Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. augusztus. 17., péntek

Nemzetek csaptak össze a Közgázon

Szerző:
2011. június 1.
ROVAT: Európai Bizottság

Április 16-án rendezte meg az EU Negotiation Moot elnevezésű versenyét a Tárgyalási Szimulációs Társaság. Az egyesület a gyakorlati tapasztalatból származó tanulásban rejlő lehetőségeket zászlajára tűzve 2008 óta szervez hasonló tárgyalási szimulációs versenyeket, ahol időről-időre mindig egy aktuális uniós kérdéskört járnak körbe a verseny résztvevői.

Az ezúttal a Budapesti Corvinus Egyetemen rendezett eseményen a 2007-2013-as költségvetés felülvizsgálata volt terítéken, így a 11 tagállam „képvisletében” résztvevő összesen 33 hallgatónak az volt a feladata, hogy az egyes költségvetési tételeket a saját tagállamának megfelelően alakítsa.

A verseny részvevőinek pontontosan ismerniük  kellett az unió költségvetésének tételeit, és az általuk képviselt tagállam érdekeit szem előtt tartva kellett  a diplomáciai eszközöket és a hatalmi struktúrát felhasználva érvelniük, vitázniuk és végül megállapodniuk a költségvetés értékeit illetően.

A versenyt egy tréning és egy konzultációs nap előzte meg, így a résztvevők szakmai tudással és gyakorlati tapasztalattal egyaránt gazdagabbak lettek.

Bár a közel hétórás tárgyalás végére kompomisszumos megoldás született, tehát minden tagállam nyert az eredményen, a zsűri Németország teljesítményét ítélte a legjobbnak, így a három német „képviselő” nyerte el az első díjként járó Brüsszeli tanulmányutat.

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*