Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. július. 20., péntek

Önkéntes Turné – Önkéntesség a köz- és felsőoktatásban

Az Európai Unióban 1983 óta minden év kap egy témát, ami az adott év során kiemelt figyelmet élvez. Míg a tavalyi év a Szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem éve volt, addig a 2011-es, ahogyan arról már korábban hírt adtunk az Önkéntesség Európai Éve. Az idei Európai Év Magyarország számára azért is érdekes, mert ebből félév a magyar soros elnöség idején zajlik majd. Már az év nyitórendezvénye is nálunk zajlott január 8-án.

A megnyitóval kezdetét vette az Önkéntes Turné, mely az év során végigvonul a 27 tagállam nagyobb városain, és ott 7-10 napon keresztül kiállításokon, kerekasztal-beszélgetéseken, előadásokon keresztül igyekszik bemutatni a helyi önkéntes csoportok sokszínűségét, munkáját. Célja, hogy, felhívja a figyelmet az önkéntesség szerepére és közelebb hozza a korábban önkéntességet nem vállalókat az önkéntes munkához.

A soros elnökség kapcsán Budapesten, a Millenáris parkban volt az Önkéntes Turné első állomása január 8 és 14 között. A hétnapos rendezvényen témák szerint vonultak fel a különböző hazai önkéntes csoportok. A fiatalok számára talán a legérdekesebb nap a keddi volt, amikor köz- és felsőoktatás önkéntes programjai kaptak helyet.

A kiállítók között a MOBILITÁS Országos Ifjúsági Szolgálat az Európai Önkéntes Szolgálatot (EVS) hirdette, ami 18-30 év közötti fiataloknak biztosít különböző területeken (kultúra, környezetvédelem, sport, média és különböző szociális területeken) külföldi önkéntes lehetőséget. Bemutatkoztak a különböző diákszervezetek, mint az AEGEE (Európai Hallgatók Hálózatának Egyesülete), AIESEC, FDE (Felsőoktatási Diákszervezetek Egyesülete) és a HAKÖSZ (Hallgatók a Közösség Szolgálatában). Helyet kaptak az önkéntes egyesületek, mint a Talentum Alapítvány, a Dunamenti Regionális Népfőiskola, Demokratikus Ifjúságért Alapítvány és az Egyesek Ifjúsági Egyesület.

Az érdeklődők előadást hallhattak többek között az Elnökségi Tudósító projektünkről is, Szabados Viktor projekt koordinátor mutatta be ezt a kezdeményezést, amelynek én is részese lehetek. A standon pedig sajtófotókat lehetett kommentálni. Valamint kerekasztal-beszélgetésen vehettek részt a turnéra látogatók „Az önkéntesség a köz- és felsőoktatásban” témában.

A standokat körbejárva az ember ráeszmélt, hogy igazán keveset tudunk még a közvetlen közelünkben működő önkéntes szervezetekről is. Ráadásul, ahogyan a megnyitón is hallhattuk, a magyar emberek még nagyon kevéssé nyitottak az önkéntes munkára, sokszor nem is értik, érzik ennek jelentőségét. Viszont jó látni, hogy nemcsak az Európai Év kapcsán, hanem már jóval ez előtt megjelentek azok az önkéntes csoportok, akik a legfiatalabbakat is ellátják információkkal, és lehetőséget nyújtanak számukra a koruknak megfelelő önkéntes lehetőségekben való részvételre.

A önkéntesség kapcsán felmerül a kérdés, hogy hol a határ az önkéntes és az egyéni hasznosságot növelő cselekedetek között, lehet-e az egyéni érdeken alapuló tevékenységet önkéntesnek nevezni. Az viszont biztos, hogy egyelőre az emberek valamilyen saját érdekét megragadva lehet „önkéntes” munkára motiválni, és csak generációk múlva jön el az a pillanat, amikor teljesen természetes, és senki által meg nem kérdőjelezett lesz az, hogy egy kisdiák az iskolai tanulmányai mellett valamilyen önkéntes programban is részt vesz.

Galambos Rita, a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány vezetője fogalmazta meg, hogy önkéntes munkára motiválni azért nem egyszerű, mert minden egyes ember teljesen más megfontolásból lesz önkéntes. Ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy ezzel szemben az az érzés, amit ellenszolgáltatás nélkül, de mégis egy jó ügyért, jó társaságban megvalósított munka után érez az ember, talán minden önkéntesben egyforma.

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*