Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. július. 20., péntek

Hungary Beach 2011 – Bécsben is tombol a nyár!

Júniusban került sor Bécsben a Hungary Beach 2011 című rendezvényre, amely egyben az Európai Unió Tanácsának Magyer Elnökségének eseménysorozatához is szorosan kapcsolódott. A bécsi Collegium Hungaricum a bécsi Magyar Nagykövetséggel és a Magyar Turizmus Zrt. ausztriai kirendeltségével karöltve szervezte meg a programsorozatot.

A fesztivál június 17-én nyílt meg. A rendezők részéről Szalay-Bobrovniczky Vince nagykövet és Dr. Méhes Márton, a Collegium Hungaricum igazgatója üdvözölte a meghívottakat. Osztrák részről Sebastian Kurz, az Osztrák Belügyminisztérium integrációs államtitkára, valamint Ernst Woller, Bécs Város Kulturális és Tudományos Bizottságának elnöke nyitotta meg a rendezvényt.

Ezt követte az Anima Sound System zenekar, akik több száz fős közönség előtt játszottak, és megadták a rendezvénysorozat alaphangját, és egyben az alaphangulatát is.

A szervezők tíz nap erejéig vették birtokba a Duna-csatorna mentén elterülő Strandbar Herrmann homokos partját, és magyar sztárzenekarokkal, lelkes dj-kkel és kültéri objektekkel népesítették be a népszerű szórakozóhelyet, amely az egyetemisták és az erasmusosok egyik legkedveltebb helye. Az enyhe nyári estéken az Anima Sound System mellett, az Erik Sumo Band, a Fábián Juli Jazz Riff, a Brains és a Bin-Jip élőkoncertjén keresztül nyerhetett bepillantást a bécsi közönség a magyar pop- és jazzkultúrába. Valamint szintén a jó hangulatot garantálták az egymást naponta váltó dj-k is, akik, bőröndjükben gondosan szortírozott bakelitlemezekkel, válogatott zenei csemegékkel versengtek egymással, műsorukba egy-egy magyar slágert is becsempészve.

A hét során több fantasztikus koncertnek lehettünk szem- és fültanúi. Még az esetleges rossz idő sem szegte kedvüket a szórakozni vágyóknak, így a kitartó közönség ténylegesen elnyerte végül a jól megérdemelt jutalmát.

A fesztivál egyébként nemcsak akusztikus, hanem vizuális attrakciót is kínált, a napsütéses időben több száz fő is ellátogatott a helyszínre, ahol a budapesti Medence Csoport újrahasznosított anyagokból készített, színes kültéri design-bútorain üldögélve kortyolgathatták a hűsítőiket.
A 10 nap leforgása alatt több alkalommal is volt tematikus családi nap, ahonnan természetesen a hungarikumok sem hiányozhattak, így nemcsak a magyar, de az osztrák csöppségek is megismerkedhettek a túró rudival, mindezt a Cserpes Sajtműhely jóvoltából. A Tulipántos Műhely közreműködésével pedig játékparkkal, népi fa körhintával, játékmesterrel, arcfestő és lufi-hajtogató bohóccal is várták a gyerekeket. Hétvégeken magyar termál- és wellness szállodák, utazási irodák mutatkoztak be, mint a Thermal Hotel Mosonmagyaróvár, a Travel Smart Utazási Iroda, valamint Hévízről is több cég képviseltette magát és városát.

Nemcsak a kicsiknek, de a nagyoknak is akadt kedvére való, hiszen voltak nyereményjátékok, valamint masszázzsal is kényeztették a látogatókat. Ha már Hungary Beach, akkor természetesen nem maradhattak el az olyan magyar specialitások sem, mint a kürtöskalács, a lángos, illetve a különböző táji borok sem.

A több művészeti és tematikus kiállítás, valamint a klasszikus zenei koncert és irodalmi est után, a hat hónapot átívelő sorozat záróakkordjaként a Magyar Intézet egy populárisabb műfajon keresztül szólíthatta meg az igényes szórakozás kedvelőit.

Fotók: Horváth Eszter, Tóth Kata

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*