Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. július. 20., péntek

Van, ami nem vitás

Szerző: (Társult tudósító)
2012. február 29.
ROVAT: Esemény, Oktatás, Ifjúság, Kultúra és Sport | CÍMKÉK: ,

Van, ami nem vitás. Például az, hogy vitázni lehet kulturáltan, észérvekkel, 100% érvvel és 0% indulattal. A Szóval?! két napos tréningjén több mint 30 egyetemistának nyílt lehetősége ennek elsajátítására, de annak sem kell elkeserednie, aki erről lemaradt volna: a Szóval Vitaakadémia klubestjeire mindenki eljöhet, akit érdekel az érvelés, vitázás, meggyőzés.

A Szóval?! célja a vitakultúra megismertetése, a fiatalok érvelési és kommunikációs készségfejlesztése, valamint európai uniós tudásának bővítése. Ettől az évtől már egyetemisták is bekapcsolódhattak a programba, mégpedig egy kétnapos tréning, és kéthetente tartott klubesteken keresztül.

A Vitaakadémia tréning első napján valódi diplomatákat faragtak belőlünk, amikor Törökország csatlakozási feltételeit kialakító európai uniós tárgyalást szimuláltunk. Kiderült, hogy ehhez rengeteg tagállam megannyi érdekét kell összehangolni, és fény derült arra, hogy a legfelsőbb uniós körökben sem szégyen „bazári” módszerekhez folyamodni: alkudoztunk, hagytuk magunkat meggyőzni, ha cserébe a másik is felad valamit, és egy kávé mellett a legtöbb ellentét feloldódott. Ahogy a szimuláció végén Szabó Csilla, a Szóval?! sorozat uniós szakértője, és Dóczi Zoltán, az Euvonal senior tanácsadója elmondta, nem ritka, hogy a valóságban is ehhez hasonlóan folynak a tárgyalások.

A következő napon láthattunk egy Karl Popper vitát, és nem sokkal ez után mi is részt vettünk egy ilyenben. Ez a vita hármas csapatokban folyik és minden beszélőnek sajátos feladata van a vita során. Kritikus gondolkodásra ösztönzi a résztvevőket azzal, hogy minden érvet és ellenérvet figyelembe kell venni álláspontunk alátámasztásakor és a másik csapat érveinek cáfolatakor, ugyanis csak így győzhetjük meg a közönséget/bírót saját igazunkról.

Két nap alatt épp, hogy csak belekóstolhattunk a disputázásba, ezért a Szóval?! Vitaakadémia klubesteken folytatódik, tehát aki kimaradt, még nem maradt le! A következő, március 6-i alkalom témája az érveléstechnika lesz, amiről bővebben a Vitaakadémia Facebook-oldalán lehet tájékozódni. A klubesteken kívül egy önszerveződő diákvitakör kezd kialakulni, ennek az első alkalma pedig március 8-án kerül megrendezésre.

Képek forrása: facebook.com/vitaakademia

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*