Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. július. 23., hétfő

Az Elnökség Emberei program a magyar EU-elnökség legjobb gyakorlata

Szerző:
2011. április 15.
ROVAT: Oktatás, Ifjúság, Kultúra és Sport

Az Elnökség Emberei program a magyar EU-elnökség legjobb gyakorlataként mutatkozott be a kommunikációért felelős tagállami vezetők informális találkozóján Budapesten. A kétnapos tanácskozáson, 2011. április 12-13. között az úgynevezett „Velencei Klub” tagjai üléseztek. Ebben a formációban egyszerre magasszintű és horizontális európai fórum valósul meg, amelyet az EU tagállamok mellett az Európai Parlament, a Tanács és az Európai Bizottság, ezenkívül a tagjelölt országok valamint a Gazdasági és Szociális Bizottság és a Régiók Bizottsága EU-kommunikációért felelős vezetői alkotják.

Az Elnökség Emberei program a magyar EU-elnökség legjobb gyakorlataként mutatkozott be a Velencei Klub tanácskozásán. A legutóbb nemzetközi fordulóval kiegészült középiskolai elnökésgi szimulációs program videós összefoglalói itt mutatkoztak be elsőként. Az Elnökség Emberei program a magyar EU-elnökség legjobb gyakorlataként mutatkozott be a Velencei Klub tanácskozásán. A legutóbb nemzetközi fordulóval kiegészült középiskolai szimulációs program videós összefoglalói itt mutatkoztak be elsőként. Szabados Viktor a program koordinátora szerint a fiataloknak szakmai feladatokat kell adni, hiszen ezen keresztül lehet igazán bevonni őket az uniós folyamatokba. “A fiataloknak egyszerre érdekes és szórakoztató elemeket is kell tudni kínálni. Így a szakmai fejlődés mellett a közösségi szellem is erősödhet bennük. Nagy megtiszteltetés, hogy az uniós legjobb gyakorlatok közt tartják számon a 2010-ben indult elnökségi szimulációs projektünket.” – tette hozzá Szabados Viktor, aki egyébként EU-elnökségi összekötő is az ifjúsági területen.

A lengyel és magyar középiskolás fiatalok a Közös Agrárpolitika – KAP jövőjével foglalkoztak, a Parlamentben részt is vettek a tagállami Mezőgazdasági Bizottságok vezetőinek budapesti találkozóján. A Vidékfejlesztési Minisztériumban pedig további szakmai felkészülésben vettek részt a fiatalok, hogy aztán megfelelő érvekkel és háttéranyaggal felvértezve tudjanak vitázni egymással az Mezőgazdasági Tanács – AGRI ülésén.

A fiatalok javaslatot dolgoztak ki az aktív farmer státuszára, valamint a következő EU budget közös agrárpolitikára fordítandó arányait is kidolgozták. Mindemellett a fiatal gazdák illetve fiatalok bevonását támogatását is külön prioritásként kezelték. A 2011. március 31- aprilis 3. között Budapesten, Gödöllőn, Mogyoródon megrendezett Elnökség Emberei program rövidfilmes összefoglalói hamarosan online is elérhetőek lesznek.

Mind a tagállamokban, mind az EU-intézmények szintjén a legkülönfélébb kezdeményezések irányulnak az európai ismeretek átadására általános és középiskolákban. A programok körébe tartozik a tanárképzés, az oktatási és tananyagok készítése és terjesztése, valamint a versenyek, játékok, szimulációs és szerepjátékok. A Velencei Klub mostani találkozójának célja a különféle kezdeményezések hasznosítása, és népszerűsítése az EU-oktatás terén, valamint az együttműködés és a legjobb gyakorlatok cseréjének elősegítése.

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*