Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. augusztus. 17., péntek

Új Nemzedék Jövőjéért Program a VOLT-on!

A VOLT nemcsak szórakozás, nemcsak buli és party.time, van itt helye és tere az értelmes napközbeni beszélgetéseknek és diskurzusoknak is. Annyi a program, már napközben is, hogy nehéz az ember dolga…több helyre mégsem tudok menni. Ma az európai roma keretstratégia mellett délután az ifjúságpolitika volt a terítéken. Menni vagy maradni? – Ifjúságpolitika Magyarországon ez a fő keret, s mindennap más-más beszélgetések hívják a ‘más-nap’os hallgatóságot és újra magukhoz térő fesztiválozókat.

A VOLT Fesztiválon működő Európa Sátor, a magyar EU elnökséghez kapcsolódó témákban tart napközbeni programokat, beszélgetéseket. A magyar EU elnökségből már csak 27 óra van vissza, mégis van miről diskurálni. Az elmúlt 6 hónap egyszeri és megismételhetetlen lehetőség és egyben nagy felelőséggel járó feladat is volt Magyarország számára. Sok helyen vontak már mérleget az elnökség eredményeiről, ezt én itt most nem teszem meg, de majd még visszatérünk később a kérdésre…a fesztiválok szünetében júliusban. Mondjuk úgy, VOLT után és a Balaton Sound előtt.

Az EU elnökségnél maradva, a fiatalok, tehát mi is nehéz időket élünk, nemcsak Európa…sok a kihívás, sok az ellentmondás, nagy a verseny, a gazdaság sem úgy muzsikál, mint ahogy kéne. A fiatalság már nemcsak bolondság, mint talán korábban VOLT. Úgy is mondhatnánk, hogy a nemzetközi helyzet egyre csak fokozódik. Aki kimarad, az lemarad. Manapság nem ritka, hogy valaki két egyetemet is végez egyszerre. A kérdés csak az, hogy miért? Nem nőttek túl a külső elvárások, amik a fiatalokra nehezednek?

A magyar EU elnökség nagy sikere az európai ifjúságpolitikában, az elmúlt három EU elnökség alatt folytatott másfél éves, összehangolt folyamat, az ún. strukturális párbeszéd sikeres lezárása. Ebben a témában került megrendezésre Gödöllőn, az EU-YOUTH konferencia és DG meeting idén tavasszal, amely nagyon eredményes és sikeres volt. A konferencián – amelyre az EU-Kína Ifjúsági Év 2011 nevű rendezvénysorozat részeként az ázsiai állam delegációja is ellátogatott – Peter Matjasic, az Európai Ifjúsági Fórum elnöke bemutatta a fiatalok és a döntéshozók közötti párbeszéd eddigi eredményeit, és hangsúlyozta: tovább kell folytatni a munkát. Erről a konferenciáról a hivatalos elnökségi honlapon itt olvashattok még többet.

A ma délutáni Európa Sátorban rendezett beszélgetés témája: “Mit üzen a kormány a fiataloknak?”. A fórum meghívott vendégei Mihalovics Péter miniszteri biztos és Nagy Dávid HÖOK elnök voltak. A nyári kánikula ellenére szép számban megjelentek a fiatalok, hiszen a téma forró, akár az időjárás. A miniszteri biztos bemutatta a múlt héten prezentált Új Nemzedék Jövőjéért Programot, amely az új kormányzat első ifjúságpolitikai, stratégiai vitairata. Az újfajta megközelítés és tényleg a fiatalság problémáit megvilágító dokumentum, nemcsak formailag, de tartalmilag is újszerű. Remélhetőleg, a fiatalos és friss szemlélet, nemcsak a stratégiai vitairat lapjain tükröződik vissza, hanem a valóságban is, nagyobb figyelem irányul majd ránk, fiatalokra.

A kerekasztal beszélgetés során érintették az előadók, a fiatalságot érintő főbb problémákat, a munkanélküliséget, a gazdasági nehézségeket, az oktatás és a munkaerőpiac egyenlőtlenségeit. A problémákat úgy látszik mindenki látja, a megoldások megtalálása és azok következetes végrehajtása már nehezebb dió lesz. De bizakodjunk, hogy a fiatalok helyzete és jövője, tényleg visszakerül a szakpolitika centrumába.

A teljes dokumentum elérhető: www.ujnemzedek.hu honlapon, a miniszteri biztos úr csapata várja a fiatalok visszajelzéseit. Akár a most kezdődő országos turné során, de akár on-line, facebook commenteket is figyelemmel kisérik, és minden véleményt, tanácsot komolyan vesznek. Az Új Nemzedék Jövőjéért Program Facebook oldala itt érhető el. Olvassátok a vitairatot, véleményezzétek és küldjétek el az illetékeseknek. Itt a megfelelő alkalom, hogy éljetek a lehetőséggel, és szóljatok bele a saját jövőtök alakításába és formálásába. A kormányzat részéről, nemcsak szándék, de úgy tűnik komoly akarat is van az együttműködésre és a tényleges tabuk nélküli konzultációra. A vitairat, ha belenéztek, meglátjátok, hogy tíz fő téma köré összpontosít. Budapest és Vidék, Kultúra, Karriertervezés, de ilyen téma a Sport, a Szórakozás és a Családalapítás is.

Én több mint olvasásra ajánlatosnak értékelem, legyetek ti is kiváncsiak rá.Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*