Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. augusztus. 15., szerda

Ifjúsági kérdések Dániában

Számunkra, fiatalok számára talán a legkiemelkedőbb téma az Európai Unión belül az ifjúságpolitika. Ide tartoznak az olyan kérdések, mint például az ifjúsági szervezetekben való részvétel, az önkéntesség vagy éppen az, hogy milyen lehetőségeink vannak a véleményünk kinyilvánítása terén. Ilyen kérdésekről lesz szó a márciusi EU Ifjúsági Konferencián Dániában, ahol még a választói korhatár 16 évre való csökkentése is kiemelt szerepet fog kapni.

A dán konferencia fő témái a fiatalok választásokon való részvétele, valamint a kreativitás és az innováció fejlesztése az ifjúsági munka révén. Az említett témák Benneteket is érintenek. Biztosan Ti is kitöltöttétek az Ifjúsági Konzultációs Kör strukturált párbeszédhez kapcsolódó kérdőívét is, amivel hozzájárultatok ahhoz, hogy az uniós intézményekhez is eljusson a magyar fiatalok véleménye.

Választásokon való részvétel

Az egyik legnagyobb probléma, hogy a fiatalok közül kevesen vesznek részt a választásokon. Ha az EU országaiban lecsökkentenénk a választói korhatárt 16 évre, akkor valószínűleg több fiatal szavazna. A magyarországi konzultáció során kiderült, hogy ehhez azonban arra is szükség van, hogy jobban bízzanak az adott ország politikusaiban és hogy a fiatal korosztály is úgy érezze, hogy elmondhatja a véleményt a politikusoknak és ők meg is hallgatják őket. A 16 éveseknek is van véleményük a politikai helyzetről, őket is megéri meghallgatni, hiszen ők alkotják a jövő generációját, így nem mindegy, hogyan viszonyulnak a politikához – megértik és követik azt, vagy nem érdekli őket és később sem fognak részt venni a politikai választásokon.

Kreativitás és innováció fejlesztése az ifjúsági munka révén

A konzultáció során kiderült, hogy fontos, hogy az ifjúsági szervezetek együtt tudjanak működni az oktatási intézményekkel és biztosítsák a fiatalok számára, hogy ötleteiket meghallgatják és figyelembe is veszik. Kiemelt még az ifjúsági programok és az ifjúsági szervezetek által nyújtott lehetőségek szélesebb körű népszerűsítése is.

Mindenkinek ajánlani tudom az ifjúsági szervezetekben való részvételt. Érdeklődésetek alapján tudtok választani a szervezetek közül és az új ismeretek, készségek megismerésén túl pozitív és életre szóló tapasztalatokkal, valamint új barátokkal gazdagodhattok. Az önkéntes programokon való részvétellel is hasonló élményekre tehettek szert. Ezen kívül a vitázás során is lehetőségetek van a készségeitek fejlesztésére, erre épül a Szóval?! Országos Vitaverseny is, amely középiskolásoknak szól. Egyetemistaként pedig részt vehettek a két hetente megrendezésre kerülő Vitaakadémia Klubesteken.

A magyar konzultáció eredményeiről bővebben itt olvashattok.

Félévente Ifjúsági Konferencia

Minden félévben az adott, soros elnökséget betöltő ország rendezi meg az Ifjúsági Konferenciát. Ebben a félévben március 18-21 között a dániai Sorø-ban fog összegyűlni az EU27 országaiból származó ifjúsági delegált és a főigazgatók, hogy összegezzék a fiatalokkal folytatott strukturált párbeszéd folyamatának legutóbbi szakaszát, a fiatalok és a döntéshozók bevonásával. Annak ellenére, hogy az ifjúságpolitika nem tartozik az uniós kompetenciák közé, mégis szoros együttműködés figyelhető meg az államok között, ami a 2011 márciusában, a magyar elnökség alatt megrendezett Ifjúsági Konferencián is kiderült. Az Ifjúsági Konferenciát megelőzően a tagállamok nemzeti munkacsoportjainak koordinálásával helyi, regionális és nemzeti szinten zajlik a konzultáció a fiatalokkal és az ifjúsági szervezetekkel. A nemzeti konzultációk eredményeit az EU Ifjúsági Konferenciákon összesítik, melyek a három elnökségi periódus során követik egymást és előkészítik a folyamat következő lépéseit.

Az NCSSZI Mobilitás Országos Ifjúsági Igazgatóság az Ifjúsági Strukturált Párbeszéd Nemzeti Munkacsoportja (www.facebook.com/szoljbele) megbízásából, valamint a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság Ifjúságügyi Főosztályának felkérése alapján pályázatot hirdetett EU Ifjúsági Konferencián való részvételre. A pályázatnak köszönhetően csatlakozhattam a magyar delegáció másik két tagjához, Hannya Zsófiához és Szabados Viktorhoz.  A pályázatra mindenki jelentkezhetett, aki érdeklődik az EU ifjúságpolitikája iránt és aki részt vesz egy ifjúsági civil szervezet munkájában, így mindenkinek megvan rá a lehetősége, hogy európai színtéren képviselhesse a magyar fiatalokkal folytatott konzultációk eredményeit.

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*