Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. július. 17., kedd

Angela Merkel 17 évesen, Berlusconi 26 évesen – a mai fiatalok merre tartsanak?

Az Európai Ifjúsági Fórum (YFJ) a fiatalok európai szintű képviselete. Az EU tagállamok közül egyedül Magyarországon nem működék még legitim ifjúsági képviselet (2011. január). A magyar EU-elnökség alatt 2011. júniusban közös konzultációt tartott a Felsőoktatási Diákszervezetek Egyesületével a magyar Nemzeti Ifjúsági Tanács létrejötte érdekében. Teljes dokumentáció és NIT tanulmány elérhető www.fde.hu oldalon.

Az EU új, 2014-2020-as költségvetési vitájának finisében a Fórum most indított egy olyan angol nyelvű kampányt indított, amely a világválság által kialakult helyzet közepette a fiatalokra és a nem formális oktatásukra, a Fiatalok Lendületben Programra, a fiatalok foglalkoztatására irányítja a figyelmet. Az Európai Parlamentet és az Európai Bizottságot is felkéri az Európai Ifjúsági Fórum arra, hogy vegyék komolyan a fiatalok véleményét a költségvetés kialakításakor.

A MERRE TARTASZ? – MI LESZ BELŐLED? (Where are you going? www.whereareyouthgoing.eu) kérdésre keresvén a választ a fiatalok közvetlen elmondhatják véleményüket, el is kedződött a komment láz is a kampány weboldalán. Egyértelmű, hogy a következő 7 éves EU költségvetés nem csak egy a sok napirendi pont közül, hanem a jövőt meghatározó irányokat adja meg.

A csöppedt sem komolytalan időkben a kampány visszanyúl néhány európai nagyhatalom vezetőinek ifjabb éveihez. Így Angela Merkel 19 évesen sátorozás közben ételt készítgetve, David Cameron 17 évesen látható csendélet közepén, de Sárközy és Berlusconi sem maradhat ki a tüntető és az énekes eredeti fotójukkal. Az összes fotó, képeslap letölthető az oldalról is.

A kampány humorosabb részéhez egy videókollázs is tartozik. Ezenkívül számos háttéranyag és szakmai beszámoló is segíti a lobbizást a kampány részeként.

WHERE ARE YOU GOING?European Youth ForumVimeo

Minden magyar fiataltól, ifjúsági szervezettől és érintett vagy érdeklődő olvasótól várunk mi is hozzászólásokat, kommenteket itt alább a cikk alatt magyarul vagy akár közvetlenül a kampány oldalán angolul. Ezeket eljuttatjuk a kampány szervező csapatához és megpróbáljuk erősíteni a lobby erejét.

Az Európai Bizottság, amely javaslatot tesz az új EU-s ifjúsági programra a kampánnyal egy időben teszi közzé, amely az Erasmus mindenkinek címet viseli és angolul már elérhető, az illetékes ciprusi EU biztos videó üzenetével együtt. Ebben már nincsen az eddigi 7 éves periódushoz hasonló különálló Fiatalok Lendületben Program, amely a fiatalok különböző innovatív projektjeinek megvalósulását, mint például az Elnökség Tudósítói, valamint ifjúsági szervezetek müködését, szakmai fejlődését teszi lehetővé.

MTI Angela Merkel 17 évesen, Berlusconi 26 évesen – a mai fiatalok merre tartsanak?

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*