Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. július. 20., péntek

Facebook megszerezte a Whatsappot, az ár 16 milliárd $

1Megveszi a Facebook a WhatsApp nevű mobilos chatszolgáltatást. 16 milliárd dollárt fizetnek a cégért, négymilliárdot készpénzben, a többit Facebook-részvényben. Mark Zuckerberg a Facebookon jelentette be az üzletet.

Az Instagram képmegosztó után újabb ismert okostelefonos szolgáltatást kebelezett be a Facebook. A WhatsApp nevű, magyar felhasználók körében is népszerű mobilos chatszolgáltatás 16 milliárd dollárért kerül a világ legnagyobb közösségi oldalának tulajdonába. Az összegből négymilliárd dollár vonatkozik készpénzre, a maradék 12 milliárd dollárt Facebook-részvényekkel fedezik. (A cég azon alapítói és alkalmazottjai, akik legalább 4 évig maradnak a Facebooknál, további 3 milliárd dollárnyi részvénycsomaghoz juthatnak.)

2A minden fontos platformra, az Androidon és az iOS-en túl Blackberryre és Windows Phone-ra, de még egyszerűbb Nokia telefonokra is elérhető app a Facebook Messengeréhez hasonló üzenetküldést biztosít, és világszerte már 450 millióan használják, átlagosan egymillió új felhasználó regisztrál rá minden egyes nap.

Mark Zuckerberg a Facebookon saját oldalán jelentette be az akvizíviót, amelynek keretében a WhatsApp összes korábbi alkalmazottja átkerül a Facebookhoz. A szolgáltatást egyébként a Yahoo kereső korábbi két munkatársa, az amerikai Brian Acton és az ukrán Jan Koum – aki Zuckerberg régi ismerőse – alapította még 2009-ben.

Semmi nem fog változni

WhatsApp azt igéri a felhasználóinak, hogy a Facebook felvásárlás ellenére semmi sem fog változni. A szolgáltatás továbbra is egy alacsony díj ellenében használható marad és nem fogják reklámok a kommunikációt megszakítani – magyarázta egy blogbejegyzésben szerdán a vállalat. 15“Whatsapp autonóm marad és függetlenül fog működni”, állítják. “Ön számára, mint felhasználó a következő változások lesznek: semmi.” Zuckerberg is megerősítette, hogy a WhatsApp csapata a jövőben is meg fogja őrízni a függetlenségét.

“Öt évvel ezelőtt azzal az egyszerű misszióval kezdtünk a WhatsApp fejlesztésébe, hogy egy cool és világszerte mindenki által használható alkalmazást hozzunk létre. Semmi más nem volt fontos számunkra”, írja Jan Koum a WhatsApp társalapítója egy blogban. A Facebookkal létrejövő partnerség, továbbra is ezt a célt fogja szolgálni.

Mivel a szolgáltatás alapesetben a telefonszám alapján azonosítja a felhasználókat, nincs szükség használatához bonyolult regisztrációra, mivel a telefonkönyvben amúgy is szereplő ismerősök azonnal megjelennek a kontaktlistán. 5Mobilinternet birtokában így gyakorlatilag képes kiváltani az SMS-t, melynél fejlettebb szolgáltatásokat kínál, mivel képeket, és rövid videókat, hangüzeneteket is lehet továbbítani vele a címzettnek.

A WhatsApp felvásárlásával a Facebook saját mobilos szolgáltatásait teheti vonzóbbá a felhasználók számára. A közösségi oldal új stratégiája az, hogy célfeladatokra külön applikációkat készít, például a facebookos üzeneteket már csak a Messengerből lehet elérni, a hírfolyamot pedig a Facebook alapkliensből, illetve iPhone-on a Paper nevű alkalmazásból lehet elérni.

Zuckerberg nyilvános bejegyzésében azt ígéri, hogy a WhatsApp fejlesztői továbbra is független csapatként dolgozhatnak majd a Facebookon belül, a Messenger és a WhatsApp fejlesztése külön fog folyni, és a korábban kitűzött céljaikban sem várható változás. A hálózat alapítója szerint a szolgáltatás sok segítséget nyújthat a ForInternet.org nevet viselő, a világhálót az emberiség több tagja számára elérhetővé célzó projektben is segítséget nyújthat.

Egy tál eper

Ha az ember hihet Zuckerbergnek, akkor alig 11 nap alatt hozta tető alá az üzletet. Korábbi hétvégén ajánlotta fel Koumnak, a WhatsApp társalapítojának, hogy “egyesüljünk”, mondta tegnap Zuckerberg. “Már régóta ismerem Jant.” 3Mindketten gyorsan egyezségre jutottak. A New York Times beszámolója szerint már több mint két éve beszélnek róla – Zuckerberg kezdeményezésére.

Sétálások közben és közös vacsorák alkalmával beszélgettek a kommunikációs szolgáltatások jövőjéről. Körülbelül két hete tette meg Zuckerberg konkrét ajánlatát. Aztán pár nap gondolkodási idő után Koum múlt pénteken otthonában látogatta meg Zuckerberget és annak feleségével Priscilla Channal egy meghitt vacsorát töltöttek. A baráti tárgyalás alatt “egy tál csokoládéval leöntött epertálat is elfogyasztottak közösen, amit elvileg Channak szántak”. A jól sikerült vacsora után már kész is volt a mindkét fél számára előnyös megállapodás.7

Forrás: www.facebook.com/facebook www.wahtsapp.com

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*