Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. augusztus. 17., péntek

Duna-stratégia a Szent István Egyetemen

Szerző:
2011. május 10.
ROVAT: Környezet

„EU stratégia a Duna-régióért – különös hangsúly fektetve a föld- és vízgazdálkodásra és a környezetre”. Ezzel a címmel került sor 2011. április 28-29-én az első Közép és Dél-kelet Európai Konferenciára, melynek a gödöllői Szent István Egyetem adott helyszínt.

Az Egyetemet a CASEE regionális hálózat kérte fel, hogy támogassa az EU Duna- stratégiájának kidolgozását. A két napos esemény Dr. Solti László, a Szent István Egyetem rektora, Dr. Leopold Marz és Dr. Martin Gerzabek, a bécsi BOKU Egyetem rektora elnökletével zajlott.

A konferencián szó volt a dunai régió ökológiai helyzetéről, az agrár fakultáció minőségi fejlesztéséről, emellett a résztvevő egyetemek kutatási és oktatási projektjeiről.

Többek között előadást tartott Dr. Erhard Busek, a Duna és Közép-Európai Intézet elnöke valamint Dr. Somlyódy László akadémikus is a „Vizek jövője a Duna medencében – problémák és lehetőségek” címmel. Somlyódy elmondta, hogy a felszíni vizek kérdése a legsürgetőbb probléma, de emellett továbbra is homályos a kép a vízhasználati módokat tekintve. Kiemelte, hogy Dánia és Lengyelország után Magyarországon a legdrágább az ivóvíz Európában, miközben nálunk van ez egyik legelavultabb vízközmű-infrastruktúra.

Az esemény interaktivitását a workshopok és poszter bemutatók adták, melyek két nagy témát öleltek fel a „Víz” és „Biodiverzitás és természeti erőforrások” címmel. A workshopok színes bemutatóinál szó volt a vízvédelmi tevékenységekről, az áradások előrejelzésének lehetőségeiről vagy, hogy az agráriparnak milyen kihívásokkal kell szembenéznie a klíma változást tekintve.

A tanácskozás résztvevői egyetértettek abban, hogy a regionális együttműködésben nagy távlati lehetőségek vannak. Kifejezték azon szándékukat, hogy növelni kívánják a közös kutatási projektek számát és törekszenek a CASEE hálózat kiszélesítésére.

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*