Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. július. 23., hétfő

Egyperces néma felállás az ötpárti EU-elnökségi munkacsoport utolsó ülésén

Az Országgyűlésben utolsó és nyilvános ülését tartotta a 2008-ban megalakult ötpárti EU-elnökségi munkacsoport. Az ülésen Martonyi János külügyminiszter, Győri Enikő európai ügyekért felelős államtitkár és Robák Ferenc EU-elnökségi operatív kormánybiztos szólaltak fel. Az ülés elejét váratlan hír, Habsburg Otto halálának híre szakította félbe. Az ülés egyperces néma felállással tisztelgett Habsburg Otto előtt, aki Magyarország európai integrációs törekvéseit kezdetektől kezdve támogatta.

Martonyi János rövid beszámolója az elnökség technikai, jogi döntéshozatali folyamatait érintette, amely sokszor a kulisszák mögött zajlik, de az európai integráció lényegi eleme és sikere. Elmondta azt is, hogy a Keleti Partnerség találkozó az uniós tanácsi állásfoglalások és egyéb világszintű találkozók időpontjai miatt kell, hogy szeptemberben valósuljon meg, magyar társelnönkéssel. Győri Enikó kiemelte az Európai Parlament és az Európai Tanács új együttműködésének beindítását és azt, hogy az elnökség parlament barát elnökségre tett ígéretet, amit be is tartott.

Robák Ferenc a gödöllői helyszín helytállását, a partnerek szerepét és az előirányzott költségvetés 10 százalékos megtakarítását emelte ki. Elmondta, hogy 261 elnökségi rendezvényre került sor Magyarországon, 17 ebből informális miniszteri szintú találkozó, 9 pedig elnökségi konferencia volt. Brüsszelben pedig a hivatalos ülések mellett több ezer munkacsoporti ülés zajlott magyar elnökléssel, kiszervezett tevékenységek nélkül.

Sikerként többek között a roma integráció, a Duna stratégia, Horvátország csatlakozási folyamata, a forrongó arab világ eseményei kapcsán tapasztalt elnökségi kezelése valamint a kulináris és kulturális felhozatal, bemutatkozás és a logisztikai helytállás hangzott el.

A munkacsoport szocialista tagjai a külföldi sajtó értékelését is idézve elmondták, hogy az elnökség alatti egyrészt a hazai törvényhozáshoz kapcsolódó európai visszhang a médiatörvény és az alkotmányozás esetében, másrészt pedig a különböző kormányfői megnyilvánulások, mint a március 15-i beszéd alapján számos esetben túlzások és uniós szintű izgató fellépés nehezítette az elnökség teljesen pozitív politikai megítélését. Többek között a Keleti Partnerség csúcstalálkozó elhalasztását is ezeknek a körülményeknek tudják be a szocialisták.

A Jobbik értékelése szerint az európai szuperállam kialakulásához járult hozzá a magyar EU-elnökség, ami nem lehet szuverén államok, így Magyarország érdeke sem. Az értékelés személyesebb hangnemében megjegyezték, hogy pálinka automata helyett népviseletbe öltözött lányok segítségével kínálták volna fel a pálinkát a külföldi vendégeknek az elnökségi váróban.

A KDNP elmondta, hogy pozitív az elnökség mérlege és köszönet illeti a fáradtságos munkáért. Megjegyezték, hogy ezt a munkacsoportot még az ő pártjuk kezdeményezte és Szili Katalin akkori házelnök is magáénak érezte.

Az munkacsoport ülése az előirányzott egy óra helyett két és fél órán át tartott, amely végén a Fidesz, KDNP, LMP és MSZP frakcióvezető-helyettesei által, de a Jobbik nélkül elfogadta azt a rövid állásfoglalást, amely az ötpárti EU-elnökségi munkacsoport munkájára tekint vissza. A 3 pontból álló állásfoglalás első pontja kitér a záró, 18. ülés napirendjére, másodikként kiemeli a pártok közti folyamatos együttműködés jelentőségét. Harmadrészt pedig mindnekinek megköszöni a munkáját, aki részt vett a magyar EU-elnökség előkészítésében és lebonyolításában. Balla Mihály munkacsoporti elnök az ötpárti egyeztetések ebben a munkacsoportban megvalósuló példáját más területre is átültethetőnek véli, amely a kölcsönös elfogadás és együttműködés jellegét erősítheti nemzeti fontosságú ügyekben.

Martonyi János az ülés végén, tudósítók kérdéseire válaszolva röviden elmondta, hogy az elnökség egy teljesen új helyzet és kihívás volt. A francia külügyminiszter értékelését idézve, elmondta, hogy a magyar EU-elnökség megmutatta, hogy Európában a kelet és nyugat közt megszünt különbség. Említette, hogy több mint 45 olyan jogszabály született, amely közvetlenül befolyásolja mindannyiunk hétköznapjait. A jövőt illetően erőteljesebben megjelenést és újabb lendületet kívánnak adni a magyar jelenlétnek a közép európai és visegrádi valamint a nyugat balkáni térségben. “Az elnökség ahhoz is hozzájárult, hogy aktívabb, eredményesebb tagjai kívánunk lenni az integrációs folyamatoknak, határozottabb, tisztább és érthetőbb hangunk lesz az európai intézményekben, építve az elnökség által létrejött tapasztalatokra, szellemi tőkére”, ezekkel a szavakkal zárta Martonyi János a rövid interjút.

Érdemes megjegyezni, hogy az uniós témák és további fiatalok számára hasznos és érdekes témák a magyar EU-elnökség után is az önkéntesen tudósító fiatalok, azaz az Elnökség Tudósítói napirendjén maradnak.

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*