Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. augusztus. 17., péntek

Karrier az EU-ban

Szerző:
2011. szeptember 17.
ROVAT: Foglalkoztatás | CÍMKÉK: , , , ,

Donald Tusk, lengyel miniszterelnök szerint az EU a létező legjobb hely, ahol élni lehet. Ezt az állítást az EPSO (European Personnel Selection Office), vagyis az Európai Személyzeti Felvételi Hivatal a munkaerőpiacon próbálja megvalósítani. Ennek keretében hozták létre 2010-ben az EU Careers Ambassador programot is.

Mi az EPSO feladata?

Az EPSO-t 2004-ben azzal a szándékkal hozták létre, hogy az akkor csatlakozott tíz új tagállamból nagy számú, potenciális alkalmazottat válasszon ki. Ez a feladatkör mára már megváltozott. A szervezet feladata jelenleg az, hogy szakszemélyzetet válasszon ki az Európai Unió intézményei számára. Az EPSO így egyfajta összekötő kapocsként működik az Európai Parlament, a Tanács, az Európai Bizottság, az Európai Bíróság, a Számvevőszék, a Gazdasági és Szociális Bizottság, a Régiók Bizottsága és az Európai Ombudsman Hivatala,valamint a munkavállalók között. Ma már minden európai polgárnak az EPSO-hoz kell fordulnia, ha az uniós intézmények egyikében kíván dolgozni.

Mit jelent az EU Careers Ambassador program?

Az EPSO 2010-ben vezette be az EU Careers Ambassador programot, hogy felkeltsék az egyetemisták érdeklődését az Európai Unió  intézményei által kínált álláslehetőségek iránt. A programhoz csatlakozott egyetemeken minden évben kiválasztanak egy ún. Ambassadort, akinek az a feladata, hogy az adott egyetemen népszerűsítse az aktuális karrierlehetőségeket, valamint az EPSO kiválasztási rendszerét. Ebben az évben Magyarország, azon belül is az ELTE, is csatlakozott ehhez a programhoz.

Kiknek szólnak az EPSO által kínált lehetőségek?

A konkrét állásajánlatok olyan európai polgároknak szólnak, akik már rendelkeznek minimum egy BA diplomával. Így az EPSO fő célközönsége a BA képzéseken harmadéves, valamint az MA képzésben tanuló egyetemi hallgatók. Azonban azoknak is érdemes tájékozódni a szervezet kiválasztási rendszeréről és a karrierlehetőségekről, akik még nem ebben az évben fogják megszerezni a diplomájukat. Ezen kívül a kiválasztásnál fontos szempont még az unió iránt való érdeklődés, a nyelvtudás, a szervező – és kommunikációs készség, valamint az együttműködési – és alkalmazkodóképesség.

Ha érdekelnek az európai uniós intézményekben való  álláslehetőségek, akkor lájkold a következő facebook-oldalakat, ahol híreket olvashatsz a témában, valamint eseményekről is értesülhetsz:

EU Careers ELTE

EU Careers

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*