Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. július. 20., péntek

Irány Brüsszel – sokan érdeklődnek az EU karrier iránt

Álomkarrier az uniós intézményekben: hogyan is juthatok el odáig?

Zsúfolásig telt előadóterem, kíváncsi tekintetek… ez jellemezte azt az előadást, amelyre a Lágymányosi Campuson került sor.  Az itt  összegyűlt fiatalokban egy közös biztos hogy volt: az Európai Uniós karrier iránti érdeklődés.  A résztvevők megtudhatták, hogy miként lehetséges az uniós intézményekben a munkavállalás és hogyan lehet bejutni az Európai Parlamentbe, vagy éppen az Európai Bizottságba.

Fülep Ágnes az EPSO magyarországi gyakornokaként, karrier nagyköveteként tartott előadást (Ágnes az Elnökség Tudósítói csapatának is tagja), amelynek kapcsán beszélt az EPSO (Európai Személyzeti Felvételi Hivatal) felvételi eljárásáról. Több információ is kiderült arról, hogy milyen feltételei vannak a jelentkezésnek, milyen szakaszokból áll a felvételi eljárás és az, hogy milyen megmérettetésekkel kell szembe nézni az egyes szakaszok teljesítésénél. Az előadás után következett Kiss Virág összefoglalója, aki személyes tapasztalatait mondta el a hallgatóságnak, hiszen 2011-ben részt vett az EPSO felvételin.

Az előadás és az azt követő fórum azok számára volt a leghasznosabb, akiket az alábbi területek érintenek, érdekelnek: European Public Administration, kommunikáció, könyvelés, külkapcsolatok és jog.  Jelenleg az alábbi témákban van felvételi eljárás, ennek határideje:  2012. április 17.

A jelentkezés feltételei:
• Uniós állampolgárság
• Min. BA diploma
• Nyelvismeret:
1. nyelv – 23 hivatalos nyelv egyike;
2. nyelv: angol vagy német vagy francia
(Az első és a második nyelvnek különbözőnek kell lennie.)

Aki lemaradt az előadásról, vagy éppen további kérdései lennének az alábbi címen érdeklődhet: eucareers.elte (@) gmail.com, illetve érdemes a honlapra is ellátogatni: http://europa.eu/epso/index_en.htm

Az előadás fóliái az Elnökség Tudósítói jóvoltából online is elérhetőek.

A dán EU-elnökség is kiemelten foglalkozik a témával legfrisebb angol nyelvű bejegyzésükben, Open opportunities for an EU career.

További cikk: Álom a karrier az Európai Unióban?

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*