Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. július. 20., péntek

Séta a főszervezőkkel és a politikusokkal Zamárdiban – ismerős arcok

Az idei Heineken Balaton Sound alkalmával is megrendezték a hivatalos sajtó bejárást. Ilyenkor az összes főszervező és felelős tiszteletét teszi a sétán, nem volt ez másképp most sem. A főszervezőkön kívül, megjelent az országos és helyi politikai vezetők krémje is, a térségből természetesen az érintett polgármesterek. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot képviselve, Dr. Molnár Ágnes államtitkár asszony, megjelent Horváth Gergely a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója is a zamárdi strandon megrendezett fesztivál bemutatásán. Mára egyértelművé vált, hogy a Sound sikere töretlen, a legtrendibb fesztiválnak számít évek óta idehaza és egyben Magyaroroszágon az egyik, a Balaton régióban pedig a legjelentősebb turisztikai vonzerővel bíró esemény, amelyre idén ismét rekordszámban látogattak el: a vasárnapi teltházzal, a négy nap alatt 101500 látogatót számlált a fesztivál.

Prémiumfesztivál

“A meglehetősen telített fesztiválpiacon egy merőben új közönséget céloztunk meg 2007-ben. Javarészt olyanokat, akik korábban idegenkedtek a fesztiválozás műfajától, mert nem tudták, mennyivel több élményt ad egy ilyen esemény egy átlagos bulinál. A csodás környezet, a 21.századi programstruktúra és az általunk bevezetett “prémiumfesztivál” fogalom mind-mind azt üzenték a potenciális vendégeinknek: ezt nem szabad kihagyni. Ennek is köszönhetően öt év alatt több alkalommal teltházzal zártuk a fesztivált” – mondta el Lobenwein Norbert a HBS egyik főszervezője.

A teltházhoz a prémium körülmények mellett persze igazán erős program is kellett. “Elsőként sikerült elhoznunk a legaktuálisabb világsztárokat, több műfajban. A legnagyobb érdeklődés először Fatboy Slim hazai premierjét kísérte, majd ugyancsak teltházzal zárt David Guetta tavalyi vendégszereplése is. Ő egyébként majdhogynem állandó vendégünk, és a Balaton Sound nagy rajongója is, ami nagy szó, hiszen jelenleg Guetta a legkeresettebb világsztárok egyike” – tette hozzá Fülöp Zoltán, a fesztivál másik házigazdája.

Turisztikai tényező

Zamárdit már jelentős fesztiválvárosként rajzolta fel a hazai bulitérképre a Heineken Balaton Sound, mely eddigi léte során soha ekkora tömeget nem vonzott, mint idén.  De mint azt korábban Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere is elmondta, a Balaton Sound nem csak Zamárdié, hanem az egész Balatoné. Jöttek is szép számmal a magyar tengerhez, megtelt a déli part, de a szemben lévő szállások is foglaltak lettek. Esténként azonban Zamárdi lett a buli fővárosa, s a négy nap alatt százezres tömeg fordult meg a helyi szabadstrandon.

Július elején négy nap alatt nagyjából 100.000 vendég érkezik a Balatonra, kifejezetten a fesztivál miatt, így nem kérdés, hogy ez a régió legnagyobb vonzerővel bíró eseménye. A vendégek egy jelentős része ezt megelőzően, vagy az esemény után további napokat tölt el a régióban. Természetesen nem kizárólag Zamárdi, de mégcsak nem is a déli part az egyetlen haszonélvezője a monstre rendezvénynek: a fesztiválozók nagy számban foglalnak szállást Balatonfüreden és az északi part más településein, ahonnan folyamatosan motorcsónak-transzfer szállítja a vendégeket a két pont között” – mondta el Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója és a HBS fővédnöke.

A hazai rajongók mellett egyre nagyobb az érdeklődés a külföldi vendégek körében is. Az idei évben Olaszországból, Németországból, Franciaországból és Hollandiából érkeztek a legtöbben, közel tízezren Zamárdiba.

„A Heineken Balaton Sound ma már jóval több, mint egy a sok fesztivál közül. Öt év alatt Magyarország egyik legnagyobb vonzerővel bíró turisztikai eseményévé nőtte ki magát. Bár a Balaton önmagában is egyre vonzóbb célpont, nincs még egy olyan Balaton-parti esemény, amely idejére nemcsak a környező településeken, de az északi parton is megtelnek a szállások.” – büszkélkedett Lobenwein Norbert főszervező, hozzátéve, hogy bizonyára ennek is köszönhető, hogy a Magyar Turizmus ZRt vezérigazgatója fővédnökként állt a rendezvény mellé és Molnár Ágnes államtitkár mellett Bókai István, Balatonfüred polgármestere, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke is meglátogatta a fesztivált.
A sztárok is nagyon megkedvelték a Soundot. Guetta, aki lassan állandó vendége a Soundnak ismét nagyon feldobva jött le a színpadról, ami előtt 15-20 ezres tömeg pörgött a koncertje alatt. A Sound sztárvendégei közül többen vetették be magukat a Balaton-parti éjszakába, sőt volt olyan Dj is, aki több nappal meghosszabbította az ittlétét. „Úgy tűnik, igaz a híresztelés, amely szerint a magyar közönség az átlagosnál nagyobb élménnyel ajándékozza meg a fellépőket. Guetta a koncertjét követően negyed órán át telefonált világsztár partnereivel, velük osztotta meg a számára is kimagaslónak számító sikert.” – tudtuk meg Fülöp Zoltántól, a Balaton Sound egyik házigazdájától.

A közönség védelmében

A kiadható bérletek már az első napon elfogytak, a csúcsot pedig ezúttal is David Guetta fellépése hozta, ezen a napon ugyanis ismét kikerült a teltház felirat a fesztivál bejáratára. A nagy tömeg és a kánikula dacára békésen, nyugodtan telt el a hétvége.

Fontosnak tartom, hogy az ország legjelentősebb eseményein, amelyeken több százezer fiatal fordul meg, minél nagyobb biztonságban legyenek a fesztiválozók. Ennek egy fontos eleme a szervezőkkel közösen létrehozott karszalag, amelyet minden 18. életévét betöltő és ezt igazoló vendég a bejáratnál megkapott. Kizárólag a karszalag viselői vásárolhatnak alkoholtartalmú italt és dohányárut.” – tudtuk meg Dr. Molnár Ágnes államtitkártól.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kiemelt célja, hogy a fiatalok – a kulturált szórakozás mellett – foglalkozzanak jövőbeni lehetőségeikkel és értesüljenek Magyarország új fejlesztési irányairól. A VOLT fesztiválon már sikerrel mutatkozott be az Új Széchenyi Terv sátor, ahol gondolatébresztő beszélgetésekkel és egyéb szórakoztató programokon keresztül próbálták meg arra ösztönözni a fiatalokat, hogy foglalkozzanak a jövőjükkel és használják ki a rendelkezésre álló lehetőségeket. Az államtitkár azt reméli, hogy meg tudják szólítani a fiatalokat és arra tudják őket késztetni, hogy használják ki az ÚSZT által biztosított lehetőségeket. Az elmúlt egy évben jelentős egyszerűsítéseket hajtottak végre a pályázati rendszerben, amelyek által szélesebb kör számára válnak elérhetővé a pályázatok.

A Balaton Sound főorvosa elmondta, a hőségriadó ellenére nem volt több dolguk, mint az előző években, viszont kiemelte, hogy míg korábban volt néhány fiatal, akik a fesztiválon kellemetlen élmény kíséretében találkoztak az alkohollal, idén a 18. életév betöltését igazoló „Új Széchenyi Terv” feliratú karszalaggal ez a probléma megoldódott.

A cikkhez tartozó galériát itt találjátok és az Elnökség Tudósítói facebook oldalán.

Forrás: www.sziget.hu/balatonsound ©

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*