Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. augusztus. 15., szerda

Emlékezzünk a felejthetetlenre

2011.01.27. - Auschwitz felszabadításának 66. évfordulója

A mai modern Európa és maga az Európai Unió is annak a felismerésnek köszönheti létét, amely abban nyilvánult meg, hogy az európai nagyhatalmak és korábban háborús ellenfelek felismerték, hogy egyetlen út vezethet csak ki ebből a pokolból és teljes káoszból, ha közösen összefognak és a békés kooperáció és együttműködés mellett vernek lándzsát. Az egymással vetélkedő, egymás létét megkérdőjelező és a másik ország, ezzel a kontinens és az egész világ biztonságát fenyegető korábbi szemlélet nem vezet sehová. Illetve vezetett, hiszen kétszer is megmutatta a XX. századi nagy világháborúkban, hogy hova: pusztuláshoz, halálhoz, tragédiához, szenvedéshez, szegénységhez, gyötrelemhez, romboláshoz, könyörtelenséghez, megsemmisüléshez, és minden esetben végső kudarchoz. Ebből elég volt, s az európai eszme lényege egyetlen cél lett, soha többé háború!

A holokauszt nemzetközi emléknapján zsidó, roma és keresztény emberekre, valamint az embermentőkre egyaránt emlékezünk. Az ENSZ-közgyűlés 2005. november 1-jén nyilvánította a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává január 27-ét. Az egyhangúlag elfogadott határozat hangsúlyozza “az emlékezés és a tanítás kötelességét”, hogy a jövő nemzedékei megismerjék a hatmillió, túlnyomórészt zsidó áldozatot követelő náci tömeggyilkosságok történetét.

1945. január 27-én a Vörös Hadsereg csapatai felszabadítják Auschwitz-Birkenau

Auschwitz hírhedt főbejárata

haláltáborát és ezzel befejeződik a történelem egyik legnagyobb halálgyárának működése. Ez a KL (Konzentrationslager)-tábor volt a legnagyobb a második világháború alatt az összes láger közül, ahol az SS vezényletével 1945-ig több millió embert gyilkoltak meg. Csak Auschwitz-Birkenauban hozzávetőlegesen 1,3 millió ember, összesen pedig közel 6 millióan estek áldozatul. Ezek a számok becsléseken alapulnak, mert a megmaradt nyilvántartásokból nem rekonstruálható teljes pontossággal a múlt és a valóság. Hiszen rengetegen voltak olyanok (többnyire magyarok 1944 folyamán), akiket mindenféle regisztráció és adatfeljegyzés nélkül, a vágányokról, közvetlenül a marhavagonokból azonnal a gázkamrákba vezettek, majd a krematóriumokban megsemmisítettek. A számok pedig nem adják vissza azt a hatalmas emberi veszteséget, amelyet ez a katasztrófa, melyet holokausztnak nevezünk okozott a teljes emberiség egyetemes történetében. Egy ember elvesztése is pótolhatatlan veszteséget jelent, nem is beszélve több millióról, amely ép emberi ésszel teljesen megérthetetlen, felfoghatatlan és elképzelhetetlen méreteket öltött.

A holokauszt nemcsak milliókat elpusztító sötét, kegyetlen történeti esemény, hanem olyan tragédia, amely után minden megváltozott, és amelyről időről-időre beszélni kell.

Auschwitz belső folyosói

A második világháború alatt meggyilkolt emberek túlnyomó többsége zsidó származású volt, de találunk közöttük hadifoglyokat, kényszermunkára ítélt ellenzékieket, értelmiségieket, cigányokat, homoszexuálisokat, testi fogyatékkal élőket. Mindegyikük ember volt, egy-egy önálló humánum.

Emlékezni és emlékeztetni kötelesség, de feledni végzetes hiba lenne. A teljes megmaradt területen már 1947 óta működik az Auschwitz-Birkenau Emlékhely és Múzeum. /www.auschwitz.org.pl/ Az emlékpark 1979 óta az UNESCO világörökség részét képezi. A múzeum ingyenesen látogatható, Auschwitz és Birkenau között shuttle-busz áll rendelkezésre, szintén térítésmentesen. A különböző nyelveken kínált vezetésért kell csupán külön fizetni, amit ajánlatos igénybe venni, mert nagyon hasznos, minden objektumot érintő, közel 3 órás túrán vehet részt.

Egyet garantálhatok mindenkinek, hogy ha meglátogatja Auschwitz-Birkenau táborának megmaradt barakkjait, s helyben saját szemével győződik meg és szembesül a valósággal és a tényleges méretekkel egy biztos: más emberként fogja elhagyni Oświęcimet /Auschwitz/, mint ahogy azt előtte megközelítette.

Auschwitz-Birkenau története európai és legalább annyira közép-európai is. A tábor a mai Lengyelország területén fekszik, amelyet a megszálló náci hatalmi erők a második világháború alatt létesítettek és építettek ki ipari léptékű megsemmisítő táborrá. Legnagyobb számban közel félmillió embert deportáltak és gyilkoltak meg csupán Magyarországról, ezután a második legjelentősebb nemzet a közel négyszáz ezer embert elvesztő Lengyelország.

Ez a vesztőhely a magyar-lengyel közös történelemnek ugyanolyan fontos és jelentős részét

A vagonok célállomása, a halál kapujában

képezi, mint a korábbi évszázadok sokkal dicsőbb eseményei és közös harcai, küzdelmei. Az Európai Uniónak a 2011-es éve a magyar és az azt követő lengyel EU-elnökség miatt Közép-Európa évének lehet tekinteni. Ezt a lehetőséget is meg kell tudni ragadni vagy legalább megpróbálni arra, hogy az ilyen szomorú és sötét időszakok eseményeit jobban és mélyebben fel tudjuk dolgozni. Hogy ezután tovább vihessük a hosszú évszázadokon keresztül kialakult kölcsönös tiszteletre és békés együttélésre alapuló jó szomszédi viszonyt.

Nem lehet olyan politikai eszme, sem diktatúra, sem hatalmi rendszer, amely működése során az egyik legfontosabbnak azt tekinti, hogy bizonyos embercsoportokat, faji alapon szisztematikusan, ipari méretek között semmisítsen meg. Amikor az emberi méltóság elveszti minden erejét és tekintélyét. Amikor kisgyermekek, anyák, nők, ifjú férfiak és aggastyánok kényszerülnek alávetni magukat, annak, amit egy politikai és katonai diktatúra rájuk kivet. Amikor nincs más kapaszkodó, csak talán az az egyetlen bőrönd fogantyúja, amit az ember magával vihetett, miután fél órája volt arra, hogy elhagyja addigi teljes életét, családját, lakását, városát és országát, majd megkezdje az útját a teljes ISMERETLENbe. De az emberi kitartás és életben maradás ösztöne fantasztikus dolgokra képes, kritikus helyzetben mutatkozik csak meg az igazi emberi tartás és belső erő. De mit tehet az ember, ha ilyen helyzetbe kerül, sajnos semmit sem. Ha ellenszegül azonnal meghal, ha engedelmeskedik, talán maradhat némi esélye a túlélésre, de az is lehet, hogy csak saját szenvedéseit és gyötrelmeit hosszabbítja meg. KISZOLGÁLTATOTTSÁG ez a szó szoros értelmében. Kertész Imre Nobel-díjas írónk – akit szintén Auschwitz-Birkenauba deportáltak 14 éves fiatal gyermekként, de szerencsésen túlélte a szörnyűségeket – regényének címére utalva, ez nem volt más, mint teljes SORSTALANSÁG!

Auschwitz-Birkenau végtelen területe

Tanuljuk meg értékelni a békét, a szabadság minden formáját, a toleranciát, az emberi méltóságot, az emberi jogokat, tiszteljük egymást és a demokráciát is. Ugyan nincs olyan demokrácia, amely ne küzdene kihívásokkal, de ezeket a kérdéseket demokratikus úton kell tudnunk kezelni és megoldani. Az Európai Unióban immár jogerőre emelkedett az új alapszerződésben tételesen és külön megjelenített alapjogi charta, amely garantálja az EU összes állampolgárának az alapvető emberi és szociális jogokat. Talán ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy a holokauszthoz hasonló és mérhető pusztítást okozó esemény soha többet ne történhessen meg.

Egy kép többet mond ezer szónál, ezt én is nagyon jól tudom. Ezért a 2011 januárban Auschwitz-Birkenauban tett látogatásom alatt készült fotókat bemutató albumot a következő link alatt ajánlom.

http://picasaweb.google.com/gabor.corvinus/MementoMoriAuschwitzBirkenau#

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*