Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. augusztus. 15., szerda

Osztrák – Szlovén kolbászháború – Ez sem lesz WURSchT!

Éppen, hogy több éves jogi és politikai csatározás után megnyugtató pontra kerültek a karintiai kétnyelvű helységtáblák ügye, itt a legújabb konfliktus. A mostani gasztronómiai csatározás, ami kialakulóban van Ausztria és Szlovénia között, sem lesz egyszerű menet. Gondolhatnánk azt is, hogy a jelenlegi szlovén gasztro-politikai lépés, éppen válaszcsapást jelent az osztrák kolbászt szerető lelkeknek.

Ausztria elvesztheti a sajttal töltött kolbásznak, vagyis ahogy itt hivják a Käsekrainernek a megnevezését. Szlovénia azt szeretné elérni, hogy az EU Bizottság földrajzilag védett eredetmegnevezésnek ismerje el. Hasonló eredetvédelemmel rendelkezik a tokaji megnevezés is, de mint tudjuk Brüsszelben, a hivatalnokok meggyőzhetők arról, hogy a szomszéd országnak is joga van a megnevezést engedéllyel használni. Ennek köszönhetően megismerhette a világ a hivatalos szlovák tokajit is. Abba nem mennék bele, hogy ez mekkora és milyen jelentős károkat okozott az egész tokaji kultusznak és legfőképpen Magyarországnak. Ez a példa is mutatja, hogy a hivatalos brüsszeli eljárás, nem mindig a legoptimálisabb eredménnyel járhat. Ezt tudják Ausztriában is, ezért az osztrák Szabadalmi Hivatal (Patentamt) rögtön jelezte, hogy nem hagyják olyan könnyen elvenni a mindenki által szeretett és evett kolbászukat. Amennyiben az EU Bizottság helyben hagyja és elfogadja a most támasztott szlovén igényt, akkor könnyen elöfordulhat, hogy az eddig használt megnevezést (Käsekrainer) el kellene felejteni a jövőben, legalábbis Ausztriában.

A kolbászért most síkra száll, szinte egész Ausztria: az osztrák Gazdasági Kamara (Wirtschaftskammer), a Mezőgazdasági Minisztérium (Landwirtschaftsministerium) továbbá az Állatorvosi Egyetem (Veterinärmedizinische Universität) szakertői a Szabadalmi Hivatal munkatársainak támogatásával, megpróbálják az osztrák érveket is felsorakoztatni a vitatott kérdésben.

A Krainer megnevezés eltörlése az osztrák húsipari készítmények esetében, a hazai termelők számára, hatalmas veszteséget okozna, valamint nagy átállási költségeket jelentene az esetleges új megnevezés bevezetése is.” – nyilatkozta Friedrich Rödler, a Szabadalmi Hivatal elnöke.

A Krajnai kolbász (Krainer Wurst) valójában a szlovén Krajna vidékéről származik. A kolbász hagyományosan 68 százalék disznó- és 12 százalék marha-húst, valamint 20 százalék szalonnát tartalmaz. A megengedett adalékanyagok csupán víz, só, fokhagyma és bors. A sajtos krajnai kolbászt csupán 1980-ban kreálták meg Ausztriában. Így lett a tradicionális szlovén kolbászból, finom sajtkockákkal töltött osztrák különlegesség, amely manapság már az egyik legjobban kedvelt kolbászféleség a bécsi kolbászos standoknál. (Wiener Würstelstand)

Bécsben mindennek megvan a maga sajátos, helyi neve, erre nem kivétel a sajtos krajnai kolbász sem. Így, ha valaki e finomságot szeretné megízlelni, elegendő ha azt mondja a kolbászos standnál: Kérek egy “Eitrige” kolbászt (a belül megolvadó sajt miatt, „gennyes”-nek is hívják) egy darab “Bugl” mellé (ami nem más, mint a kenyér sarka) amihez a legjobban egy “Sechzehnerblech” (egy hideg doboz Ottakringer sör) dukál. Ez manapság már egy klasszikus standos menűvé vált. Persze már Bécsben sem minden az ami régen volt, ezért könnyen lehet, ha valaki e három szavat használja, a többnyire török standos, ahelyett hogy kiszolgálná, nagy szemekkel azt fogja kérdezni: „Tschuldi, was möchten sie wirklich?”

“EU nimmt uns die Käsekrainer weg”, jelent meg a legolvasottabb napilap “Die Kronen-Zeitung”, a konkurens “Österreich” napilap szerint is, már “Krieg” eszkalálódik a kolbász körül.

Nikolaus Berlakovich, az osztrák mezőgazdasági miniszter is egyértelműen nyilatkozott: “Biztosan nem hagyjuk, hogy a sajtos krajnai kolbászt megtiltsák számunkra“. Josef Bitzinger szerint, aki egy ismert bécsi kolbász standos: “A Käsekrainer-rel Ausztria egy jelentős kulturális értékét veszítené el”, emlékeztetett még arra, hogy a frankfurti virslit Németországban bécsi virslinek nevezik, és ezzel eddig senkinek sem volt még problémája.

Annyira nem eszik forrón, még a Käsekrainer kolbászt sem, hiszen Ausztriának egészen ez év augusztusáig van ideje arra, hogy összeszedje meggyőző érveit és a már benyújtott szlovén kérvényt megtámadja Brüsszelben. Azért megnyugtató a helyzet, abból a szempontból, hogy e két országnak, jelenleg ez a legnagyobb és legkomolyabb vitája az EU intézményein belül. Bárcsak ezt elmondhatnánk Magyarország esetében is. Azt hiszem mindenki szívesebben folyna bele, inkább egy hasonló kolbász-háborúba, mint a jelenleg folyó EU-Magyarország szerződés- és kötelesség-szegési offenzívájába.

Jörg Haider korábbi pártjának, a BZÖ-nek a stájerországi vezetője, Gerald Grosz a legszívesebben a kis szomszédot, máris az EU-ból is kiléptetné: “A krajnai kolbász körüli vita, egyáltalán Szlovénia EU alkalmasságát vonja kétségbe.” Azért annyit még érdemes megjegyezni, hogy Grosz úr tagja az Osztrák Parlament Ausztria-Szlovénia Baráti Körének. Azt már régóta tudjuk: “Akinek ilyen barátai vannak, annak nincs szüksége ellenségekre.”

Hogy kinek van igaza, azt majd meglátjuk, szerintem mindkét félnek vannak bizonyos figyelembe vehető érvei, de nem mondanám azt ki teljes meggyőződéssel, hogy egyik vagy másik országé lehet csupán a megnevezés. Itt a helyzet kicsit bonyolult, mivel a kérdéses Krainer, ugyan a szlovén Krajna vidékéről származik, de a mostani közkedvelt sajtkockákkal töltött verzióját – Käsekrainer – bizonyíthatóan Ausztriában kreálták meg. Inkább én azt javaslom mindenkinek, aki Bécsbe jön, bármilyen okkal is tegye, nyugodtan és bátran kérjen egy még melegen gőzőlő, grillezett Käsekrainert, amit ha megkóstol, megérti miért is folyik a nagy érzelmekkel töltött kolbász-harc. A harcban szenvedni szoktak, ezt a kolbászt nyugodtan élvezni lehet. Bármi is lesz a vége a brüsszeli eljárásnak, ez a kolbász mindig is elérhető lesz Ausztriában, akárcsak: a Sacher torta, vagy a Mozartkugel…:-) Palatschinken, Leberkässemmel, Apfelstrudel, Manner Schnitten, Wiener Melange, Red Bull, Gulasch, Debreziner, Szegediner Krautfleisch…:-)

Egy kivétel van, méghozzá az Esterházy torta. Ugyan ez is kóstolható szinte minden bécsi kávéházban, de nem ajánlom senkinek. Ezt nem tudták még itt megtanulni, hogyan is készítik az igazi magyar Eszterházy tortát. Külalakra már rendben van, de ízre, aki itt próbál először ilyet, sajnálom, mert nem tudhatja meg, milyen is az igazi Eszterházy…Ennek a tortának a brüsszeli védelmében talán Magyarország léphetne, de csakis az édességet kedvelő műértők védelmében. Ez már egy másik történet…:-)

Fotók: © APA-FOTO, Hans Klaus Techt/Herbert Neubauer

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*