Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. július. 20., péntek

SZIGET – PRINCE…Nulladik napi ajánló

Minden kétséget kizáróan Prince monstre nagyszínpados koncertje lesz az idei Sziget nulladik napjának legnagyobb attrakciója, ennek ellenére azok is bőven találhatnak maguknak elfoglaltságot a fesztiválon, akik nem Minneapolis hercegének fellépésére kíváncsiak ezen a napon.

Ezen a napon a Sziget legnagyobb fellépőhelyszínén minden Prince-ről fog szólni, aki este hétkor kezd el játszani a magyar közönségnek. Aki netán nem ismerné az előadót, annak eláruljuk, hogy Prince Rogers Nelson minden idők legismertebb és legfontosabb afro-amerikai zenészei közé tartozik, akinek karrierje a hetvenes évek közepe óta tart. Ezalatt huszonöt stúdióalbuma és két koncertlemeze jelent meg. Munkáiból összesen több mint százmilliót adtak el világszerte, harmincnál is több TOP40-slágert írt, melyek közül a Purple Rain a leghíresebb. A halhatatlan popballadát tartalmazó, azonos című lemez 1984-ben jelent meg, és huszonnégy hétig vezette az amerikai 200-as Billboard-listát. 2010-ig bezárólag csak az Egyesült Államokban tizenhét millió darabot adtak el a tizenháromszoros platinalemezből.

A hétszeres Grammy-díjas előadóról azt is érdemes mindenkinek tudnia, hogy immáron hét éve ő is a Rock & Roll Hall of Fame tagja. Ez azt jelenti, hogy Prince előbb lépett be a rock and roll halhatatlanjainak csarnokába, mint a U2, a Sex Pistols, a Metallica, Madonna, Leonard Cohen, vagy mint egyik példaképe, Miles Davis.

Aki nem Prince-szel tart a nulladik napon, hanem mondjuk kedvenc hazai együtteseinek dalait szeretné hallani egy szimfonikus zenekar előadásában, annak este nyolctól a Pesti Est Világzenei Nagyszínpadnál a helye. A helyszínen a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara tizenegy hazai együttes két-két, azaz összesen 22 klasszikus popdalának nagyzenekarra hangszerelt változatát mutatja be élőben. Nagyzenekari kísérettel fellép: a Heaven Street Seven, a Balkan Fanatik, a Freshfabrik, a Vastaghúros Swetter, a Belmondo, a Pannonia All Star Ska Orchestra km. Harcsa Veronika és Kiss Erzsi, Rúzsa Magdi, az Isten Háta Mögött, a Budapest Bár km. Kollár-Klemencz László és Lovasi András, a Hiperkarma és Caramel.

A nulladik napon a Rock-Metal Nagyszínpad ad otthont a Kelet-Európa Express néven futó programoknak, melynek keretében három kiváló, káeurópai kötődésű zenekar lép fel a helyszínen. A Kelet-Európa Express egyből a csúcsról indul, hiszen először a modern klezmer zene legjobbjai lépnek fel a helyszínen. A több mint huszonöt éves múltra visszatekintő, amerikai Klezmetics zsidó zenei ünnepe 17.00-kor veszi kezdetét, és egészen este hétig tart, amikor a Boban Markovic Orkestar váltja őket a színpadon. Boban Markovic időtlenül népszerű balkáni rezesbandájának elementáris erejű muzsikájára hazánkban és nyugaton is Emir Kusturica filmjeinek – a Cigányok idejének, az Arizonai álmodozóknak és az Undergroundnak –, illetőleg Goran Bregovic filmzenéinek köszönhetően kapott rá a közönség. Mindig szívesen látott, visszajáró vendégek ők hazánkban, ami nem csoda, hiszen többször is léptek fel nálunk Rúzsa Magdival együtt. Markovicék rezes bemutatója után már csak egy koncert lesz a helyszínen: este kilenckor kezd a Leningrad, Oroszország legdörzsöltebb és legismertebb skabandája.

Akikben még ezt követően is marad szufla és a maximumot akarják kihozni magukból már a nulladik napon is, azok feltétlenül legyenek ott este tizenegy magasságában az A38-Wan2 Színpadnál, ahol ekkor kezdődik a Roots and Routes International Tehetséggondozó Program Art N Go projektjének szigetes rendezvénye. Előadásuk a legszélesebb műfaji határokat járja át; a kortárs tánctól a popzenén és a dubstepen át a slam poetryig szinte minden aktuális műfajt felhasználtak a fiatal alkotók. Résztvevő országok: Magyarország, Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország, Görögország, Egyesült Királyság, Hollandia, Belgium, Románia.

Forrás: Sziget © http://www.sziget.hu/fesztival

Videó és képek: Sziget © http://www.sziget.hu/fesztival

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*