Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. július. 23., hétfő

“Hello, I am Catherine!” – cikk és videó

Szerző:
2011. február 26.
ROVAT: Külügyek | CÍMKÉK: , ,

Így kezdte előadását Catherine Ashton, az Európai Unió közös kül-és biztonságpolitikai főképviselője a Budapesti Corvinus Egyetemen. Lady Ashton ezzel is jelezte és kérte a fiatalokat, hogy tekintsenek el a hivatalos megszólítástól. Asthon örült a lehetőségnek, hogy elmondhatja a véleményét a jelenlegi közel-keleti helyzetről és a felmerülő kérdésekről, mivel a vélemények, nézetek által megtudhatja, hogy mi érdekli a leginkább a diákokat és hogy mire várnak választ az Európai Uniótól. Videó a cikkbe ágyazva.

A védelmi miniszterek informális találkozója után előadásában Ashton kitért a jelenlegi forrongó közel-keleti eseményekre is. Szerinte a megoldáshoz négy alapelv betartására van szükség: ezek az együttműködés, a demokrácia, a szuverenitás és a biztonság. Az együttműködés összefügg a kapcsolattartással, amit például Egyiptom esetében megfigyelhettünk, hiszen a tüntetők a szociális média segítségével szervezték meg a tüntetést, tartották a kapcsolatot. Catherine Ashton szerint az olyan fontos kérdések kezelésében, mint például a munkanélküliség vagy a szegénység fontos az összefogás, az együttműködés. A szuverenitás kapcsán kiemelhető, hogy minden államnak joga van az elismeréshez. A főképviselő szerint a demokrácia és a biztonság megteremtése a további fejlődéshez való út kezdetét jelenti. Az együttműködés és a szuverenitás megvalósítása után esélye lehet egy államnak a demokrácia és biztonság elérésére is. Ezek olyan alapvető fontosságú elvek, amelyeket könnyű felsorolni, de annál nehezebb megvalósítani őket. Az említett elvek térségben való megvalósítását hosszú távon, kompromisszumok segítségével kell elképzelni.

Catherine Ashton arról is beszélt, hogy egy ilyen helyzetben mit tehet az Európai Unió. Ez egy nehéz kérdés, és talán nincs is rá tökéletes válasz. Az azonban biztos, hogy nagy kihívást jelent az ügy kezelése az EU számára és, hogy meg kell találni a legmegfelelőbb, leggyorsabb módszert a krízis kezelésére. A térség államai több mindenben is különböznek egymástól, egy azonban közös: az igény a biztonságos demokrácia, a szólásszabadság és a jogállamiság megteremtésére. Az Unió segítséget nyújt az államoknak az akaratuk, a változás elérésében. A lehetséges megoldások közé tartoznak a szankciók, a szabadkereskedelmi megállapodások. Az Európai Uniónak segítséget kell nyújtani a működő demokratikus intézmények kialakításában, a demokratizáció folyamatának folytatásában, a jogállamiság megvalósulásában és az emberi jogok betartatásában. Az EU gyenge erővel és erős befolyásolási képességgel rendelkezik, aminek köszönhetőn a Közel-Kelet térségének államai gazdasági és biztonsági kérdések megoldása miatt kapcsolatba lépnek az Unióval. Az Európai Unió azért is van nehéz helyzetben, mivel nem egy államról van szó, így a segítségnyújtás komplikáltabb, nehezebben összeegyeztethető.

Az Elnökség Tudósítói közül 5 tudósító is jelen volt az egyetemi eseményen, előre írásban feltett kérdéseit el is hangzottak (jobbról Fülep Ágnes, Szabados Gábor, Pálfi Petra, Szabados Viktor, Kertes Kata). Ashton, az  Elnökség Tudósítói kérdésére azt is kifejtette, hogy valóban az okozza munkájuk során a nehézséget, hogy a 27 tagállam véleményéből, a 27 hangból ha nem is egy nézetet de egy üzenetet formáljanak.

Ashton szerint a soros elnökség egy kiemelkedő lehetőség Magyarország számára, amit ki kell használni. A félév során a középpontba kerülhet országunk, és meghatározóbb szerepre tehet szert a tagállamok között. Magyarországnak használnia és fejlesztenie kell a már meglévő kapcsolatait. Ashton még azt is elárulta, hogy Magyarország a főképviselői munkájának nagy részét magára vállalta, ami nagy segítséget jelent számára.

Nézzd meg a videót, amelyen Ashton személyes történetét meséli a hallgatóknak:


Catherine Ashton bárói kinevezéséről, diákokkal, BCE Budapest
Szabados Viktor, facetheeu

A különböző egyetemekről jelen lévő hallgatók megismerhették a főképviselő egyik személyes történetét is. Ami a bárói kinevezéséhez kapcsolódik. Miután megkapta ezt a címet, a hétéves kislánya az iskolai tanárnője kérdésére, miszerint tudja-e hogy mivel jár ez édesanyja számára, azt mondta: “Az anyu bizony bárónő lett, ez azt jelenti, hogy félúton van a parlamenti képviselő és a hercegnő között.”

Member of the Parliament = a főnemesi lord cím tulajdonosai automatikusan a brit felső ház tagjai

Link: Catherine Aston Európai Bizottság, BCE Budapest

Fotó: European Commission, Elnökség Tudósítói
Videó: Elnökség Tudósítói

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*