Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. augusztus. 17., péntek

Lezárult dán körös konzultációk a fiatalokkal: Fontosak a helyi közösségek, nagyobb bizalom kell a részvételhez

Lezárultak a fiatalokkal folytatott strukturált párbeszéd dán EU-elnökséghez kapcsolódó nemzeti konzultációi. A fiatalok részvétele, aktív társadalmi szerepvállalása állt a felmérések középpontjában. A lezajlott nemzeti konzultáció keretében a magyar fiatalok online kérdőíveken keresztül, fókuszcsoportos beszélgetésekben és konzultációs napokon adtak választ többek közt arra, hogy van-e beleszólásuk az őket érintő döntésekbe. (Szólj bele! www.facebook.com/szoljbele)

A már említett módszerekkel közvetlenül 730, szervezetek vezetői által képviselve pedig több mint 1.400  fiatal véleménye jelenik meg a jelentésben szereplő gondolatokban.  Az alábbiakban rövid áttekintés olvasható az eredményekről a legfontosabb javaslatokkal és megállapításokkal. A részletes és hivatalos összefoglaló letölthető innen.
(Ifjúsági Konzultációs Kör 2.0 felhívás – Van beleszólásod!)

1.   A választásokon való részvétel növelése

1.1 Milyen konkrét lépések, programok növelhetik a fiatalok  részvételét az intézményes demokráciában?

A politikába vetett bizalom növelése tűnik a legfontosabb lépésnek.

A fiatalok intézményes demokráciába való bevonásának egyik fontos terepe lehet közvetlen környezetük.

Az EU-s szintű részvétel növelésében az európai identitástudat erősítése is segíthet.

1.2. Milyen intézkedések segíthetik a választójogi korhatár csökkentését célzó társadalmi párbeszéd élénkülését?

Válaszadóink között nagyon erős elutasítottsága volt a választójogi korhatár csökkentésének. A választójogi korhatár csökkentésének legkevésbé elutasított aspektusa a fiatalok érdekképviseletével kapcsolatos, így a kommunikációban érdemes erre is hangsúlyt fektetni.

1.3. Milyen konkrét intézkedések segíthetik a szervezetekhez nem tartozó fiatalokat abban, hogy éljenek az intézményes demokrácia lehetőségeivel?

Több olyan fórum (beszélgetések, online lehetőségek stb.) kellene, ahol lehetőség van beleszólni az EU-s szintű döntéshozásba. Az állampolgári ismeretek hangsúlyosabb oktatása is fontos.

2.   A kreativitás és innováció fejlesztése az ifjúsági szervezetekben

2.1 Milyen alapelvek mentén kerüljenek kialakításra a támogató és forráselosztó struktúrák annak érdekében, hogy az ifjúsági szervezetek kreatív és innovatív ifjúsági munkát valósíthassanak meg tagjaik bevonásával?

Összességében több formában megerősítést nyert, hogy a jelenleg futó Fiatalok Lendületben Program – a kreatív és innovatív ifjúsági munka tekintetében – követendő gyakorlat kellene, hogy legyen.

2.2 A jövőbeni európai támogatási struktúrák a dán elnökség ideje alatt kerülnek megvitatásra. Milyen legyen az új ifjúsági program, hogy jól használhatóvá váljon a fiatalok számára, alkalmas legyen az ifjúsági szervezetek tevékenységeinek, valamint a strukturált párbeszédnek a támogatására, és a fiatalok szélesebb körének elérésére Európában?

Az új, fiatalok számára jól használható ifjúsági program legfontosabb kritériuma, hogy a fiatalok valós és helyi problémáira fókuszáljon: teret és keretet adjon ötleteiknek és kezdeményezéseinek.

2.3 Milyen formában járulhat hozzá az új ifjúsági program a fiatalok részvételének növeléséhez az önkéntes tevékenységek, a választásokon való részvétel vagy az ifjúsági szervezetekben való szerepvállalás tekintetében, amelyek révén az aktív állampolgárság is erősödik?

Az oktatási ágazat és az ifjúsági munka szorosabban működjenek együtt.

Támogassák a helyi ifjúsági kezdeményezéseket támogatásával, ezzel lehetőséget teremtenek a fiataloknak a „demokrácia gyakorlására”.

Fejlesszék a részvételi lehetőségekről, eredményekről szóló információáramlás, eszközeit és módszereit.

2.4 Hogyan kerüljenek kialakításra a jövőbeni támogatási programok az olyan szervezetek és projektek támogatásának érdekében, amelyek elérik és bevonják a szervezetekbe nem tömörülő fiatalokat? Kérjük, konkrét megoldásokat javasoljon!

Támogassák a felkereső ifjúsági szolgáltatásokat, a mobil ifjúságsegítő munkát.
Támogassák a fiatalok bevonása szempontjából hatékony szolgáltatásokat, fórumokat: pl. ifjúsági közösségi terek, ifjúsági klubok, ifjúsági információs és tanácsadó irodák; ifjúsági érdekképviseleti fórumok.
Támogassák a képzési programokat: kortárssegítők, fiatalok, felnőtt segítők, pedagógusok célcsoporttal (kialakításukba vonják be a fiatalokkal dolgozó szakembereket)…stb.

2.5 Milyen konkrét lépésekre, intézkedésekre van szükség a fiatalok kreativitásának, innovációra való képességének és tehetségének kibontakoztatásához, amelyek révén aktív állampolgárságuk erősödik?

Az oktatási intézmények teremtsenek nagyobb teret és több lehetőséget a kreatív gondolkodásmód támogatására.

Legyen lehetőség párbeszédre – ahol a fiataloknak szemtől szemben lehetőségük van adott témáról szakemberrel való beszélgetésre, így korosztályuk a társadalmi folyamatok aktívabb részesévé válhatna.

Iskolai keretek között tanítsanak kommunikációs készségeket és érvelési technikákat.

Közösségekben kell gondolkodni (DÖK, GYIÖK, HÖK, ifjúsági közösségek). Az ifjúsági közösségek baráti társaságok (személyes kötődések), támogatni kell ezek létrejöttét, működését.
Támogatni kell a nemformális módszerekkel megvalósuló tréningeket – népszerűsítés, nagyobb tér biztosítása a nemformális módszereknek.

Elismerés és jutalmazás nagyon fontos a fiatalok számára. Teret kell adni élménybeszámolóknak, bemutatóknak, jó példák bemutatásának. Kapjanak ajánlólevelet, referenciát a tevékenységeikről.

Letölthető:
rövidített dán összefoglaló a strukturált párbeszéd 2010-től indult teljes áttekintésével (3 oldalon)

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*