Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. július. 20., péntek

Az ifjúsági terület büszke lehet az EU-elnökség eredményeire

Az Európai Ifjúsági Fórum magyar EU-elnökségi összekötője, Szabados Viktor látogatott el Kiskunfélegyházára és megbeszéléseket folytatott Kapus Krisztián polgármesterrel, aki egyben az Országgyűlés ifjúsági albizottságának elnöke. Szabados Viktor egyeztetett a városi Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat és a Fidelitas helyi képviselőivel és együttes sajtótájékoztatót tartottak a városháza tanácstermében. Az érintett témák széles palettáján szerepeltek a magyar EU-elnökség ifjúsági területen elért eredményei, az Európai Ifjúsági Fórum szerepe, ezenkívül a következő elnökség strukturált párbeszédének témája és a Nemzeti Ifjúsági Tanács funkciói. A fiatalok elnökségi bekapcsolódási lehetősége kapcsán az Elnökség Tudósítói csapat munkájáról is szó esett.

Kapus Krisztián a város nevében köszöntötte az ifjúsági terület EU-elnökségi összekötőjét. Elmondta, hogy fontos számukra is, hogy az alföldi régió ifjúsági fővárosában sikerült az EU-elnökség informális találkozóihoz hasonló kellemes hangulatban találkozni. Kiskunfélegyházán 13 éve működik az a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat rendszer, amelyet még ifjúsági referensként indított el Kapus Krisztián. Az Országgyűlés tagjaként és az ifjúsági albizottság elnökeként különösen fontos, hogy a demokráciát, a részvételt közelebb hozzuk a fiatalokhoz. Erre készíti fel őket az általános iskolai kortól ez a diák testületi választás, amely a város segítségével a fiatalok hétköznapjait tudja színessé tenni.

Szabados Viktor a magyar EU-elnökség értékelése kapcsán elmondta, hogy a fiatalokat kétszer súlyosabban érinti a munkanélküliség kérdése, mint a többi korosztályt. A magyar és az uniós átlag 21 százalékos. Ezért az Európai Unió tagállamai és az Európai Bizottság által kezdeményezett európai szintű, úgynevezett strukturált párbeszéd erre fókuszált. A párbeszéd célja az, hogy bevonja a fiatalokat a napirenden lévő ifjúsági ügyek megvitatásába és konkrét dokumentumok megalkotásába, közösen a döntéshozókkal. A hamarosan véget érő spanyol-belga-magyar Trió EU-elnökség a fiatalok foglalkoztatását jelölte meg fő prioritásként, a magyar elnökség pedig a fiatalok részvételét helyezte a párbeszéd középpontjába. A 2011. március 1-4. között Gödöllőn és Budapesten került megrendezésre az az EU Ifjúsági Konferencia, amelyen elfogadták az unió ifjúsági képviselői és döntéshozói a Tanács elé terjesztendő konkrét ajánlásokat (videó beszámoló).

A 2010-2018-as intervallumban megvalósuló első strukturált párbeszéd ciklus munkáját, eredményeit a nemzeti munkacsoportok is értékelték Brüsszelben az Európai Ifjúsági Hét alatt. Ezzel a héttel együtt 2011. május 19-én a magyar EU-elnökség vezetésével, Soltész Miklós államtitkár elnökletével az EU Tanács ülésén elfogadta a strukturált párbeszéddel és a fiatalok részvételével foglalkozó tanácsi dokumentumokat valamint az úgynevezett elnökségi tájékoztató anyagot.

A dokumentum felkéri az uniós tagországokat és az uniós intézményeket, hogy a segítsék a fiatalok beilleszkedését a tanulás és a munka világába. Szabados Viktor beszélt arról is, hogy 2011. június 17-én kerül az Európai Tanács asztalára egy ajánlás, amely az ifjúság foglalkozatásával kapcsolatban vonja le a következtetéseket. Ezzel illetve számos elnökségi konferencia és fiatalok európai állásbörzéje kapcsán a magyar EU-elnökség méltán büszke lehet az ifjúsági területen elért, szektorok közti párbeszéd eredményeire – fogalmazott Szabados Viktor.

Az Európai Ifjúsági Fórum magyar EU-elnökségi összekötője hangsúlyozta, hogy a párbeszéd állandó, jövő héten indul egy újabb strukturált párbeszéd folyamat, a lengyel-dán-ciprusi Trió első fordulója. A következő Trió egyébként végig a részvétel témájával foglalkozik majd. A fiatalok egy kérdőív segítségével elmondhatják majd véleményüket a keleti partnerségről, a fiatalok részvétele szintjén felvetődő témákról. A lényege, miként lehet elősegíteni a fiatalok cseréjét az uniós, illetve az unión kívüli államok között. A konzultációkba a Mobilitás Ifjúsági Szolgálat hálozatán keresztül lehet majd bekapcsolódni országszerte.

Kapus Krisztián jelezte, hogy az Országgyűlés ifjúsági albizottságának következő ülésén is, várhatóan még a nyári szünet előtt folytatják az Európai Ifjúsági Fórum összekötőjével az egyeztetéseket.

Az Európai Ifjúsági Főrumban közel 100 nemzeti ifjúsági tanács és nemzetközi ifjúsági szervezet dolgozik és látja el az ifjúság legszélesebb körű képviseletét. Magyar tagszervezete jelenleg nincsen, hiszen az Európai Unió egyetlen tagállama Magyarország, ahol még nem működik a fiatalok horizontális képviselete. Fontos, hogy tanuljunk a szomszédaink és az Európai Ifjúsági Fórum tapasztalataiból, ezért Szabados Viktor a sajtótájékoztató végén kiemelte, hogy 2011. június 22-én a budapesti Európa Pontban nemzetközi vendégekkel együtt egy Nemzeti Ifjúsági Tanács konzultációt tartanak a Felsőoktatási Diákszervezetek, a Mobilitás és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete támogatásával. Ezt megelőzően pedig várhatóan egy, a magyar EU-elnökség ifjúsági eredményeit összefoglaló tanácskozásra is várják majd a fiatalokat és a szakmát.

link
Európai Ifjúsági Fórum (Szabados Viktor) eddigi európai hírlevelei a magyar EU-elnökség ifjúsági híreivel, angol gondozásban: 2011. február 8., 2011. május 24.

felhasznált forrás
Félegyházi Közlöny 2011.05.30.

közlemény
MTI Az ifjúsági terület büszke lehet az EU-elnökség eredményeire

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*