Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. augusztus. 15., szerda

Mi szerinted az ifjúság legfőbb problémája ma Magyarországon? Szólj bele!

Mi szerinted az ifjúság legfőbb problémája ma Magyarországon? Milyen területeken éri a fiatalokat hátrányos megkülönböztetés? Szólj bele!

Ezek a kérdések nem is olyan légből kapott kérdések, mint ahogy néha az EU-elnökséget adó országok – 2013 elsőpraga.2012.11.04.-1 félévében Írország – fiatalokkal folytatott strukturált párbeszéde kapcsán előfordulhat. Az aktuális középiskolai és felsőoktatási reform, a munkavállalás, az otthonteremtés nehézségei csak néhány példa a fiatalokat érintő hátrányos megkülönböztetés tárházából. Most lehetőség van ezeknek a problémáknak. a fiatalok véleményének kiemelésére és hazai és európai szinten való becsatornázására a strukturált párbeszéd keretében.

Az online kérdőív célcsoportja a fiatalok, így korosztályt tekintve 35 alatti fiatalok. A fókuszcsoportos beszélgetések is a korosztály közvetlen véleményét hivatott felmérni, de ifjúsággal foglalkozó szervezetek tapasztalata is fontos lehet. A határidő: 2013.02.03.

praga.szorolap.szoljbele“Szerintem a társadalmi befogadás kifejezés annak biztosítása, hogy minden ember képes a társadalomban való részvételre, függetlenül annak háttérétől vagy a sajátos jellemzőitől, akár legyenek azok faji, nyelvi, kulturális, nemi, fogyatékosság, társadalmi státusz, az életkor, vagy egyéb tényezők. Rövidebben, minden ember egyenlő eséllyel való részvétele a társadalomban…” – így foglalta össze Surányi Ádám, a dombrádi ifjúsági iroda (DIFI) vezetője, a konzultációt megelőző definíciós játék nyertese a hátrányos megkülönböztetés alapján a társadalmi befogadás fogalmát.

A strukturált párbeszéd lényege, hogy a fiatalok véleménye alapján párbeszéd jöjjön létre az őket érintő kérdésekben a döntéshozókkal helyi és európai szinten. Ezzel lehetőség nyílik a fiatalok igényeinek közvetítésére és a tapasztalatcserére is, valamint átfogó intézkedések és ajánlások elfogadására.

Az ír EU-elnökség időszakában, 2013 első félévében, előtérbe kerül a fiatalok társadalmi befogadása általában, valamint az ifjúsági munka szerepe a fiatalok társadalmi befogadásának előmozdításában. A párbeszéd végén kapott eredmények, példák támpontot nyújtanak ahhoz, hogy megfelelő intézkedésekkel, szabályokkal elő lehessen segíteni az EU tagállamokban a fiatalok társadalmi befogadását.praga.2012.11.04.-2

További aktuális részletek és hírek, eredmények a Szólj bele! facebook oldalon! Csatlakozni is az Ifjúsági Konzultációs Körhöz (IKK) ha önkéntesként segíteni szeretné valaki a konzultációs munkát, amely lehetőséget adhat külföldi képzéseken való részvételre is, mint a 2012 november eleji prágai képzés, ahol többek között egy szórólapot is terveztek a magyar fiatalok.

Köszönjük a visszajelzéseket!

Szabados Viktor, az Ifjúsági Strukturált Párbeszéd Nemzeti Munkacsoport elnöke.

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*