Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. július. 20., péntek

Tóth Dávid és Kulifai Tamás – Berobbantak a világ élvonalába! – Ez egy ARANY-os páros…

A szombati nap egyetlen magyar aranyérmét szerezte meg a Tóth Dávid és Kulifai Tamás alkotta kajak páros, az 500 méteres döntő viadalán. Fábiánné Rozsnyói Katalin, Kati néni tanítványai meglepték a világot és a hazai publikumot is, soha rosszabbkor. Ez volt aztán a rock and roll a javából, belecsaptak a húrokba, meg a hullámokba és szinte repültek a célba…

A fiatal páros szombati győzelmüket követően nyilatkoztak nekünk. Annyira fiatalok, hogy Kulifai Tamás még az U23-as mezőnyben is versenyezhetne, de Tóth Dávid is csak most múlt 26 éves. Ennek köszönhetően, bizakodóak lehetünk a jövő szempontjából is, lesz még idejük és lehetőségük szebbnél szebb pillanatokat szerezni nekünk.

“Edzőnknek, Fábiánné Rozsnyói Katalinnak van a legnagyobb szerepe a győzelemünkben, hiszen neki köszönhetjük azt, hogy kihozta belőlünk ezt a fantasztikus teljesítményt” – mondta  Tóth Dávid

– Be tudtátok tartani azt a taktikát, amit Kati néni a felkészülés során számotokra javasolt?

Tóth Dávid: – „Igen, alapvetően tudtuk a saját tempónkat és technikánkat evezni. Kati néni, mindig azt mondja az edzésen, hogy ne spóroljunk, de tudtam, hogy ha ellőjük az elején a puskaport, akkor a vége az nagyon fájni fog. S, majd nehezebben fogjuk tudni megtartani a hajót. Azt is tudtuk, hogy az utolsó 100 méter nagyon hullámos, és ha elsavasodnak az izmok a végére, akkor nehezebben sikerült volna meghúzni a végét.”

Beszéltetek e már Kati nénivel a győzelmet követően?

Tóth Dávid: – „Éppen most indulunk hozzá és kiváncsian várjuk, mint mond a teljesíményünkre.”

– A pályán jobbos hátszél volt, ez mennyire segített vagy hátráltatott bennetek?

Tóth Dávid: – „A szél jobbról fújt egy kicsit, nem mondanám hogy segített, azt sem hogy zavart. Igazából edzéseken mentünk hátszélben is, szembe szélben is pályát. Kati néni is pont ezt mondta mindig is, hogy a versenyen bármilyen széljárás lehet, alkalmazkodni kell a körülményekhez.”

– Milyen érzés volt a hazai közönség előtt versenyezni? Majd a dobogóra állni és a magyar himnuszt a közönséggel együtt énekelni?

Tóth Dávid: – Fantasztikus érzés volt. 200 méternél jártunk, amikor a közönség elkezdett dübörögni, kiabálni, ez nagyon nagy pluszt adott nekünk a végén. Úgy érezzük, hogy ez egy hatalmas kiváltság, hogy egy sportoló a magyar közönség előtt meghallgathatja a himnuszt. Leírhatatlanul jó és felejthetetlenül szép érzés volt.”

– A jövővel kapcsolatos tervek? Közeljövőben mit terveztek, jól megérdemelt pihenés esetleg?

Tóth Dávid: – „Az egészen közeljövővel kapcsolatban, biztos egy kis pihenéssel fog telni, az elkövetkező 1 hónap az biztosan. Utána pedig elkezdjük az alapozást, az őszit majd a télit. Készülünk a jövőre, szeretnénk kijutni a 2012-es londoni olimpiára. Nagyon kemény munkát kell teljesítenünk ahhoz, hogy az 1000 méteren megfelelő eredményt érhessünk majd el. Bízunk Kati néni és Öcsi bácsi munkájában, vagyis a mi munkánkban, amit ők irányítanak.”

A férfi kajak ketteseknél csak a 200 és az 1000 méter olimpiai szám, de a fiatal páros célja, hogy kijusson a 2012-es londoni olimpiára, és Tóth szerint az 500 méteren aratott világbajnoki győzelem jó alap az olimpiai számokra is. Reméljük a Tóth Dávid és Kulifai Tamás kajak párost, hasonlóan szép eredményt követően, az olimpiai dobogón is viszont láthatjuk. Ezt kívánom nekik, Kati néniéknek és természetes Magyarországnak is!

A Tóth Dávid, Kulifai Tamás páros nemcsak minket, hanem az egész mezőnyt meglepve nyerte a magyar csapat első és egyetlen  aranyérmét szombaton! A duónak már a mezőnymunkája is biztató volt, azonban nagyon együtt jöttek a hajók, és a magyar páros előfutambeli győzelméből aligha sejthettük meg ezt a bravúrt. A hajrában aztán gyorsult a tempó, a két magyar meg úgy forgatta a lapátot, hogy elléptek a mezőnytől. A célban a második litván egységre is majdnem fél hajót vertek! Idejük is fantasztikus, a szeles időjárás ellenére is nagyon meggyőző eredmény született, 1:28.134.

Mikor a közönség közelébe kerültünk, a hajónk szinte elkezdett belülről remegni, a fantasztikus biztatásnak köszönhetően. Ez olyan pluszt jelent, hogy a hajónk harmadik segítőjével, vagyis a remek szurkolókkal együtt gyorsabban és könnyebben szeltük a hullámokat. A hajránkat jól indítottuk, időben és rendben osztottuk be az energiánkat, és így a végén nem lehetett kérdés a siker. Annyit láttunk, hogy nincs mellettünk másik hajó, tehát reméltük, hogy tényleg mi vezetjük a mezőnyt. Ez aztán a célban teljesen egyértelművé vált. Leírhatatlan pillanatokat éltünk át, örökre emlékezetes lesz számunkra ez a csodálatos szegedi világbajnokság. Mégegyszer köszönjük a szurkolást és a bíztatást! Reméljük megháláltuk az aranyéremmel! – nyilatkozta az arany-os páros másik tagja, Kulifai Tamás.

A 2012-es olimpiai reményeket sajnos némileg megnehezíti az, hogy a szám időközben kicserélődött az olimpián, és a hangsúly áttevődött a 200 m-es párosokra. Ettől függetlenül a mieink minden elismerést megérdemelnek. Mostani teljesitményük több, mint biztató. Remélhetjük, hogy Fábiánné Rozsnyói Katalin, vagyis Kati néni munkájának gyümölcse nemcsak ezen az ‘arany’os pároson lesz majd látható, hanem még számtalan világhírű sportoló nevelődhet Kati néni edzői munkájának köszönhetően. Szerencsés ez az ország, hogy olyan edzőink vannak, akiknek a munka és a teljesitmény a legfontosabb és ezért nemcsak ők hoznak hatalmas áldozatokat, hanem versenyzőik is. Tudjuk, hogy a magyar kajak-kenu ugyan sikersportág, és már hosszú évek óta futószallagon szállítja az olimpiákról és a világversenykről a dicsőséges eredményeket, ennek ellenére a teljes sportág nincs annyira megbecsülve, mint az, ahogy az eddig bizonyított teljesitmény alapján kijárna. A maihoz hasonló dicsőséges időkben sokan vannak a sportág körül, a figyelem középpontjában is a kajak-kenu és a sportolók kerülnek. Amikor viszont jönnek a szürke hétköznapok, akkor már elmúlik a nagy felhajtás. A pénzhiány és a szűkös anyagiak természetesen nem csak ebben a sportágban jellemző, de melyik sportág és szakág érdemelné meg a plusz támogatást és a tényleges folyamatos, kiszámítható és biztos hátteret, ha nem a kajak-kenu sport.

Itt az örömé a főszerep és az ünneplésé, de az arany-érem másik oldalához ide kívánkozik, hogy ez a fiatal és tehetséges páros, a szegedi világbajnokság előtt nem tudott magának szponzort találni, így sajnos kemény és nehéz feltételek  mellett kellett, hogy elvégezzék azt a munkát, ami aztán a sikerre vezetett. Remélhetőleg a mostani teljesítménnyel már könnyebben találnak majd olyan támogatót, aki melléjük áll és segíti a sikerpáros mindennapi munkáját.

Rengeteg fantasztikus szakember, edző hagyta és hagyja el az országot, sőt a kajak-kenu sportolókat sem kell keresni, azok között, akik a jobb lehetőségek, a biztosabb anyagi háttér és a nyugodtabb felkészülés érdekében országot váltanak. Teljesen érthető ez a folyamat és nem ők a hibásak, hanem a hazai sport finanszírozási rendszer, megkövesedett és elavult állapota. A kajak-kenu sportág az elmúlt 5 évben rengeteget fejlődött, technikai és egyéb értelemben is. Az országot elhagyó edzők munkájának gyümölcse úgymond már beért, és a kajak-kenu versenyek mezőnye nagyon kiegyenlítődötté vált. Jó példa erre, szintén a tegnapi napon az osztrák kajak-kenu sportág legnagyobb sikerét elérő Yvonne Schuring és Viktoria Schwarz. A sógornők kajak 500 méteren megszerezték a világbajnoki címet. Az osztrák szövetség munkáját Almási Nándor segíti, aki már több mint két évtizede járja a világot, mint sikeres edző.

Kulifai Tamás nevelő apukája fotósként szintén a szegedi világbajnokságon dolgozik. Az apuka örömkönnyeit jó volt látni és természetesen azonnal gratuláltunk neki, a szép eredményhez. Fotósként, az újonc, de máris ‘arany’-os páros eredményhirdetését is végigdolgozta, ilyenkor öröm azért a munka.

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*