Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. július. 23., hétfő

Megéri önkéntesnek lenni

Szerző:
2011. március 24.
ROVAT: Foglalkoztatás | CÍMKÉK: ,

Az önkéntesek nem csodabogarak, hanem olyan hétköznapi emberek, akik szükségét érzik annak, hogy a rászorulókon segítsenek vagy olyan anyagi ellenszolgáltatás nélküli munkát végezzenek, ami a köz javára válhat. Az önkéntesség körülvesz minket, ami nem véletlen, hiszen az Európai Unió tagállamaiban 2011-et nevezték ki az Önkéntesség Évének. Az sem meglepő, hogy pont ezt a tematikát választották ki 2011-ben, mivel tíz éves évfordulója van az ENSZ Önkéntesség Évének.

A Minisztérium célja az, hogy 2011 az önkéntességi programok kezdete legyen, ne pedig csak egy emlékév, ami pár év múlva feledésbe merül – árulta el Dr. Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetiségi ügyekért felelős helyettes államtitkára a ReGeneráció – Közigazgatási Nyílt Nap eseményen. „Ma Magyarországon, amikor valaki önkénteskedni akar, akkor nem tudja, hogy hova fordulhat”.  Ebben segíti a Minisztérium munkáját a  www.onkentes.hu honlap. Az említett honlapon ugyanis a civil szervezetek, vállalatok regisztrálhatnak és feltölthetik az önkéntes programjaikat, sőt akár a regisztrált magánszemélyek közül ki is választhatják a pozíció betöltésére legalkalmasabb személyt. Maguk az állampolgárok is megtalálhatják a számukra legmegfelelőbb munkát. A regisztráció segítségével ugyanis láthatják, hogy az élet milyen területein, földrajzilag elkülönülve milyen jellegű munkák végzésére van lehetőség és jelentkezhetnek a számukra legszimpatikusabb szervezetnél.

A Minisztériumban dolgozók mindent megtesznek, hogy kedvet csináljanak a lakosok számára az önkéntes programokon való részvételre. Az önkéntesség népszerűsítésében a három nagykövet is segít: Miklósa Erika, operaénekesnő, Feke Pál, színművész és Vajda Attila, olimpiai bajnok kenus. Fontos még az önkéntes munka megbecsülésének a növelése is. Az államtitkár úr kérdésemre válaszolva elmondta, hogy ez egy nehéz feladat, mivel az állampolgárok nagy része ingyenmunkát végzőként tekint az önkéntesekre.  „A mentalitást, az emberek gondolkodását kell megváltoztatni. Ha minél több pozitív példát tudunk felmutatni és ha olyan embereket mutatunk be, akik azt képviselik, hogy mennyire jó önkéntes munkát végezni, akkor talán a jelenlegi mentalitás meg fog változni. De ez nem megy egyik napról a másikra”.

Latorcai Csaba elmesélte nekem azt is, hogy a napokban járt Pécsen egy konferencián, ahol a Megyei Munkaügyi Központ vezetője is tartott egy prezentációt. Az előadásból kiderült, hogy megkérdezték a Heves megyében működő multinacionális cégek HR-igazgatóit arról, hogy az adott állásra jelentkezők elbírálásakor előnyt jelent-e az önkéntes munka végzése. A megkérdezett cégek a sor elejére veszik, azt a személyt, aki bármilyen terülten végzett már önkéntes munkát, az sem kizáró szempont, hogy az elvégzett tevékenység nem kapcsolódik a betöltendő pozícióhoz. Ennek az az oka, hogy az önkénteseket nyitott személyeknek tarják, egy nyitott jelentkező pedig jó munkaerőnek számít, mivel képes az új kompetenciák, készségek megszerzésére. Ebből a történetből is kiderül, hogy érdemes önkéntes munkát vállalni. A Minisztérium ezért is igyekszik bevonni a fiatalokat az önkéntes programokba, megmutatni nekik az önkéntes lehetőségeket.

Az Európai Bizottság kezdeményezésére valósul meg a mind a huszonhét tagállamon végigvonuló Önkéntes Turné, amelyet Budapesten január 8-14 között rendeztek meg. Ezen az eseményen szervezetek, intézmények és vállalatok mutathatják be önkéntes programjaikat és a téren elért eredményeiket. Az Önkéntesség Európai Évét hivatalosan január 8-án egy budapesti konferencián nyitották meg. Az Önkéntes Turnén az Elnökség Tudósítói is részt vettek, a tudósításokat itt olvashatjátok. Ezen kívül a Minisztérium több eseménnyel és programmal is készül. Június és október között rendezik meg az  úgynevezett Roadshow kampánykörutakat,  amelyek elsősorban a megyeszékhelyekre és az ott élő lakosságra koncentrálnak. Június 5-12 között pedig az Önkéntesek Hetét fogják megszervezni, amelynek során Budapest több pontján népszerűsítik majd az önkéntes munkákat, programokat. A Minisztérium célja, hogy a kormánytisztviselők is példát mutassanak a tekintetben, hogy hogyan is lehet önkéntes munkát végezni. Mivel a vérkészlet tartalékok lecsökkentek, a kormánytisztviselők, köztisztviselők, valamint az érdeklődőek számára önkéntes véradást fognak rendezni. Ez ugyan egy apró gesztus, de ezzel is lehet segíteni, ez is az önkéntesség kategóriájába tartozik. Ezen kívül az Oktatási Államtitkárság meghirdette a középiskolák számára a Társadalmi Szolidaritás Programot, amelynek keretén belül lehetőség van az iskolák által meghirdetett önkéntes programok megvalósítására. Ezek a programok azért is fontosak, mert minden tagállam összegyűjti az ún. jó gyakorlatokat és az év végén mind a 27 állam megbeszéli ezeket és a legkiemelkedőbbeket uniós szinten is alkalmazni fogják. A magyarországi gyakorlatok így mintaként szolgálhatnak más országok számára, de ugyanígy egyes elemeket mi is átvehetünk más tagállamoktól.

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*