Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. július. 23., hétfő

Kinyílt a világ előttünk

Szerző:
2011. április 29.
ROVAT: Foglalkoztatás | CÍMKÉK: , , ,

Az Európai Unióba való belépésünk óta egyre több és sokrétűbb lehetőségeik vannak a diákoknak az érvényesülésre, képességeik fejlesztésére. Ezt bizonyítja a GE Opening Doors Program is, amelynek a tízéves évfordulóját április 20-án ünnepelték a Parlamentben megrendezett konferencián.

A konferencián három középiskola, a hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium, a kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és az ózdi József Attila Gimnázium vett részt. Navracsics Tibor, közigazgatási és igazságügyi miniszter és miniszterelnök-helyettes, Riz Gábor, országgyűlési képviselő, Szabó Eszter a GE közép-és kelet-európai kommunikációs és Public Affairs igazgatója, valamint Tuza Ottó, a József Attila Gimnázium igazgatója és Bíró Gábor, a Bessenyei György Gimnázium igazgatója tartott beszédet. Ezt követte a diákok üzleti szituációs bemutatója, majd egy kerekasztal beszélgetés A szektorok innovatív együttműködése az oktatásért címmel.

Az Opening Doors egy másfél évig tartó tehetséggondozó program középiskolás diákok számára, amelynek során a résztvevők egy üzleti angol nyelvi képzésen vesznek részt, valamint egy nemzetközileg elismert üzleti nyelvvizsgát tesznek. Ezen kívül a programra kiválasztott diákok megismerkednek a kormányzati, a magyar és a nemzetközi üzleti, valamint civil szféra képviselőivel és gyárlátogatásokon is részt vehetnek. A Nyíló Világ versenyelőnyhöz juttatja a középiskolásokat, mivel megtanulnak angolul prezentálni, valamint telefonálási és tárgyalási ismereteket is szerezhetnek. A program fontosságát mutatja az is, hogy 2008-ban Európai Nyelvi Díjat nyert.

Interjú Zolnai Dórával, a Bocskai István Gimnázium diákjával, aki részt vett a Nyíló Világ Programban.

A Parlamentben tartott konferencián Ti, diákok is részt vetettek. Milyen szituációkat mutattatok be?
Mivel a Nyíló Világ Program  segít elsajátítani az üzleti készségeket, ezért a tanáraink segítségével összegyűjtöttük a főbb kompetenciákat, amelyek a telefonálás, az üzleti találkozó (a meeting) és a tárgyalás. Először egy üzleti beszélgetési szituációt adtunk elő, majd lebonyolítottunk egy üzleti találkozót, végül pedig imitáltunk egy telefonbeszélgetést. Az alaphelyzet, amelyet előadtunk 15 évvel később játszódik, vagyis mi már nem középiskolai diákokként voltunk jelen a parlamentben, hanem üzletemberekként, akik olyan cégeket, vállalatokat képviselnek mint a Shell, Mol, a GE vagy a Bosch. Azt vitattuk meg, hogy 15 év múlva hogyan lehetne az Opening Doors Programot terjeszteni, illetve például multinacionális cégeknél meghonosítani.

A konferencia résztvevői egy elrablási kísérletnek is a tanúi lehettek?
Így van. Ez volt az előadásunk csattanója. Az ózdi gimnázium diákjai fekete ruhában és napszemüvegben jöttek be a meetingre és el akarták vinni az aktatáskát, ami nálam volt, mert én voltam az ún. chairman, vagyis az elnök. A táska, amiben a GE Opening Doors titkai voltak, hozzám volt láncolva, ami azért is volt jó, mert így nem tudták ellopni azt. A titkot néhány kártya jelentette, amit a műsorunk végén a rablóknak sikerült megszerezniük, azonban pórul jártak, mivel a remélt pénz helyett csak lapokat találtak.

Mit jelentett chairman-nek lenni, milyen feladataid voltak?
Az én feladatom volt a meeting vezetése. Az elején elmondtam, hogy miért vagyunk itt, mi a meeting célja. Ez azonban nem jelentett kivételes szerepet, mindenki egyenrangú volt a műsorunkban.

A program során gyárlátogatásokon is részt vehetettek. Milyen tapasztalatokkal gazdagodtál ezeken a látogatásokon?
Különböző előadásokon vehettünk részt, ahol kulcsfontosságú információkat szerezhettünk az üzleti életről. Ezen kívül bátorítottak és fontos tanácsokkal láttak el minket. Nagy élmény volt, hogy olyan emberekkel, mint például HR-igazgatókkal, pénzügyi igazgatókkal, kerültünk kapcsolatba, amire a program nélkül nem lett volna lehetőségünk.

Mit jelentett számodra a Nyíló Világ Program?
Mindenképpen nyertem ezzel a programmal. Új embereket ismertem meg, az üzleti angol elsajátítása közben fejlődött az angol nyelvtudásom. Az is nagy hatást gyakorolt rám, hogy bepillantást nyerhettem az üzleti életbe.

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*