Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. július. 23., hétfő

Schmitt Pál fogadta Európa hallgatói önkormányzatait

2011. február 18-án Schmitt Pál köztársasági elnök, a 21. European Students’ Convention (Európai Hallgatói Konvenció) rendezvény fővédnökeként adott fogadást a Sándor-palotában az ESU (Európai Hallgatói Önkormányzatok Szövetségének) és a HÖOK vezető tisztségviselőinek tiszteletére. Már önmagában a rendezvény fővédnökségének ellátása is hatalmas tiszteletet vívott ki a külföldi vendégek körében. Az pedig, hogy a magyar köztársasági elnök, a hivatalában személyesen fogadta a nemzetközi konferencia résztvevőit, mindenkit személyesen meggyőzött arról, hogy az oktatás, az élethosszig tartó tanulás és az ifjúság kérdése, annak jövője, nagyon is fontos és tényleg komolyan vállalt prioritása az elnöknek.

A magyar soros EU elnökség hivatalos programjaként került megrendezésre Budapesten, a 21. European Students’ Convention, amely az Európai Hallgatói Önkormányzatok Szövetségének (European Students’ Union – www.esu-online.org) félévente megrendezett legmagasabb szintű szakmai konferenciája. Kialakult gyakorlatként, mindig az éppen EU elnök országának hallgatói szervezete – a mi esetünkben a HÖOK / www.hook.hu – látja vendégül összes európai kollégáját, most éppen 120 főt az egyes nemzeti hallgatói szervezetekből. Az Európai Hallgatói Önkormányzatok Szövetsége 38 ország, 45 hallgatói önkormányzatának ernyőszervezete. Az ESU célja képviselni és támogatni a hallgatók oktatási, társadalmi, gazdasági és kulturális érdekeit európai szinten minden jelentős szervezet – az Európai Unió, a Bologna Csoport, az Európa Tanács – előtt. Az ESU több mint 11 millió hallgatót képvisel Európában.

A 2011. február 15-19 között megtartott budapesti konferencia a hallgatói részvétel fontossága köré szerveződött. A kérdés Magyarországon különösen aktuális a készülő új felsőoktatási törvény kapcsán. A résztvevők olyan előadásokon vettek részt, melyek során kicserélhették tapasztalataikat a hallgatói részvétel különböző szinteken való megjelenéséről és azok hatékonyságáról.

A szakmai előadások és műhelyek során számos aktuális téma került megvitatásra. Többek között beszámolót tartott a belorusz hallgatói képviselet két tagja is, akik rávilágítottak az Európa utolsó diktatúrájának tartott Fehéroroszországban uralkodó megdöbbentő állapotokra. A résztvevők, szolidaritásuk jeléül, az utolsó napon élőláncot alkottak, s léggömböket eresztettek fel a Szabadság-hídon. A záró plenáris ülésen a megjelent országok képviselői egyhangúan elfogadták a Budapesti Nyilatkozatot, mely kifejezi az európai fiatalság határozott igényét a lehető legnagyobb fokú és arányú részvételre az oktatással kapcsolatos konzultáció és a döntéshozatal minden szintjén.

A szakmai munkát színesítendő a szervezők számos kulturális és szabadidős programmal készültek: volt néptánc-bemutató, borkóstoló a Budavári Labirintusban, városnézés, esti fürdőzés a Széchenyi fürdőben, végül az utolsó napon éjszakai hajókázás a Dunán. Mindezekről részletesebben és terjedelmes képi beszámolóval nemsokára jelentkezem.

Sok hallgatói képviselővel beszélgettem még a köztársasági elnöki látogatás előtt, és egyszerűen fantasztikusnak nevezték, hogy egy elnök fogad minket. Az egyik leány Belgiumból, a másik Angliából, egyszerűen elképzelhetetlennek tartották, hogy egy hasonló esetben bármelyik király/nő is fogadná egy ilyen konferencia résztvevőit. Az elnöki fogadásra indulva kiderült, hogy számos hallgatói vezető, nem hozott magával öltönyt, inget és nyakkendőt. Nem estek kétségbe és ezért ők nem lemondták a részvételt, hanem fiatalos lendülettel bementek egy legközelebbi áruházba és öltönyt vettek maguknak, hogy megfelelő tisztelettel és öltözékben eleget tudjanak tenni a meghívásnak. Ez az igazi európai gondolkodás és gyors reagálás.

A palotába történő beléptetésünk során érkezett meg maga az elnök is, így mivel én a második csoportba kerültem, az elnöki palota belső udvarából figyelhettem, ahogy a köztársasági elnök éppen megérkezik a Sándor-palotába. A látogatás első részében lehetőségünk nyílt a rezidenciát bejárni, valamint a déli erkélyre kilátogatni. Az a panoráma, ami ott tárult a résztvevők elé, még sokáig emlékezetes marad, s nem csak a számtalan fotó elkészítése miatt. Aki részt vett a háromnapos konferencián, ha még korábban nem is volt Magyarország ismerője és barátja, bátran állíthatom, hogy mindenki beleszeretett nemcsak Budapestbe, de a magyar emberek vendégszeretetébe és segítőkészségébe is. Az egyik résztvevő, aki Oslóból érkezett, egyszerűen kijelentette, hogy ő Budapestre szeretne költözni, mert ez sokkal jobb hely, mint ahol ő most él. No comment. Mindez nagyban köszönhető a teljes szakmai és a kiegészítő kulturális programok szervezőinek, a HÖOK-nak, akik kis csapatukkal, de annál nagyobb profizmussal vitték végig a teljes programot és gördülékeny lebonyolítás mellett segítették elő a nyugodt és szakmai tanácskozást.

A teraszról visszamehettünk a palotába, ahol már vártuk az elnököt. Pár perc múlva megérkezett és nagyon érdekes, frappáns helyenként humoros beszédet tartott számunkra. A szigorú protokoll ellenére, már szinte baráti légkör alakult ki, hiszen többször is sikerült nevetésre bírnia elnök úrnak a hallgatóságot.

Schmitt Pál a hallgatóság előtt felsorolta államfői vállalásait: az anyanyelv védelmét, az élethosszig tartó tanulás ügyének segítését, valamint az egészséges és a fiatalok mozgásban gazdag életmódjának fontosságára való felhívást. Ennek kapcsán részletesebben beszélt arról is, hogy az európai fiatalok közel 60 százaléka nem sportol. Sok mindennel tölti az idejét, számítógép előtt ül, órákon jegyzetel, tanul, televíziót néz, partykra jár – ami szintén nagyon fontos – vagy például éppen, közel fél órán keresztül állva figyeli egy köztársasági elnök beszédét…a baráti és oldott hangulat máris garantált volt.

Fontos célként jelölte meg, hogy senki se hagyja ki a sportból fakadó élményeket és örömöket, hiszen a versenyképesség egy része a fizikai fittség is egyben. Nagyon képletesen vázolta elnök úr: hogy a nevelési erőfeszítések közel 95 %-a a fejünkre irányul és csupán 5%-a koncentrál a test többi részére, pedig ott még jó dolgok vannak…például a szív. Kiemelte, hogy szerinte ezt a trendet meg kell fordítani és meg kell nyitni a fiatalok szívét és érdeklődését a sport iránt, hiszen ahogy a régi bölcsesség is mondja: „Csak ép testben lakozik ép lélek”. Felhívta a figyelmet arra, hogy a sport nemcsak egész életen át végezhető, de a nevelés, oktatás során is számos előnnyel és pozitív hatással kecsegtet a fiatalok számára.

Schmitt Pál beszédében hangsúlyozta, hogy ugyan látszólag magáról beszélt, de közben rólunk, fiatalokról szólt.

Az államfő beszédének záró szakaszában kiemelte, az EU2020 versenyképességi célkitűzéseinek fontosságát. Erős Európa csak erős tagállamokon keresztül létezhet, de beszélhetünk-e erős tagállamokról erős kormányzat és erős demokrácia nélkül. Meggyőződése szerint Európának erős családokra van szüksége, amelyek erős egyénekből állnak.

Megosztotta a hallgatósággal az elnök, hogy mikor sportolóként a páston állt, senki másban nem bízhatott csak saját magában és természetesen az elvégzett munkában. Ha egy pillanatra is kételkedett az elvégzett munka mennyiségében és minőségében, akkor könnyen kikapott. Erős Európának erős polgárokra, erős individumokra van szüksége, akik bíznak önmagukban, fontosnak és erősnek érzik saját magukat. Végezetül elnézést kért, hogy kicsit hosszabb volt, és egy kicsit talán professzoros…a kitörő tapsot már szinte érezni lehetett a levegőben.

Bert Vandenkendelaere, az Európai Hallgatói Önkormányzatok Szövetségének elnöke arra kérte az államfőt, vesse latba befolyását, hogy az oktatás és a fiatalok ügye továbbra is az európai fejlődés középpontjában maradjon.

Az elnöki köszöntőt egy baráti hangulatú koccintás és kedélyes légkörű beszélgetés zárta. Lehetőség nyílt a delegáltak számára, hogy pár szó elejéig Schmitt Pál köztársasági elnök közelébe kerülhessenek. Természetesen készült néhány fotó emlékbe is, de szóba került az éppen elhalasztott EU-s keleti partnerségi csúcstalálkozó is, amelyet a lengyelek fognak az ősz folyamán megszervezni. Lehetőség nyílt még az elnöki vendégszeretetet élvezni, s a Sándor-palota kék szalonjában már csak egymás között rögtön, a megélt élményekről folyt a diskurzus. Próbáltam a delegáltakat arról kérdezni, milyen benyomásokkal távoznak az elnöki fogadást követően, és tényleg túlzás nélkül mondhatom, hogy bárkivel beszéltem, mindenki egyrészt nagyon örült, hogy részt vehetett, másrészt pozitív élményeikről és a szokatlanul oldott, jó hangulatról kaptam csupán visszajelzést.

Röviden összefoglalva elmondhatjuk, hogy a szakmailag sikeres háromnapos konferenciát, ugyancsak mindenki számára felejthetetlen élményeket ajándékozó elnöki fogadás zárta. Ahogy az EU elnöksége is vándorol, úgy vált helyszínt is az ESC következő félévi rendezvénye, amely az év második felében már a lengyelországi Gdansk közelében kerül megrendezésre.

A minden tekintetben sikeres rendezvénynek is köszönhetően – ahogy Bert Vandenkendelaere ESU-elnök fogalmazott – a HÖOK, mint hallgatói képviselet és vele Magyarország sok év után újra visszakerült az európai hallgatói élet fősodrába. Oda, ahol a fiatal értelmiséget érintő legfontosabb folyamatok zajlanak.

Sportnyelven fogalmazva nyugodtan kijelenthetjük, hogy a Budapesten megrendezett 21.ESC konferencia az eddigi egyik legjobban sikerült hallgatói konvenció volt. Akárcsak egy sikeresen megrendezett olimpiai játék záróünnepségén, most is bátran kijelenthetjük: „I am proud and happy to proclaim that you have presented to the EU the best ESC ever.” Képletesen a hallgatói konvenció lángja kialudt, s következő alkalommal már Lengyelországban fog újra életre kelni. Most már a lengyel barátainkon lesz a sor, hogy egy ehhez hasonlóan sikeres rendezvényt bonyolítsanak le. Nem lesz könnyű dolguk, de drukkolunk nekik, hiszen tudjuk: „Lengyel magyar két jó barát, együtt harcol, s issza borát.”

A Dr. Schmitt Pál köztársasági elnök úr által a 38 országból érkezett hallgatói képviselőnek adott fogadásáról a Köztársasági Elnöki Hivatal beszámolója itt olvasható.

Fotók: Baranyai Attila © HÖOK, Marianne Slegers © ESU, Szabados Gábor

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*