Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. július. 20., péntek

Az Elnökség Tudósítói Bulgáriában – Jubilee EJ Congress

Szerző: (Társult tudósító)
2012. október 13.
ROVAT: Külügyek | CÍMKÉK: ,

Immár 50. alkalommal került megrendezésre az EJ Congress, az Európai Újságírók Szervezetének kongresszusa. Festői környezetben, a Pirin- és a Rila-hegység között, Razlogban találkozott Európa számos, prominens személyisége. A bolgár országos TV beszámolója, videó.

A fő témát – a jelenlegi gazdaságpolitikai helyzetben nem meglepő módon – az Európai Unió jövője, és fennmaradása szolgáltatta. Tekintettel a helyszínre, külön szekciót kapott a Balkán integrációjával kapcsolatos kérdéskör, mely részeként több térségbeli közéleti szereplő és politikus véleménye is elhangzott.

Paolo Magagnotti, az egyesület elnökének nyitóbeszédét, a díszvendégek folytatták: Maria Romana De Gasperi és Sven-Georg Adenauer bemutatkozását – mindketten nagy EU-gondolkodók leszármazottjai – Alexander Swarovski felszólalása követte.

Martin Schultz, EP elnök videó üdvözlete konferálta fel az első szekciót, mely az Unió jövőjére fókuszált. Egy kerekasztal beszélgetésnek lehettünk tanúi, melyben az egyik legvitatottabb álláspontot Rolf von Hohenau (Taxpayers Assiciation of Europe) vázolta fel. Szerinte tarthatatlan, hogy jelenleg pusztán négy ország: Németország, Hollandia, Finnország és Luxemburg viszi pénzügyileg előre az Uniót. Persze ez nagy port kavart, hiszen sokak szerint a német ipar nagyban függ az EU tagállamok felé irányuló exporttól.

Sokan vitatták az utóbbi tényt is, hiszen például a kínai autóiparban, a VW konszern révén piacvezető Merkel országa. Egy szó mint száz, Henrik Schottnak, a moderátornak (aki mellesleg az EJ német szekciójának vezetője) nem volt könnyű dolga. Főként, miután a kerekasztal beszélgetés két fiatal tagja is kifejtette az álláspontját:

Corina Fornade, a fiatalok körében végzett kutatási eredményeit ismertette. Meglepő módon egyedül a svájci megkérdezett – az ETH Zürich hallgatója – volt magabiztos a jövőjét, elhelyezkedését illetően. Minden más EU tagállambeli megkérdezett szkeptikusan tekint a jövőjére.

Szabados Viktor, a Strukturált Párbeszéd magyar szekciójának képviseletében – az Elnökség Tudósítói alapítója – előadásában hozzátette, hogy a fiatalok számos kihívással néznek szembe, többek között a munkanélküliség, a demográfiai változások együttes hatása mellett. A struktúrált párbeszéd a fiatalokkal egyébként az összes EU tagállamot átfogó folyamat, amely minden félévben felméri a fiatalok véleményét és adott témákban konkrét javaslatokat dolgoznak ki a döntéshozókkal közösen az EU-elnökségekhez kapcsolódóan. Viktor azt is elmondta, hogy sokszor a fiatalok nem érzik sajátjuknak az Európai Uniót, hiszen például a közelgő EP választások kapcsán is pártlistás szavazásokat tartanak a tagállamok felében, referencia szavazási lehetőség nélkül.

A hangulatot nagyban javította, amikor a következő napon, a helyi – mellesleg kiváló adottságokkalrendelkező – turizmus került előtérbe. Mint megtudtuk hatalmas beruházások történtek a régióban, legyen szó új sípályákról, hotelekről vagy golfpályákról.

A térség politikai kilátásai kevésbé rózsásak. Mint Andrey Kovatchev (EP képviselő) is kifejtette, a már emlékezet óta, a Makedón név használatáért folytatott görög-macedón küzdelem, valamint a jugoszláv háborúk árnyéka még mindig megnehezíti a helyi politikusok dolgát.

Szerencsére, a sok nyitott kérdés mellett, sikerült konszenzusra jutni abban, hogy viszonyuljunk pozitívan, nyitottan a még gyermek Unióhoz. Rengeteget kaptunk eddig is tőle, a jövőben pedig csak általa van esélyünk Kínával, és a többi nagyhatalommal szemben.

Miután mindenki megnyugodott, hogy kifejthette álláspontját, eljött a kulturális programok ideje. Azok, akik ellen tudtak állni a konferencia helyszíneként szolgáló Pirin Golf & Country Club zöld pályáinak, meglátogathatták a Rila kolostort. Nem egy modern épület, még a X. században alapította Rilai Szent János, s a Balkán legszebb szerzetesi épületeként tartják számon. Még a török megszállás alatt is megőrizte függetlenségét, hála az oszmánok istenfélelmének.

Az Elnökség Tudósítói csapata persze nem akart semmiből sem kimaradni. Így a kolostor meglátogatása után, a golfpálya-rendszert is bejártuk pár elektromos golfautó segítségével, nem is beszélve az ötcsillagos szálloda spa részlegéről… Ezekről azonban már inkább meséljenek a képek!

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*