Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. augusztus. 17., péntek

Európai Agrobiodiverzitási Fórum a sokféleségért

Szerző: (Társult tudósító)
2011. március 29.
ROVAT: Mezőgazdaság és halászat

Hazánk soros EU-elnökségének alatt került megrendezésre a 6. Európai Agrobiodiverzitási Fórum, amelynek a Szegedi Tudományegyetem, Kongresszusi Központja és a Mars Téri piac adott otthont 2011. február 25.-26.-án.

A fórumsorazat nem csak a termelői jogok hangsúlyozása, hanem az európai gazdálkodói közösségek és civilszervezetek évente megrendezésre kerülő találkozója is. Ennek témája az agrobiodiverzitás és a mezőgazdasági növények sokfélesége. Tehát a konferencia az agrobiodiverzitás megőrzéséről, fenntartható használatáról, és fejlesztéséről szólt. A megnyitón részt vett Dr. Ángyán József államtitkár úr, utána pedig az arra vállalkozók gyümölcsökből készült termékeket és jó pár régi almafajtát kóstolhattak és tekinthettek meg.

A szekcióülések témái lefedték, a vetőmagok beszerzésének jogi hátterét, a kultúrnövények és haszonállatok sokféleségét, megőrzésük módjait, kapcsolatukat az élelmiszer-piachoz, a vetőmaghálózatok működésének kérdését Európában és annak kérdése, hogy mennyiben vannak hatással a génmódosított szervezetek a kultúrnövényeink sokféleségére. A mezőgazdasága a válság miatt még fontosabb szerephez jutott, hiszen folyamatos munkahelyet biztosít miközben az embereket friss és minőségi élelmiszerrel látja el. Az ágazat a külföldi termékekkel való verseny során igényli a különböző célra való az adott területen már jól bevált növényfajták és termesztési technológiájuk helyes ismeretét, amely a szállítási költséget is jelentősen csökkenti. A tudatos vásárlók egyre több esetben földrajzi árujelzővel ellátott vagy helyi termékeket keresnek a boltokban. Természetesen sokan törekednek a vegyszermentesen termesztett növények valamint genetikailag nem módosított élelmiszerek fogyasztására is. Ezen igények kielégítésére pedig megfelelő szaporítóanyag szükséges.

A Védegylet és az ESSRG (a gödöllői Szent István Egyetem Környezet- és Tájgazdálkodási Intézete Környezetgazdaságtani Tanszékének kutatócsoportja) a szervezés során külön figyelt arra, hogy az étkezések során feltálalt ételek méltányos kereskedelemből származzanak. Az aulában elhelyezett plakátok is színesítették a rendezvényt, melyeket az első napon a készítőik be is mutattak. Ennél programnál is kiderült, hogy a konferenciára az élelmiszeriparból is érkeztek érdeklődők, akik például a különböző gabonákból sütőipari termékeket vagy éppen a gyümölcsökből lekvárt, szörpöt és aszalt készítményt állítanak elő. A második napon került első alkalommal megrendezésre a földkelte csoport segítségével a konferencia résztvevői és a közeli településen termesztő gazdák számára a magbörze melynek a város piaca volt a helyszíne. A cserére szép számmal érkeztek a különböző magok, de vetőburgonyát is lehetett vásárolni. A börze olyannyira sikeres volt, hogy a szervezők tervezik további településeken a megszervezését.

A 26.-ai nap végén a különböző vitafórumok eredményének összegzését lehetett meghallgatni, zárásként pedig a plenáris ülésen elfogadásra került ,,Szegedi Nyilatkozattal” kívánták a jelenlévők hangsúlyozni, hogy az európai gazdálkodók milyen nagymértékben járulnak hozzá a növényi genetikai erőforrások megőrzéséhez, a nyilatkozat egyben az európai kormányzatok felé is egyfajta véleménynyilvánítás arról, hogy milyen módon gondoskodjanak  a mezőgazdasági termelők jogainak biztosításáról és a mezőgazdaság helyzetének javításáról.

További információért érdemes meglátogatni a rendezvény saját honlapját.

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!

Tudósító további cikkei


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*