Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. július. 20., péntek

Badacsony Régió bemutatkozása Brüsszelben

2011. február 15. és március 23. között a Badacsony Régió lehetőséget kapott kultúrájának és gasztronómiájának bemutatására a Brüsszeli Magyar Kultúrális Intézetben. A Régió hat települése Ábrahámhegy, Badacsonytördemic, Badacsonytomaj, Káptalantóti, Salföld és Szigliget vett részt. A magyar EU elnökség ideje alatt, ez egy páratlan lehetőség a Badacsony Régió számára, hogy megmutassa értékeit, kultúráját, borait és természeti kincseit Brüsszelben, az Európai Unió fővárosában.

A brüsszeli kulturális intézet előtt Spanicsek Attila tárogatóművész hívogatta muzsikájával az érdeklődőket, akiket díszes ruhákba öltözött borlovagrendi tagok és huszárok fogadtak, majd megnyitották a Balaton nagy festője, Egry József képeiből rendezett kiállítást. A február 15.-ei megnyitó rendezvényen köszöntőt mondott Hernyes Zoltán a Magyar Köztársaság belgiumi nagykövete és Dr. Reinhard Bettzuege a Német Szövetségi Köztársaság brüsszeli nagykövete. A Veszprém Megyei Önkormányzatot Kovács Norbert alelnök úr képviselte, köszöntőjében kiemelte, hogy a magyar soros EU elnökség egyik kiemelt témája a víz, amely nélkül régiónk elképzelhetetlen. Egry József kiállított festményei a művész munkáin keresztül viszik közelebb a Balatont Belgiumhoz, az 1957-es brüsszeli világkiállítás után immár másodszor. Kovács Norbert alelnök a bemutatkozási lehetőség megteremtéséért köszönetét fejezte ki Dr. Reményi Krisztinának, a Magyar Kulturális Intézet igazgatójának. A Badacsony Régióról és településeiről Krisztin-Németh László, Badacsonytomaj Város polgármestere beszélt, felidézve Ranolder János veszprémi püspök híres mondatatit a badacsonyi tájról(1855):

„A mi országunk a legszebb ország, s ez a hely, ahol állunk, a világ leggyönyörűbb vidéke. Egykor az idegen nemzetek utazói ezren és százezren jönnek ide majd, hogy amikor már minden szépet láttak: minden szépséget itt együtt lássanak!”

Mind a hat résztvevő falu külön készített bemutatkozó összeállítást erre az alkalomra. A kiállítás célja bemutatni a Balaton e csodás vidékének természeti, kulturális, történeti és gasztronómiai értékeit. A települések egyéni kiállításai megmutatják a vidék sokszínűségét, népi kultúráját, építészetét, míg a kiállítás keretét Egry József, a Balaton festőjének képei szolgáltatják.

A Balaton és a táj szépsége sok helyi művészember fantáziáját ragadta meg, e művészeti alkotások hívják a vidékre kalandozni a látogatók képzeletét. Reméljük, hogy sikerül felkelteni az Önök figyelmét – tette hozzá a polgármester – és személyesen találkozhatunk a Badacsony Régióban.

A földszinti előadóban rövid kisfilmek utaztatták el az érdeklődőket a települések varázslatos világába. A kulturális intézet pincehelyiségében, a  festői szépségű Balaton-parti és Balaton-felvidéki településeket, a táj szőlő- és borkultúráját Somogyi Márk fotóművész képei mutatták be, valamint gasztronómiai- és bor bemutató csalogatta le az érdeklődőket.

A megnyitó rendezvényen változatos program, néptánc bemutató, tárogató és klarinét zenei kiskoncertek, Kolop József szobrászművész szobrászati előadása és borkóstoló várta az érdeklődőket.

A nyitóünnepség egyik látványos elemeként a Badacsonyi VINUM VULCANUM Borlovagrend tagjává avatták, a Káptalantótiban alkotó Kolop József szobrászművész – külön erre az alkalomra készített – Brüsszel jelképének számító  Manneken Pis borlovagrendi ruhába öltöztetett szobor másolatát. A szobrászművész a megnyitó alkalmával a helyszínen is készített szobrot, a kiállítás keretében az ő tárlata is látható. A vendégek körében nagy sikert aratott a Badacsony Régiós tombola ajándékok is, amelyen borokat és utazásokat nyerhettek a szerencsések.

Megtudhatták a brüsszeli érdeklődők, hogy Badacsonytomajban alkot évtizedek óta Udvardi Erzsébet Kossuth-díjas festőművész és Somogyi Győző festőművész is. Utóbbi festményeken dolgozta fel a magyar huszárság történetét, s egy kis hagyományőrző huszárcsapatot is szervezett lakhelyén, Salföldön. A badacsonyi programsorozatot megnyitó műsorban a badacsonyi tájegység ének- és tánccsoportjai is felléptek, Schmidt János klarinéton bordalokat és kuruc nótákat játszott. A vendégeket borkóstoló is várta, valamint megízlelhették az őshonos magyar mangalica és a szürkemarha húsából készült étkeket.

2011. március 23.-án lesz a kiállítás záró rendezvénye, ahol Szigliget település műsora várja a látogatókat. Fáklyás felvonulásukkal népszerűsítik a Badacsony Régiót Brüsszel belvárosában. A jelmezesek közt várkapitány, testőrök, középkori zenét játszó zenészek vonulnak majd fel. A program keretén belül az érdeklődők megismerkedhetnek a 16. század fegyvereivel, harcművészetével és zenei kultúrájával.

A megnyitóra több mint 150-en voltak kíváncsiak, több magyar- és külföldi médium is megörökítette az eseményt. A záró rendezvényen is hasonló érdeklődésre számítanak. a rendezők. A rendezvénysorozat legfontosabb célja, hogy a magyar vidék is képviseltesse magát nemzetközi programokon, hogy a vidék embere is büszke lehessen kiemelkedő értékeire, lakókörnyezte természeti szépségeire. A kiállítás február 15.-től március 23.-ig megtekinthető a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézetben. www.hungarianculture.be

Forrás: Krisztin Eszter

Fotók: Somogyi Márk ©, Kalmár György ©

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*