Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. július. 20., péntek

Hello! Where are you from? avagy egy nap a Szigeten

Szerző:
2011. szeptember 6.
ROVAT: Oktatás, Ifjúság, Kultúra és Sport | CÍMKÉK:

Szombat reggel van. Egy dolgos hét után jól esik hosszan lustítani. Atyaég… hiszen már dél van, egyre ígértem magam a Szigetre, indulnom kell.

Kicsit izgulok, még soha nem voltam ilyen nagy fesztiválon. Ráadásul a nyárnak több mint felén már túl vagyunk. Fáradt vagyok. De a jegyem meg van. Nincs mese. Ki kell menni, max nem maradok sokáig.

Hévre szállok. Filatori gát. Azt mondták, hogy itt szálljak le. Egy irányba indul a tömeg. Velük megyek, abból nem lehet baj.

Megvan a fesztivál. Ez nem is volt nehéz. Egy ekkora szigetet nehéz eltéveszteni. Szembe sok furcsa ruhás ember jön. Meleg van. Srácok félmeztelenül. Hmmm… jó helyen járok. De hé, beszél itt valaki magyarul?

A Sziget egy város a városban. Van bank, kórház, McDonalds, gyógyszertár és házasságkötő terem. Ha templom és iskola is lenne, azt hiszem polgármestert is választhatnánk. De azt hiszem a holland jelölt nyerne. Itt mindenki holland. (Később kiderül a statisztika 70%-os pontossággal engem igazol.) Szép forgalmat generál a fesztivál a Holland Királyi Légitársaságnak.

Hirtelen megjelenik a lelki szemeim előtt egy gyümölcsöző KLM-Sziget együttműködés és egy százalék ennek megvalósításáért. Mindenkinek megérné, de főleg a holland résztvevőknek, akik még így utazással együtt is  sokkal olcsóbban buliznak gey hétig, mint odahaza. Irigylem őket ezért az egy hétért.

Jut eszembe, nem ártana feltölteni a Sziget kártyámat. Itt ugyanis ezzel lehet fizetni mindennemű fogyasztásért. Praktikus, de ha bankkártyáról töltesz rá pénzt a +100 Ft-ba kerül. Erről nekem miért nem szólt senki. A csaj a pultban azt mondja, hogy ki volt írva. Na mindegy, legközelebb okosabb leszek. Közben egyre inkább elkap a fesztivállapot.

Kisebb fesztiválon már számtalanszor voltam. De itt minden sokkal nagyobb. A nagyszínpad szinte monumentális. Itt a máshol „nagyszínpad” nevű helyszínek csak kicsinek mennének el.

Iszom egy sört. A pultos lány rám kacsint. A furcsa szituáción tűnődöm, mikor észreveszem, hogy ez a Magic Mirror. Itt minden kicsit más. A színpadon énekes. 45-ös lábán lakk körömcipő. Nem is tudtam, hogy ekkorában is gyártanak.

Tovább megyek. Keresem a munkatársam által emlegetett sok részeg és drogos szigetlakót. Helyettük inkább sok álmos arcot látok. Azt hiszem ők csak most, délután kettőkor keltek. Tisztára, mint az egyetemen egy passzív csütörtöki napon egy aktív szerda éjjel után. Tehát ebben nincsen semmi meglepő.

Megvan az AEGEE-Budapest molinó, kiderült nem csak egyedül én tartottam ide. AEGEE-Amszterdam és AEGEE-Utrecht képviselői is tiszteletüket szeretnék tenni. Milyen jó egy ilyen nagy szervezet tagjának lenni. Minden nagyvárosban találhatsz tagokat. Nem vagy egyedül. És persze a közreműködésükkel ingyen jöttem a Szigetre. De legyen ez most másodlagos.

Civilkedünk délutántól estig. Közben sok érdekes embert megismerünk. Két német srác biciklivel jött Münchenből idáig. Közben benéztek Bécsbe is, persze Budapest sokkal szebb. Két francia srác egy Euro-trip utolsó napjait tölti a Szigeten. Holnap indulnak haza.

Lemegy a nap. Koncertkánaán. A nagyszínpadon Thirty Second to Mars. A koncertek után kezdődik a party, de az illuminált arcok még mindig nem kerültek elő, de az álmosak is eltűntek. Helyettük mindenki felhőtlenül vidám.

A legjobb zene egy kajáldában szól. A padok-asztalok rögzítettek, de a fesztiváltömeg feltalálja magát. Az asztalokon táncolunk hajnalig.

4 óra van. Kétszáz magammal a HÉV-et várom. Ennyi embert a jó öreg HÉV még a reggeli csúcsban sem látott. Mégsem megyek haza korán. Húszpercenként jár a HÉV és minden húsz percben ennyi ember gyűlik össze egészen reggelig. Kel fel a nap. Hazaérek. Nem érzem a lábom. Jó este volt. De holnap újra ott leszek a Szigeten!

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*