Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. augusztus. 17., péntek

Elfogadhatatlan, hogy fiatalok gyakornokként kávét főzzenek vagy ingyen munkaerőként használják őket

Az Európai Ifjúsgi Fórum – YFJ 2012. április 16-án Brüsszelben az Európai Parlamentben a gyakornokok helyzetét kiemelő nyílvános akció napot szervez, amely kapcsán Magyarországról a Felsőoktatási Diákszervezetek Egyesülete – FDE áll ki a gyakornokok mellett egy európai Charta magyar partnereként is. A nyílt fórumon a fiatalok képviselői együtt vitázhatnak többek közt az Európai Parlament képviselőivel is, számos kísérő program és koncertek várnak mindenkit.

A tapasztalatszerzés fontos a képzési rendszerben illetve az abból kikerülő fiatalok életében, legyen az kötelező gyakorlat vagy önként vállalt tapasztatszerzés a magán, civil vagy közszférában. A válság kapcsán a fiatalokat az átlágnál jobban sújtó munkanélküliség és az elhelyezkedés szempontjából is fontosnak tartjuk, hogy felszólaljunk a fiatalok érdekében. Az Európai Ifjúsági Fórum – YFJ ennek érdekében Charta formájában foglalja össze a minőségi gyakornoki programok követelményeit. Ezt ajánljuk minden érintett és gyakornokakat alkalmazó cég, oktatási intézmény és közintézmény figyelmébe. Ezenkívül várjuk a fiatalok tapasztalatait és visszaélésekkel kapcsolatos jelentéseit is az FDE elnökségében, szabados.viktor (@) fde.hu címen.

A Charta a tanulási lehetőséget tartja fontosnak egyértelműen megnevezve a gyakornoki szerződések és a jogi keret szükségességét és elutasítja azt a bevett gyakorlatot, amikor fizetett munkaerő helyett alkalmaznak ingyen munkerőként gyakornokokat. Magyarországon például akár a közszférában is bevált gyakorlat a 6 hetes fizetetlen gyakornoki időszakot túllépve, két egymást követő 6 hetes vagy annál rövidebb megállapodás alkalmazása.

Ahogy az EU-elnökségi ifjúsági összekötői programban egyik tagszervezeten keresztül, úgy most is az Európai Ifjúsági Fórum – YFJ kampányában a magyar együttműködő partner a Felsőoktatási Diákszervezetek Egyesülete – FDE.

2011 júniusában az Európai Ifjúsági Fórum – YFJ online felmérését is támogatta az FDE, így a felmérésben magyarországi visszajelzések is megjelenhettek a fiatalok gyakornoki tapasztalatait összegezve. Az FDE támogatja a Charta tartalmát és a kampány támogató szervezetei közt is megjelenik. Az FDE tagszervezetein belül és azon kívül bármilyen ifjúsági szervezettől és közvetlenül a fiataloktól is vár minden észrevételt, további konkrét tapasztalatokat, felvetéseket. Ezenkívül felkérjük a magyar EP képviselőket is, hogy a 31 többek közt osztrák, német, spanyol, finn, francia és holland képviselőtársukhoz hasonlóan támogassák a Chartát.

A korábbi felmérésre való felhívás:
Te is voltál már gyakornok? Oszd meg tapasztalataidat!
http://elnoksegtudositoi.eu/rovatok/oktatas-ifjusag-kultura-es-sport/te-is-voltal-mar-gyakornok/
2011. június 21.

A kutatás eredményei és az Európai Ifjúsági Fórum – YFJ szakmai kiadványa is elkészült a témában: Interns Revealed, 2011
http://www.youthforum.org/images/stories/Documents/YFJ_InternsRevealed_WEB.pdf

A megfogalmazott tapasztalatok és igények kapcsán a Fórum egy európai Chartát fogalmazott meg szervezeteivel és partnereivel együtt. A Charta angol nyelven elérhető: The European Quality Charter of Internships and Apprenticeships
http://qualityinternships.eu/wp-content/uploads/2012/01/internship_charter_EN.pdf
http://qualityinternships.eu

A Felsőoktatási Diákszerveztek Egyesülete – FDE több európai ifjúsági folyamat és akció magyar képviselője a fiatalok európai képviseletével az Európai Ifjúsági Fórummal – YFJ együttműködésben:
EU-elnökéségi ifjúsági összekötői projekt AEGEE-Budapest tagszervezetén keresztül
-országos, független, fenntartható és transzparens Nemzeti Ifjúsági Tanács kezdeményése
strukturált párbeszéd a fiatalokkal Nemzeti Munkacsoport koordinálása
Merre tartasz? – Mi lesz belőled? fiatalok helyzete az új EU költségvetés fényében www.whereareyouthgoing.eu
-A minőségi gyakornoki helyekért tett erőfeszítések, Európai Charta http://qualityinternships.eu

MTI Elfogadhatatlan, hogy fiatalok gyakornokként kávét főzzenek vagy éppen ingyen munkaerőként használják őket

Diplomán túl – Fizessék meg a gyakornokokat!

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*