Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. július. 23., hétfő

PRIME: egy konferencia az Erasmus tanulmányok elismeréséért

Szerző:
2011. szeptember 24.
ROVAT: Esemény | CÍMKÉK: , , , ,

A Magyarországi Erasmus Hallgatókért Alapítvány első alkalommal szervez PRIME (Problems of Recognition In Making Erasmus) konferenciát szeptember 30-án a  Budapesti Corvinus Egyetemen. A konferencia célja, hogy kiértékeljék az Erasmus ösztöndíjprogram hiányosságait és megoldási javaslatokat dolgozzanak ki azokra, előmozdítva így a hallgatók nehézségektől mentesebb mobilitását.

Az Európai Bizottság egyik legsikeresebb kezdeményezése az ERASMUS ösztöndíjprogram, amelyen talán már te is részt vettél, jelenleg éppen részt veszel vagy esetleg tervezel részt venni a közeljövőben. Erasmus ösztöndíjasként azonban nehézségek is állnak előttünk mint az adminisztráció (pl. kredit-elfogadtatás) és a finanszírozás, amik a legnagyobb problémát jelenthetik nekünk hallgatónknak. Éppen ezért az ösztöndíjprogram folyamatos nyomon követésére, vizsgálására és fejlesztésére van szükség.  A programnak ebből a folyamatos fejlesztéséből kiveszi a részét az Európai Bizottság hivatalos diákszervezeteként működő Erasmus Student Network (ESN) PRIME nevű felmérése is. A kérdőív elsősorban a kreditelfogadtatás hatékonyságának elemzésével foglalkozik, aminek eredményeit országos és nemzetközi szinteken vitatják meg Erasmuson részt vevő hallgatók és nemzetközi ügyekkel foglalkozó oktatási dolgozók egyaránt.

Az Erasmus programot támogató diákszervezet az Erasmus Student Network  (ESN),

már második alkalommal végzett felmérést a  kreditelismertetés helyzetéről az ex-Erasmus diákok körében. A kérdőívet bárki külföldi tanulmányiból visszatérő hallgató önkéntesen kitölthette, személyes véleményével és tapasztalataival hozzájárulva így ahhoz, hogy az ESN valós európai helyzetnek megfelelő javítási javaslatokkal fordulhasson a felsőoktatási intézményekhez, nemzeti külkapcsolati irodákhoz és az Európai Bizottsághoz.

A PRIME projekt célja, hogy elkészüljön egy komplex kvantitatív és kvalitatív tanulmány, amely értékelés aztán hivatkozási alapot szolgáltathat a nemzeti irodákkal, a felsőoktatási intézményekkel és az Európai Bizottsággal való egyeztetésekhez. A projektben felkutatják a hiányosságokat a lehetséges megoldási javaslatokkal együtt. A felmérést három szinten végezték: a Nemzeti  Külkapcsolati  Irodák (National Agency), a felsőoktatási intézmények (Higher Education Institution) és a diákok között. Csaknem 9000 hallgató, több száz felsőoktatási intézmény és csaknem minden érintett ország Nemzeti Irodája megválaszolta a kérdőívet és az interjúkérdéseket. A válaszokból kiderült: míg európai uniós szinten az Erasmusos diákok csaknem 73 %-a részesül teljes kreditelismerésben, addig hazánkban ez az arány az 50 %-ot sem éri el.  ,, A tavaszi szemeszterben Spanyolországban tervezek tanulni Erasmus ösztöndíjjal és mivel csúszás nélkül szeretném befejezni a tanulmányaimat, ezért mindenképpen fontosnak tartom, hogy például a kreditelismerés problémájáról beszéljünk és megoldásokat találjunk rá, ezért mindenképpen ott leszek a konferencián”- mondja Glatz Dorottya, a konferencia PR felelőse.

Idén 12  az Erasmus  programban részt vevő ország szervez konferenciát, hogy bemutassa a PRIME felmérés eredményeit nemzetközi és hazai szinten. Itthon a közös stratégiaalkotás első állomása ez a PRIME konferencia. A konferencián magyar felsőoktatási intézmények kreditátviteli bizottságai, nemzetközi ügyekkel foglalkozó

dolgozói, szomszédos országok PRIME koordinátorai, az oktatási tárca képviselői, Bologna-szakértők, HÖOK-képviselők, valamint magyar ESN-önkéntesek találkoznak, hogy megvitassák a felmerülő kérdéseket.

Bővebb információk: www.prime.esn.org, www.esn.hu és prime@esn.hu.

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*