Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. július. 20., péntek

Pár nap és kezdődik az ENSZ Internetes világfóruma Bakuban – kövesd velünk!

Szerző:
2012. november 2.
ROVAT: Internet | CÍMKÉK: , , , ,

MR1-Kossuth Rádió interjú link a cikk alján!

Az Eurovíziós dalfesztivál után egy igazi világszintű fórumnak ad otthont Azerbajdzsán. Az ENSZ éves Internetes világfórumára kerül sor Bakuban 2012. november 6-9. között. Az Internet Governance Forum, röviden IGF egyrészt az olyan országos Internetes kormányzással foglalkozó fórumokat foglalja magában, amelyek helyi szinten ösztönzik a párbeszédet. Másrészt nemzetközi szinten az Internethez kapcsolódó témákkal, szabályozásával, az Internet kínálta lehetőségekkel és társadalmi kérdésekkel foglalkozó szakemberek, szervezetek vagy éppen egyszerű civilek, felhasználók gyűlnek össze 4 napra. A résztvevők hosszú listája elérhető a fórum honlapján.

A helyszín egyébként abból a szempontból is érdekes, hogy Azerbajdzsánban, ahogy egyébként Törökországban is van rá példa, a közösségi médián nyomonkövethető aktivisták vagy újságírói tevékenység alapján többeket mai napig akár évekre lekapcsolnak, félre állítanak különböző indokokkal. Ez egyike az internetes szólásszabadság és a nemzetbiztonsági érdekek ütközésének. Az emberi jogok európai egyezménye (ECHR) 10-es passzusa egyébként megengedi azt az államoknak, hogy a szólásszabadságot a sokszor nehezen megfogható vagy definiálható nemzetbiztonsági indokokra hivatkozva korlátozhassák.

Ne csak használjuk, hanem beszéljünk is róla! Ezzel a szlogennel indult útjára az IGF elötti héten Magyarországon is az Internethez kapcsolódó témákra épülő társadalmi párbeszéd, Az Internet Mindenkié kezdeményezés. Mindezt azért alapítottuk az októberi budapesti cyberspace konferencia ifjúsági fórumának fiataljai és további érdeklődők bevonásával, hogy itthon is legyen megfelelő közeg és lehetőség tudatosan megélni az információs társadalom mindennapjait.

Az Internet megváltoztatta az életünket. Beférkőzött szinte minden területre. Pár perc alatt megvehetjük akár aznapra is a mozi-, színház- vagy repülőjegyünket; beadhatjuk adóbevallásunkat, azonnal pénzt utalhatunk, ügyeket intézhetünk; már nincs munkahely de magánélet sem nagyon emailek nélkül; a közösségi oldalak által állandó kapcsolatot tarthatunk fent barátainkkal anélkül, hogy mindegyikükkel külön-külön kapcsolatba lépnénk; az Interneten azonnal tudósítókká válhatunk a világ bármely pontján és eseménye kapcsán; vagy éppen szembejöhet velünk a jövendőbelink is onlinen, társkereső oldalakon.

Fontos leszögezni, hogy maga az Internet nem csak a fogyasztói társadalom egyik népszerű eszköze, annál már sokkal több. A digitális állampolgárság alappillére lett az információ szabad áramlása és ezzel hagyományos párjával szemben új dimenziókat nyit meg. Ennek a felfogásnak az utolsó kétkedőiben talán az Arab Tavasz bírt bizonyító erővel. A fiatalok közösségi oldalon szerveződtek, az Internet szabályozása, lekapcsolása a vesztükbe rohanó vezetők bevált eszközévé vált.

Nincs demokrácia szabad Internet nélkül, hiszen korlátozhatnak minket emberi jogaink, mint például a gyülekezési jog, szólásszabadság stb. gyakorlásában, amennyiben az Internet hozzáférésünkre kényszerítő intézkedések révén szabályozzák. A magyar kormány aktuális előterjesztése a btk.-hoz kapcsolódóan ebből a szempontból is olyan téma, amely az Internet blokkolás bevezetésével nagyon is kapcsolódik a világfórum témáihoz és probléma felvetéseihez. Foglalkoznunk kell vele, hiszen a világszinten eddig felgyűlt tapasztalatok a blokkolás kapcsán nem teljesen egyértleműek a hatékonyságot illetően. Ezekhez a témákhoz is várjuk a hozzászólásokat és a betekintést nyújtunk az előterjesztés szövegébe és európai tapasztalatok összefoglalójába a frissen alakult Az Internet Mindenkié csoportunkban.

6 különböző vezérfonala van az ezévi ENSZ Internetes világfórumnak Bakuban, amelyek alá többszáz workshop tagozódik az Internetes kormányzás párbeszéd helyzetétől a gyülöletbeszéd és hasonló kényes tartalmak elleni fellépés, az Internet hozzáférés, a szólásszabadság és az emberi jogok, biztonsági szempontok témáiban. Igazából a programból is kitűnik, hogy 12 teremben párhuzamosan folynak majd az események, válogatni kell a témák, előadók alapján. Természetesen minden teremből élő webes közvetítés lesz, bekapcsolódási lehetőséggel és a hozzászólásokat is folyamatosan lejegyzik. Ezekről Az Internet Mindenkié csoportunkban is megosztunk pontos információkat.

Az Internethez kapcsolódó kérdések társadalmi kérdések, ezért minden érintett és érdekelt bevonására szükség van. A fiatalok szerepe ebben kimagasló fontosságú, hiszen az Internet olyannyira az életük része, amelyre korábban nem volt példa. Ùgy gondoljuk, hogy Az Internet mindenkié, ezért mindenkinek van beleszólása!

Ezt a kezdeményezésünket is képviselve, valamint a Web of Tomorrow is Yours (A web jövője a kezedben) európai ifjúsági kezdeményezés részeként képviselhetem a magyar és az európai fiatalokat az ENSZ világfórumán, egyedüli magyar fiatalként. Ezév tavaszán vettem először részt egy nemzetközi új média szemináriumon Törökországban, azóta egy európai munkacsoport tagja vagyok, megpályáztam és eljutottam az európai Internetes fórum az EuroDIG-re Stockholmba júniusban, a budapesti cyberspace konferencián is izgalmas témákon dolgozhattunk együtt fiatalokkal, most pedig az éves világfórumra készülök (IGF).  Kövesd velünk az IGF témáit, információkat online!

Ezekről a témákról is beszélgetünk Náray Balázs szerkesztővel az MR1 Kossuth Szombat reggel c. nemzetközi magazinjában november 3-án (HANGtár link a pontos adásrészlethez, amely 2012.nov.24-ig visszahallgatható).

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*