Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. július. 20., péntek

„A franciaországi változásokra…”

Ma reggel megkezdődtek Franciaországban a parlamenti választások. Az elmúlt hét történések tekintetében meglehetősen  gazdag volt, hiszen Strasbourgban ülésezett az Európai Parlament, első hivatalos látogatását tette az új német államfő és beszédet mondott II. Abdullah jordániai király.  Néhány szóban arról, hogy a francia fiatalok miként látják a választások kimenetelét…

Itt tartózkodásom során  bepillantást nyerhettem a kampányba, és több alkalommal is beszélgethettem egyetemistákkal arról, hogy mi várható a közeljövőben a politikai élet színterén. Szinte mindenki számára tény, hogy Sárközy-nek mennie kell. Az egyik barátnőm az elutazásom előtt például azzal köszönt el: „Kata, ne felejts el pezsgőt bontani május 6-án, mert mi ünnepelni fogunk!” – a „franciaországi változásokra…” – gondoltam magamban. Ugyanis ekkorra válik biztossá a következő elnök személye.
A 10 jelölt közül a legnépszerűtlenebbnek Le Pen-t tartják, elég csak kimenni az utcára és megnézni a plakátokat…
Ő a szélsőjobboldali politikai ideológia megszállottja, leginkább Hitler bajusszal jutalmazták a nézeteit, ami azért mindent el is mond róla.
A másik, aki nem igazán élvezi a választópolgárok szeretetét Nathalie Arthaud, ő a szocialista Munkáspártot képviseli.  (A francia fiatalok véleménye szerint, igazából szinte említésre sem érdemes a jelöltek nagy része.)  Egyébként azt is elmondták, hogy azért nem számít annyira általános dolognak az, hogy a társadalmi érdeklődés központjában a politikai kérdések álljanak, hiszen talán leginkább a franciák híresek  arról, hogy a parlamenti választásokon alacsony a részvételi arány. Szóval akárhova mentünk, szinte mindenhol ez volt a fő téma… Valaki azt is mesélte, hogy a lakótársa, már éjszaka is erről álmodott. Ez kicsit talán olyan lehet, mint amikor a foci EB, VB közeledtével megélénkül a futball iránti érdeklődés és hirtelen mindenki szakértő lesz.
A mai szavazás eredményeként a fiatalok arra számítanak, hogy a következő fordulóba (május 6-án) Francois Hollande és Nicolas Sárközy jut tovább, és szerintük pedig az előbbi számíthat győzelemre. “Au revoir Sarkozy!”

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*