Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. július. 23., hétfő

Izrael a legeurópaibb ország a Közel-Keleten

Szerző:
2011. április 19.
ROVAT: Külügyek | CÍMKÉK: , , , ,

Az EU még nem képvisel egységes álláspontot, hogy támogatja-e a Palesztin Állam egyoldalú kikiáltását. A Kidma Egyesület szervezésében került sor az EU és Izrael című konferenciára, egyedülálló módon és elsőként az Európai Unió Tanácsának Magyar Elnöksége alatt, pedig a téma fontossága nem elhanyagolható. A tanácskozás célja a történeti áttekintés, a legfontosabb kapcsolódási pontok felvillantása, valamint az érdek azonosságok és ellentétek megvilágítása volt.

A konferencia vendégeit Nagy Ákos a Kidma Egyesület elnöke köszöntötte, majd pedig Őexcellenciája Aliza Bin-Noun Izrael Állam nagykövete tartotta meg beszédét, Izrael és az Európai Unió kapcsolatai címmel, melyben ismertette az évtizedes partnerség kronológiáját. Valamint többek között azt is hangsúlyozta, hogy Izrael a „legeurópaibb” ország a Közel-Keleten, hiszen lakósainak több, mit 40%-a Európában született, illetve a legfontosabb gazdasági kapcsolatának is az EU tekinthető.

A nagykövetasszonyt Hóvári János globális ügyekért felelős helyettes külügyi államtitkár előadása követte, aki a magyar elnökség és az észak-afrikai, valamit a közel-keleti változásokról beszélt. Elmondta, hogy az EU támogatja az ott élő fiatalok kezdeményezését és igyekszik megadni számukra a szükséges segítséget mindenben. Hóvári szerint az arab világnak „Marshall-segélyre” lenne szüksége, ami azonban a gazdasági válság miatt nem tűnik megvalósíthatónak.

Balázs Péter volt külügyminiszter, az Európai Bizottság első magyar tagja az EU bővítéséről és a „szomszédság-politikáról” beszélt (Ciprus révén Izrael sokkal közelebb került Európához.), valamint arról, hogy elértük Európa határait. Horvátország és Törökország belépését is említette. Az előbbit ő nagyon szorgalmazná, hiszen ez a magyar EU elnökség egyik célja is („bár az ő belépésüket senki sem fogja észrevenni” jegyezte meg). Az utóbbival kapcsolatban azonban megfogalmazta, hogy szerepe jóval nagyobb hangsúlyt kap az adott térségben. Törökország az EU szempontjából: „olyan pirula, amelyet sem lenyelni, sem kiköpni nem tud”.

A KIDMA Egyesület által készített szubjektív összefoglaló az eseményről itt olvasható: http://www.kidma.hu/5/post/2011/04/eu-izrael_konferencia_beszamolo.html

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*