Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. július. 20., péntek

Schmitt Pál és európai romafesztivál a mai VOLT-on!

A mai napon került megrendezésre a VOLT hivatalos megnyitója, amelyen Schmitt Pál köztársasági elnök úr is részt vett. Természetesen a VOLT két alapítója és főszervezője, Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert sem hiányozhatott. A vendéglátó várost, Sopront Dr. Fodor Tamás polgármester úr képviselte. Mivel az idei VOLT a magyar EU elnökség hivatalos záróbulija és rendezvénye is egyben, ennek köszönhető, hogy az elnök úr megtisztelte a résztvevőket.

A mai napon a VOLT egynapos roma fesztivállá alakul át  “European Gipsy Rocks!” néven. A mai fellépők: Emir Kosturica, Asian Dub Foundation, Gipsy.cz, Babos Project Special, Balkan Fanatic, és még sokan mások…Mindez nagyban kapcsolódik a magyar EU elnökség egy jelentős prioritásához és annak sikeréhez, az immáron az EU vezetői által elfogadott európai roma keretstratégiához. Ennek a stratégiai dokumentumnak a megvalósulásához Járóka Lívia, magyar EP képviselő asszony tette a legtöbbet, mint az Európai Parlament egyetlen roma képviselője. Hosszú évek munkája van benne, hogy ma az EU-nak a romák számára, egy átfogó és hosszútávú elfogadott programja van, erre büszkék lehetünk. Schmitt Pál köztársasági elnök úr megnyitó beszédében kiemelte, hogy – korábbi EP-s kolléganőjének – Líviának mekkora a szerepe abban, hogy ezzel a sikerrel zárulhatott a magyar EU elnökség.

A napokban záruló magyar EU elnökségről elnök úr kiemelte, hogy a meghirdetett mottónk, vagyis az “Erős Európa” valóban megvalósult és valós tartalommal sikerült megtölteni azt. Ezen sikerek közé tartozik a napjainkban lezárásra kerülő európai uniós csatlakozási tárgyalások Horvátországgal, de ide sorolható az EU szinten megerősített gazdasági kormányzás létrehozása, valamint az elfogadott Duna-stratégia és a mai napon is ünnepelt európai roma keretstratégia. A romák európai helyzete és jövőjük közös érdeke Európának és mindannyiunknak. Meg kell történjen a sikeres integráció, az őszinte befogadás, igazi odafigyeléssel párosulva. Schmitt Pál beszédének végén felidézte, a mai romafesztivál egyik zenekarának, a Szilvásy Gipsy Band albumának címét, miszerint “A folklór felpofoz“. Itt az idő a valódi cselekvésre és a valódi megoldásokra, a problémák beazonosítására és a szembenézésre, csak közösen és együtt lehetünk sikeresek. “Az egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő” – idézte Szent István intelmeit az államfő, amikor a VIP-sátorban átadta a Köztársasági Elnök Díszoklevele Éremmel elismerést Havasi Ibolya, Ökrös Oszkár és Tommy Vig előadóművészeknek, valamint Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész-zeneszerzőnek.

A köztársasági elnök hivatalos programjának folytatásaként, a VOLT Fesztivál személyes bejárása következett a főszervezők és a vendégek társaságában. Rendkívül közvetlen és barátságos hangulatú élménytúra volt ez az elnöki vizit. A hatalmas sajtóérdeklődés ellenére, sikerült bensőségessé és mégis nagyon lendületessé tenni a fesztiváli túrát.  Szinte lehetetlen vállalkozás egy ekkora rendezvényt alig egy óra alatt bejárni, mégis nagyon jól sikerült. Első állomásként a sajtótájékoztatót követően egy rövid csocsózás követte a Soproni pavilonjában. Természetesen az ember ilyen hőségben, a szomját is kénytelen oltani, ebben az elnök sem kivétel. Mint megtudtuk a Köztársasági Elnöki Hivatalban ugyan csocsóasztal még nincs, de egy billiárd asztal fellelhető, ugyan azt még a korábbi elnök használta.

A fesztiválbejárás során az államfő megtekintette a Hungarikum kiállítást, majd egy VOLT-os polót is beszerzett az egyik VOLT BOLT-ban. A fesztiválon lépten-nyomon érdeklődök vették körbe az elnököt és persze nem maradhatott el a közös fényképkészítés sem, ennek örömmel tett eleget az államfő. Következő stációként a Heti Válasz Borfesztivál következett, ahol a Poncichter negyedben, az egyik soproni borász nemes nedűiből kaptak kóstolót a vendégek, nem hiába a soproni kékfrankosnak párja nincs.

Ezután a borfesztivál területén egy rövid, de annál közvetlenebb beszélgetésbe kapcsolódott az államfő, a fiatalok örömüket és jókívánságaikat is megosztották az elnökkel.

Zárásként az Európa Kemping következett, ahol a magyar EU elnökség mind a 26 tagállamból vendégül lát egy kisebb csapatot, akik zenei tudásukat és élményeiket megosztják egymással, s az utolsó nap a nagyközönség előtt is egy közös produkcióval állnak majd elő. Minden délután kisebb koncerteket adnak az egyes országok fiataljai, ebbe kapcsolódott be az elnök is. Ezt követte az európai fiatalokkal való ismerkedés, ennek köszönhetően ismét új fényképekkel gazdagodtak a résztvevők facebook oldalai. Európai vendégeink nemcsak a VOLT fesztivállal, nemcsak Sopronnal és Magyarországgal, de annak első emberével is közvetlen kapcsolatot és élménydús benyomásokat gyűjthettek.

A mai napon az európai roma zene örömünnepét megelőzően, az Európa sátorban egy szakmai kerekasztal beszélgetésre került sor, “Mire jó az európai romastratégia?” címmel . A résztvevők, a már említett Járóka Lívia, EP-képviselő és Balog Zoltán államtitkár úr volt.

Röviden ismertették az elfogadott európai dokumentumot és rávilágítottak a kritikus pontokra a jövő szempontjából. A hallgatóság soraiban, köztársasági elnökünk is figyelmesen jelen volt. A fórumról készült videónkat itt találjátok.

A mai napon készült összes fényképet az alábbi Facebook képgalériában találjátok. Jó szórakozást!

Fotók: saját forrás, keh.hu

Videó: saját forrás

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*