Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. július. 20., péntek

Interjú Endrédi Bálinttal, Magyarország egyik legnagyobb fesztiválozójával

Múlt héten az EFOTT-on jártunk és sok emberrel beszélgettünk. Az egyik interjú, amit nem terveztünk, de a véletlennek köszönhetően mégis sikerült elkészítenünk, az amit itt nézhettek. Endrédi Bálint, Magyarország egyik legnagyobb fesztiválozója. Pécsett lakik és oda is jár egyetemre. Bálintnál 9 évvel ezelőtt derült ki, hogy egy nagyon ritka genetikai betegség támadta meg a szervezetét, s emiatt ma már mozgásában egy elektromos kisautó segíti. Bálint akaratereje, elszántsága, közvetlensége lenyűgözött engem, és eszembe juttatta, hogy mennyire nem figyelünk egymásra. Az orvosok szerint Bálintnak már 2 éve ágyhoz kötve kellene élnie, mert állapota annyira súlyos. Saját szemetekkel láthatjátok ti is, hogy mindez szerencsére nincs így, és nemhogy otthon ülne, ehelyett végígjárja az itthoni fesztiválokat.

Bálinttal az EFOTT O.dik napján találkoztam éjszaka, miközben a sátrainknak kerestem helyet. Nem én segítettem neki, hanem az ő segítségét kértem, hogy világítsa be a terepet, hogy lássam hova állíthatom fel a két sátrat. Természetesen az első szóra segítségemre sietett…barátságunk itt kezdődött.

Ajánlom ezt a beszélgetést mindenkinek, de legfőképpen azoknak, akik azt hiszik mindennapi problémáik felemésztik erejüket és úgy érzik, egyedül vannak. Mennyire gyarlóak vagyunk, a mi kis gondjainkat felnagyítjuk, miközben mások sokkal nagyobb kihívásai és nehézségei felett közönnyel elsiklunk. Bálint az én szememben egy igazi hős. Nem adja fel a küzdelmét, nem temetkezik a problémái közé, nem húzódik magányba. Rendben végzi egyetemi tanulmányait, s nyaranta végigjárja az összes nagyobb fesztivált.

Bálint őszintén beszél nyári fesztivál élményeiről és megosztja velünk a problémáit is, amik nehézséget okoznak számára. Magyarország egyik legnagyobb fesztiválozója elmondja számunkra javaslatait, amik segíthetnék sorstársai fesztivál látogatásait is, kendőzetlenül beszél azokról a fogyatékosságokról, amikben még a hazai fesztiválok szenvednek. Bálint üzen azoknak is, akik ma még csak azon gondolkoznak, hogyan tudnának mozgáskorlátozottként egy fesztiválon részt venni.

Az idei EFOTT-ot Bálint segítségével kezdtem és szintén az ő segítségével zártam. Ugyanis az EFOTT utolsó nagyszínpadi fellépője a Quimby volt, s mivel Bálint az első sorban már fesztiválozott, odaengedett maga mellé. Együtt nyitottuk és együtt zártuk a fesztivált. Hálás vagyok a sorsnak, hogy találkozhattam Bálinttal, erőt meríthettem tőle.

Nem kívánhatok mást Bálintnak, csakis további jó fesztiválozást, hozzá nagy lelki erőt és természetesen egészséget! Köszönjük Bálint!

Bálinttal készített fényképeket a cikket követően és az Elnökség Tudosítói facebook oldalán is megtekinthetitek.

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*