Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. július. 23., hétfő

Önkéntesség Turné – És Te hová tartozol?

Szerző:
2011. január 10.
ROVAT: Foglalkoztatás

2011 az Önkéntesség Európai Éve. Ennek kísérőprogramjaként szombaton kezdetét vette az egy hétig tartó Önkéntesség Turné a Millenáris Parkban, amire én is kilátogattam tudósítótársaimmal Korinnával, Orsival és Viktorral, aki az Elnökség Tudósítói projekt vezetője is egyben. Belépve a Teátrumba, fényképezőgépek szűnni nem akaró kattogásának és vakuinak fényei fogadtak bennünket. Schmitt Pár köztársasági elnök úr járt körbe a különböző civil szervezetek standjainál, meghívott külföldi vendégeivel együtt. Sikerült egy fotót hirtelenjében készítenem a köztársasági elnök úrról, ahogy éppen a jogérvényesülésért, alapvető jogokért és uniós polgárságért felelős Viviane Reding asszonnyal beszélget. Sietnünk kellett azonban, hogy találjunk még szabad ülőhelyet az ünnepség hivatalos megnyitóján. El is foglaltuk diplomatikusan az operatőrök által befoglalt, de üresen tátongó utolsó sort, így kényelmesen, álldogálás nélkül követtük végig a köszöntő beszédeket.

Bakos Piroska a hazai elnökség szóvivője azzal köszöntött bennünket, hogy vannak olyan országok, amelyekben magától értetődő dolog önkéntesnek lenni, és nem is lehet komoly társadalmi pozíciót szerezni anélkül, hogy valaki ne lenne vagy ne lett volna valamikor önkéntes. Az Önkéntesség Turné pedig egy kis kedvcsináló szeretne lenni ahhoz, hogy Magyarországon is minél elfogadottabbá és népszerűvé váljon ez a nemes tevékenység.

Ezt követően Schmitt Pál köztársasági elnök úr, már arra buzdított bennünket, hogy az emberiség örök erényeként megtérülés nélkül is próbáljunk meg dolgozni, viszonzás nélkül is próbáljunk meg segíteni. Önkéntes tett és cselekedet mindaz, amit érdek nélkül teszünk. A köztársasági elnök úr szerint az önkéntesség legnagyobb titka az, hogy közösséget feltételez, és azt sem szabad elfelejtenünk, hogy önkéntesnek lenni csak másokkal együtt másokért lehet. Éppen ezért bölcs dolog. Az ENSZ 2001-ben hasonló tematikus évet szervezett, így mostani vállalásuk a 10 év alatt megtett út értékelésére is lehetőséget ad. A szeretetből, elhivatottságból és ellenszolgáltatás nélkül végzett munka természetéből fakad, hogy a hétköznapokban rejtve marad. Az önkéntesek sohasem keresik a reflektorfényt, nem várnak elismerést. Éppen ezért a tematikus év vállalása az is lehet, hogy naponta az adott témára irányítsa a figyelmet, egész éven keresztül és ezáltal kikényszerítse a társadalmi párbeszédet.

Az önkéntesek a legtöbb tapasztalatot, amik cselekvésre késztetik őket a saját környezetükből merítik, így tehát a társadalmi párbeszéd hatékonyabban megvalósulhat, hiszen a feladat és azok, akikkel erről beszélni kellene egy karnyújtásnyira vannak tőlünk, itt vannak közöttünk.

Köztársasági elnök úr feltett egy kérdést nekünk, hogy vajon az Európai Unió állampolgáraként, ahhoz a 70 %-hoz tartozunk-e, akik soha semmilyen ügyet nem szolgáltatnak önként vagy esetleg ahhoz a 30 %-hoz, akik nem csak beszélnek, hanem cselekednek és segítenek is önként. Egy 2010. májusában készített Eurobarométer tanulmány szerint 10-ből 3 európai aktívan vállal önkéntes munkát. Ekkor feltettem magamnak a kérdést, hogy vajon ha én egy lennék abból a tíz emberből, akit megkérdeznek erről az utcán, akkor vajon beleesnék-e ebbe a három emberbe. Ekkor eszembe jutott, hogy decemberben többször is segítettem pár barátommal és diáktársammal együtt a Vöröskereszt által szervezett Mikulásgyárban, és a Máltai Szeretetszolgálat kezdeményezésében, a Cipősdoboz Akcióban is. Ekkor jó érzés töltött el, és örültem, hogy vettem a fáradtságot és nem sajnáltam az időmet a segítségnyújtásra, még ha a vizsgaidőszakom legelején is voltam már. Illetve ezzel az írással is segítek, segítünk most Nektek, hogy egy kicsit közvetlenebb stílusban, fiatalok szemszögéből tudjátok követni az eseményeket a soros elnökség idején.

A Bizottság becslései alapján az önkéntesség 3-5 %-kal hozzájárul az egész Európai Unió GDP-jéhez. Az önkéntesség tehát a gazdasági fejlődésre is jó hatással van. Schmitt Pál saját tapasztalatai alapján elmondta, hogy nincs olimpia játék és nincsenek tömegsport események sem önkéntesek nélkül. Az idei év célja pedig a toborzás.

Magyarországon több mint 1500 hivatalosan bejegyzett önkéntesekkel dolgozó szervezet működik. Minden kézre szükség volt a tavalyi katasztrófák során is, meg kellett szervezni a segíteni vágyókat. Ezekben a szervezetek tudtak és tudnak nekünk továbbra is segíteni. Nagyon fontos tehát, hogy az állam maga, az önkormányzatok, felelős vállalatok, civil szervezetek és egyházak jól tudjanak együtt működni. A programok jelentős részét fiatalok végzik, a programok első sorban bennünket, fiatalokat céloznak meg. A magyar oktatásban határozott tervek között szerepel, hogy a 15-18 évesek tantervében szerepeljen az önkéntesség kipróbálása. Schmitt Pál beszélt a feleségéről is, aki szinte naponta vállal valamilyen jószolgálati munkát, így első kézből elmondhatta, hogy „az önkéntesség úgy gyógyít társadalmi bajokat, hogy közben az egyén lelki egészségét is karbantartja”.

Viviane Reding az Európai Bizottságban a jogérvényesülésért, alapvető jogokért és uniós polgárságért felelős asszony az önkéntesekről mint hétköznapi hősökről beszélt. Az Európai Unió teljes lakosságának 1/5-e, körülbelül 100 millió európai vesz részt önkéntes munkában és ezzel az Unió GDP-jek mintegy 5 %-t adja. Az ő hőse szombaton Jerome fia volt, akiről tudta, hogy aznap síelés helyett otthon segít öccsének a vizsgáira való felkészülésben. Viviane Reding szerint ezt az évet arra kell felhasználnunk, hogy minden európaival megértessük, hogy mennyire fontos az önkéntes munka, milyen hihetetlen közösség és társadalom formáló és építő hatása van. Sokszor a segítőkezek nem tudnak mozdulni, mert belebonyolódnak a bürokrácia szövevényébe. Ezt az évet tehát arra kell használnunk, hogy európai, nemzeti és helyi szinteken ezeket a kezeket felszabadítsuk a bürokrácia alól, hogy ne legyenek olyan jogszabályok, amik hátráltatják a munkájukat. Próbálnak majd tehát segíteni azoknak az akadályoknak a megszüntetésében, amelyek jelenleg még az önkéntes munka útjában állnak, az olyan területeken, mint pl. a munkajog, a biztosítás és munkabiztonság kérdése. Reding asszony nagyon reméli, hogy 2011 végére már nem 100 millió, hanem 200 millió önkéntesről fogunk beszélni, ő is ennek érdekében fog dolgozni.

Az Európai Parlament alelnöke, Stavros Lambrinidis sok-sok évig ügyvédként dolgozott az Egyesült Államokban, ahol akkortájt kiadták az ügyvédeknek, hogy a munkájuknak a 10%-át ingyenes ügyvédi munkára kell fordítaniuk. Ez olyasvalami volt, mint valami kötelező önkéntesség. Ez a munka aztán nagyon fontos és meghatározó volt mind a közösségük mind pedig a cég számára. Ezzel az önkéntes munkájukkal sok-sok száz olyan embernek segítettek, akik például apró pénzügyi elszámolási vitában voltak, vagy éppen olyan szegények voltak, hogy nem volt lehetőségük jó ügyvédi védelemre. Sok-sok fiatal kezdő ügyvéd volt a cégnél, akiknek nem volt igazán nagy munkatapasztalatuk és ezek a kisebb ügyek adták meg számukra azokat a tapasztalatokat, amelyek által továbbfejleszthették tudásukat. Az alelnök úr is végzett ilyen jellegű önkéntes munkát fiatalként, ami jó érzéssel töltötte el, hiszen egy-egy nap végén jó volt arra gondolnia, hogy nem egész nap csak azon fáradozott, hogy pénzt generáljon a cégnek, hanem hogy segíthessen másoknak is.

A köszöntők végén Szászfalvi László államtitkár úr bemutatta az Önkéntesség Éve magyarországi nagyköveteit is, akik örömmel vállalták az önkéntesség népszerűsítését. Ők  Miklósa Erika Liszt-Ferenc díjas operaénekes, aki nemzetközi operaénekesi karrierje mellett, egy környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezetben is aktív tag; Feke Pál Junior Prima díjas színművész, aki számos alkalommal bizonyította, hogy szívügyének tekinti az összefogást és a segítségnyújtást; Vajda Attila sportoló, aki sportbeli eredményei, közéleti szereplései és jótékonysági részvételei során sok magyar fiatal példaképe lett.

Nekem személy szerint nagyon tetszettek a beszédek, értékeltem, hogy saját életből hozott példákat mutatott be nekünk a köztársasági elnök úr és az Európai Bizottságból meghívott vendégek. Mind a beszédek mind pedig az önkéntesek, akikkel a Teátrumban alkalmam volt beszélgetni megerősítettek abban, hogy én melyik táborhoz szeretnék a közeljövőben tartozni. A Turnéval párhuzamosan megkezdődött az Európa Pont Nyitófesztivál is, amiről tudósítótársamtól Korinnától olvashattok egy beszámolót hamarosan. Ha pedig kedvet kaptatok az önkéntességhez, vagy esetleg csak tovább szeretnétek erről tájékozódni vagy akár önkéntesekkel beszélgetni, csevegni akkor vár rátok a Millenáris még jövő péntekig!

Link: www.onkentesseg2011.hu, eu2011.hu hír, Európai Bizottság hír
Önkéntes turné: fókuszban a jövő nemzedéke – Euractiv.hu 2011.01.12.

Ajánló: kedden, 2011.01.11. az önkéntesség turnén az oktatás napja lesz,  14.00-14.30 bemutatkozik az Elnökség Tudósítói projektünk is a galérián! Találkozhatsz velünk is! Valamint az FDE saját standdal is jelen lehet az egésznapos eseményen a Piactéren.

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*