Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. augusztus. 17., péntek

Új Széchenyi Terv Sátor a VOLT.on – Molnár Ágnes államtitkárral

Az idei VOLT Fesztivál, a tegnap zárult magyar EU elnökség hivatalos záróbulija is egyben. Nemcsak bulizni van mód, de lehetőség nyílik a délelötti és délutáni időszakokban nagyon fontos és érdekes információkkal gazdagodni is. Egy ilyen értékes helyszín, az Új Széchenyi Terv Sátor, ahol számos programmal várják az érdeklődöket.

A korai időpontok ellenére – ami egy VOLT.os fesztiválnál a délután 16 óra előtti időszakot jelöli – minden megrendezett előadáson szép számmal találunk résztvevőket és érdeklődő fiatalokat. Ez azt is jelzi, hogy a fiatalok nemcak ‘felejteni’ jöttek a VOLT.ra – hogy azt se tudják végül mi VOLT – hanem épülni és tudást szerezni sem lusták. Így a nyár közepén ez azért becsülendő. A mai napon Molnár Ágnes államtitkár asszony, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztéspolitikai államtitkára is megtisztelte a VOLT.ot, magyarul ő is itt VOLT.

Államtitkár asszony, mivel soproni és egyben az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) végrehajtásáért és sikeréért is felelős egyben, úgymond hazajött a VOLT Fesztiválra. Az NFM minisztérium, idén először jelent meg ilyen informatív környezetben, de nagyon sikeres az új kommunikáció és informatív sátor. Államtitkár asszony, az Elnökség Tudósítói kérdésére megosztotta velünk, hogy céljuk az új és innovatív eszközök használata, nemcsak a pályázati kiírások, de a kommunikáció és a tájékoztatás terén is. Az elmúlt egy évben jelentős átalakítások és átszervezések történtek a hazai EU-s fejlesztéspolitika terén is.

A fiatalok aktív érdeklődést mutatnak a pályázatok, a programok és a beszélgetések iránt. Különböző standokon információt gyűjthet az, aki többre vágyik, de biciklivel megújuló energiát is termelhet. Nyereményjáték is gazdagítja a programokat, ahol a szerencsés ellátogathat, egy már megvalósult fejlesztésre, és a helyszínen láthatja az eredményeket. Remélhetőleg, a jövőben is találkozni fogunk, hasonló zenei fesztiválokon a minisztérium standjával, ahol a lazulás mellett, valami a fesztiválokon is túlmutató ismerettel is gazdagodhatunk.

2011. július 1-én, vagyis ma került bevezetésre a SZÉP-kártya, a Széchenyi Pihenő Kártya. Ez a korábbi üdülési csekket hivatott kiváltani és egy modernebb formában a nagyközönség pihenését és szórakozását biztosítani. A szakma és az emberek is nagyon várták az új rendszert, melynek előnyei, hogy nem címletekhez kötött, hanem az adott összeghatárig, szabadon felhasználható. Remélhetőleg ez az új forma beválik majd, és beváltja a hozzá fűzött reményeket.

Az új fejlesztéspolitika célja az volt, hogy a prioritások, az azokhoz kapcsolódó kiírások is jobban tükrözzék a hazai gazdasági igényeit és szorosabban kapcsolódjanak a kor kihívásaihoz. Egyszerübb, átláthatóbb, gyorsabb, hatékonyabb és világosabb rendszert kellett felépíteni. Az Új Széchenyi Terv már működik, tavasz óta az új fejlesztési forrásokra fogadják a pályázatokat. Molnár Ágnes az Új Széchenyi Terv eddigi eredményeit ismertetve elmondta: a márciusi 1-jei első pályázatkiírások óta eltelt három hónapban jelentős sikereket értek el. A pályáztatás 93 kiírással indult 1100 milliárd Ft értékben, a március óta benyújtott pályázatok száma pedig meghaladta a 3100-at. Az ÚSZT indulásakor eleinte hetente átlagosan 250 pályázatot nyújtottak be, ez mára átlagosan 450-re nőtt. A benyújtott pályázatok 73 százaléka mikro-, kis- és középvállalkozásoktól érkezett. 327 pályázat esetében született támogatói döntés, és eddig 100 Mrd. Ft támogatást nyertek el a pályázók.

Az Európai Bizottságtól 2010 közepéig csupán a teljes keret 6,4 százalékát hívtuk le, azonban az elmúlt tíz hónapban ezt az arányt sikerült több mint a duplájára növelni. A 2007-től 2010 közepéig terjedő időszakhoz képest a havonta átlagosan kifizetett támogatás közel háromszorosára – 22 Mrd Ft-ról 65 Mrd Ft-ra emelkedett az elmúlt hónapokban. Az elmúlt napokban az érdeklődök fiatal sikeres sportolókkal, zenészekkel, borászokkal, kalandorokkal, cégvezetőkkel és politikusokkal beszélgethettek. Nyitott, oldott és informatív kerekasztalok ezek, ahol a közönség kérdései és reakció komoly figyelmet kapnak.

Reggel a “TV józanodáshoz” címmel gondolat-ébresztő filmeket nézhet meg az ébredező fiatalság. Vendégek voltak már az elmúlt napokban, Erőss Zsolt, hegymászó, Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere. Tegnap a vörös iszap nyomában címmel megrendezett beszélgetésen a VOLT.ra látogatott, Tili Károly, Kolontár polgármestere és Toldi Tamás, Devecser első embere is. Tegnap délután, Gerendai Károly, Sziget Szervezőiroda ügyvezető igazgatója és Dr.Nyitrai Zsolt, infokommunikációs államtitkár is eszmét cserélt, a modern IT-fejlesztések hazai helyeztéről és nemzetközi sikerek lehetőségeiről is. Ma délelőtt a sikeres városok titkát próbálták megfejteni, Rogán Antal, Belváros-Lipótváros polgármesterével és Kocsis Máté, Józsefváros polgármesterével. Nem hiányozhatott egy borkostoló sem a programokból. Ma délután “Szódával vagy szóda nélkül?“, Luka Enikő soproni és Demeter Csaba, egri borászok osztották meg gondolataikat és értékes kézműves nedűiket a fiatal és szépszámú közönséggel. Nemcsak a mennyiség, hanem a minőség és a borászokkal ápolt személyes kapcsolat is fontos. Az ember másképp ízleli a bort, ha közben hallja a borásztól a gondolatait és közben megosztja vele belső titkait is. A kapcsolat igen intimmé válik, de egyben közösségi élménnyé is alakul. Holnap még Dávid Ilona, a GYSEV elnök-vezérigazgatója és Vitézy Dávid veszt részt a “Fémsíneken, acél-kerekeken” a közösségi közlekedésről tartott fórumon.

A magyar EU elnökség, a tegnapi nappal már lezárult, de a VOLT Fesztivál még holnap is tart. A fejlesztések pedig még a jövőben is tartanak és remélhetőleg egy egyre sikeresebb, versenyképesebb és modernebb Magyarország megvalósulásához segítenek majd. Ehhez még bizonyára néhány VOLT Fesztiválnak el kell múlnia, de reméljük az eredményekről, minden évben kapunk majd tájékoztatást a következő években is.

Széchenyi István szavaival zárom a mai beszámolót: “Sokan azt gondolják: Magyarország – VOLT; én azt szeretem hinni: – LESZ!

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*