúsági szervezetek szerepének erősítéséről szólt. „Az eredmények az ifjúsági szervezetekkel kapcsolatos legfontosabb két aspektust tükrözik. Az egyik, hogy az ifjúsági szervezeteket mind pénzügyileg, logisztikailag, mind adminisztrációt tekintve támogatni kell ahhoz, hogy a szerepük megerősödjön a társadalmi bevonás tekintetében. A másik pedig, hogy a nem-formális tanulás erősítése által kell az ifjúsági szervezetek szerepének különlegességét népszerűsíteni”.

Magyar delegáció

Anett az Oktatás és nyelv című műhelymunkát választotta, ami a minőségi oktatásnak a minőségi integrációért tett feladatáról szólt. Az egész projektért felelős fő koordinátor, az Európai Ifjúsági Fórum (YFJ) minden tagország nemzeti riportját feldolgozva készített egy összesített háttér-dokumentumot, amely összefoglalja, hogy az oktatásban és a nyelvhasználatban felbukkanó hiányosságok a legelterjedtebb akadályok a migráns fiatalok társadalmi beilleszkedésében, amik egészen az általános iskolai környezetig nyúlnak vissza.  „Még 14 évesen lehetőségem adódott egy ösztöndíjjal egy éven keresztül egy másik oktatási rendszerben kipróbálni magam, és egy akkor számomra idegen kultúrában élni, ami úgy gondolom, hogy nagyon meghatározta az életemet a mai napig, hogy hol vagyok, mit csinálok, miben hiszek. Nagyon fontosnak tartom a multikulturális nevelést, a kultúrák közötti megértésre és erősítésre nevelést, amelyek mind-mind elősegíthetik a jobb társadalmi integrációt, segítenek megérteni a sokszínűséget, megtanulni élni a sokféleségben és elkerülni a diszkriminációt és annak következményeit” – mondja Anett. „Az intézményi oktatás minden olyan eszközét és kezdeményezését nagyon támogatom, amely olyan szükséges készségeket és ismereteket fejleszt a fiatalokban, amelyekkel aktív és nélkülözhetetlen pilléreinek érzik magukat a társadalomnak. Hiszem, hogy az általános és középiskoláknak szorosabban kellene együttműködniük a nem-formális oktatást biztosító szervezetekkel, mert ezek nagyon jó komplementerei lehetnek egymásnak.” Anett a tapasztalatait felhasználta a konferencia alatti munka során, így úgy véli, hogy megfelelő témát választott, valamint, hogy teljes mértékben hozzá tudott járulni az ajánlások megformálásához, azok kidolgozásához.

Az összesen hét műhelymunka résztvevőinek első körben négy-négy ajánlást kellett elkészíteniük használva a háttér-dokumentum konklúzióit, amelyet később a többi delegált az ún. „Opinion Boulevard”-on véleményezhetett. A 4-4 darab ajánlást egy-egy táblára írták fel, így mindenki hozzászólhatott a többi műhelyek ajánlásaihoz is, formálhatta, sőt akár valamennyire még át is szerkeszthette azokat. A visszajelzések kiemelkedőek voltak a további munka szempontjából: az innen származó visszajelzéseket, megjegyzéseket, korrektúrákat, pontosításokat, ötleteket összegezve és aztán feldolgozva szűkült le a kör minden műhelymunkában a két legfontosabb ajánlásra, amelyet a konferencia utolsó, harmadik napján prezentáltak a záró plenáris ülésen. Mivel műhelymunkánként 2-2 ajánlást hoztak meg az ifjúsági delegáltak, így összesen 14 darab ajánlás született a bevándorló fiatalok helyzetének javítására irányuló témakörben, amiket itt el is tudtok olvasni angolul és magyarul is: www.cy2012.eu/index.php/de/file/pKsPEfJPEjX2nxXo9+AUZw== , www.eurodesk.hu/hirek/9548

Opinion Boulevard

“Opinion Boulevard”

Annamária és Anett is kiemelkedő lehetőségnek és tapasztalatnak tartja, hogy ifjúsági delegáltként részt vehettek a ciprusi konferencián. „Örülök, hogy képviselhettem a konzultációs szakaszban résztvevő magyar fiatalok érdekeit és beleszólhattam a bennünket, európai fiatalokat érintő folyamatok alakításába. Nagy felelősség is volt rajtunk az ajánlások megfogalmazásánál, meghozatalánál. Felelősnek éreztem magam a folyamatokért. Érdekes volt azt is látni, hogy a hazai eredmények mennyire egyeznek meg a 27 tagállam összesített beszámolójával.”  Ily módon, még nemzeti szinten a bevándorló fiatalok integrációjának legnagyobb nehézségeit első helyen az előítéletekben, második helyen a nyelvi akadályokban és harmadik helyen a kulturális különbségekben látták, addig az összesített eredmények arról beszéltek, hogy Európa-szerte a nyelvi akadályok majd utána az előítéletek jelentik  a legnagyobb problémát” – mondja Anett, az ifjúsági ügyekben aktív egyetemista, aki másoknak is javasolja, hogy hallassa a hangját és vegyen részt egy ilyen életre szóló élményben, mivel ez már a második olyan EU Ifjúsági Konferencia volt, amelyre civilek is pályázhattak.

 

Sóti Anett, Fülep Ágnes

 

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*