Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. július. 20., péntek

Információáradat – nyitófesztivál a Millenárison

Szerző:
2011. január 12.
ROVAT: Esemény, Európai Bizottság, Európai Parlament

Érdemes volt várakozniuk azoknak, akik a múlt hétvégi programjukként az Európa Pont kétnapos nyitófesztiválját választották. Azt tudjuk, hogy minden kezdet nehéz, de ez a Millenáris Parkban egyáltalán nem volt érezhető. Talán a koránérkezők tapasztalhatták a legjobban, hogy nyugodt szervezők jártak-keltek, ellenőriztek, egyedül a biztonsági őrök feszült helytállása tette hivatalossá a január 8-i és 9-i megnyitót.

Mivel 2011 az önkéntesség európai éve, így ezt egy az Európa Pont nyitófesztivál mellett egy különleges eseménnyel köszönti Budapest, amely a  Millenáris Teátrumban kerül megrendezésre január 8-a és 14-e között. Az önkéntesség európai évének brüsszeli megnyitását követően ez az EYV-túra (European Year of Volunteering) második állomása. A nyolcnapos események során az önkéntesek és az önkéntesekkel dolgozó szervezetek (OIV-k) bemutathatják eredményeiket, élő bemutatókat tarthatnak, találkozhatnak másokkal és felhívhatják a látogatók figyelmét az önkéntesség fontosságára.  11 kiállító kapott helyet – rendkívül sűrűn, tehát ahogy elhagytad az egyik standot, már ott voltál a másikon. Jelen volt a Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület, ahol otthonosan leülve megismerkedhettem olyan érdekes tevékenységekkel, mellyel a szabadidőmet tudom eltölteni. Az Artemisszio Alapítvány önkéntesei, akik elmagyarázták mennyire fontos a különböző kulturális, etnikai és társadalmi csoportok közötti párbeszéd és közeledés erősítése.

A kiállító szervezetek között volt az FSZH- Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat, mely fiatal hölgyei nemcsak nyelvtudásukkal, de fáradhatatlan kedvességükkel és segítőkészségükkel informálták az érdeklődőket. Önkéntes munkájuk hasznossága az ifjúsági és ifjúságsegítő közösségek, szervezetek, továbbá az ifjúsági szolgáltatások fejlesztésében és elismertetésében mutatkozik meg, ami fiatalok társadalmi felelősségvállalását, társadalmi részvételük erősítését segíti.

Az önkéntesség másik eltökélt szervezete a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány volt, akik rendkívül mély benyomást tettek rám. Egy igen mélyreható beszélgetésbe keveredtünk a tagokkal, tudósító barátnőmmel, Anettel, amely felkeltette érdeklődésünket a téma iránt. Megtudtam, hogy alapítványuk azért jött létre, hogy minden olyan esetben, amikor a gyerek vagy fiatal szükségét érzi annak, hogy valakivel beszélhessen, valamit elmondhasson, valamilyen ügyben segítséget kérhessen, azt anonim módon megtehesse, és empatikus meghallgatásra találjon, szükség esetén segítséget kapjon. Fiatalok és idősebbek egyaránt veszik a fáradtságot, hogy napi 7 órában támaszt nyújtsanak a rászorulóknak. Elmondták, hogy előtte részt kell venniük egy képzésben, tehát a segítségadásuk szakmailag kifogástalan. Alapelvük, hogy a gyerek jogait mindenképpen tiszteletben kell tartani. Munkájuk számos pozitív visszajelzéssel van tele, és mindenképpen becsülendő (mint oly sok más önkéntes forma).

Annyi élmény és hatás ért a Teátrumban berendezett standokon, hogy mindegyikről oldalas esszéket tudnék írni. Megemlíthetném a Suhanj Alapítványt vagy a Bátor Tábor tagjait, és még sorolhatnám tovább, ezért azt javaslom, mindenki tapasztalja meg maga. A héten végig lehet látogatni a helyszínt, a kiállítókat, bárki megismerkedhet munkájukkal. Higgyétek el, érdemes!

A Millenáris Fogadó adott helyet a folytatásnak. Rengeteg érdeklődő volt, a hostess lányok sürögtek-forogtak, és bármerre néztem a kiskorúaktól a középkorosztályon át az idősekig mindenki megfordult . Az esemény háziasszonyával, Gryllus Dorkával is beszélgettünk a kétnapos fesztiválról, aki kifejtette véleményét, hogy az EU-soros elnökség alatt a figyelem egyértelműen Magyarországra koncentrálódik és ez hatalmas lehetőség, de egyben éreznünk kell feladat súlyosságát is. A beszélgetés után  a  Nyelvi Koktélbárra figyeltem fel. Rendkívül ötletesnek tartottam, hogy játékosan, de Európa összes nyelvéből elraktározhatott magának a látogató. Természetesen egyes nyelvi intézetek kiállítóihoz is el lehetett látogatni, ha csak egy bizonyos nyelv iránt érdeklődtek, mint a Francia, Portugál, Izreali Intézet vagy a Goethe-Institut stb.

Külön standrész volt az Unióban lévő tanulási és ösztöndíj lehetőségekről szóló tájékoztatás. Egy kellemes társalgásba kerültünk a Fiatalok Lendületben Program egyik népszerűsítő hölgyével. Elmesélte, hogy a céljuk 13-30 év közötti fiatalok aktív társadalmi részvételének és szolidaritásának ösztönzése. Erre számos lehetőség adódik, mint ifjúsági cserék, hogy ha valaki Európát szeretné bejárni és barátokat szerezni. Ifjúsági kezdeményezések, hogy ha valaki valami újat, hasznosat tervezne, akkor azt meg tudja valósítani. Amit személy szerint említett az az Európai Önkéntes Szolgálat, mivel ő is ebben vesz részt, és hamarosan Spanyolországba utazik, hogy ott dolgozzon önkéntesként, tapasztalatot szerezzen és emellett megtanulja a nyelvet. Az ember tényleg azt hiszi, hogy olyan távol van tőle minden, nincs lehetősége kijutni külföldre, mert drága, azonban pont az ilyen szervezetek cáfolják meg ezeket a felvetéseket. Igen is fiatalok vagyunk, Uniós tagok, élni kell a lehetőséggel, ahogy ő is teszi és még sokan mások!

Hogy minél többet megtudjon az érdeklődő az Európai Unióról, bemutatkoztak az Uniós Intézmények. Különböző feladatokkal, játékokkal és nyereményekkel csábítottak a standok.  Jelen volt az Európai Bizottság és az Európai Parlament, ahol folyamatosan totókat töltöttünk ki, hogy teszteljük tudásunkat az Unióról – na és persze, hogy ajándékot kapjunk. Hihetetlen mennyiségű szóróanyag, információs füzet, promóciós anyag, toll, kitűző, lufi, táska, sőt még egy hatalmas naptár is a birtokomba került, és még csak dél volt!

Ha valakinek nem lett volna elég a kézhez kapott információ, saját kézügyességét is kipróbálhatta a work-shopokban és interaktív standokon. Makettek, újrahasznosítható anyagok készítését, karton designt, vagy a néprajzi elemeket sajátíthattak el. Folyamatos volt a gyerekzsivaj, mindig odatévedt a szemem a színpad előtt táncoló-éneklő vagy éppen dráma előadást tartó gyerekekre. A zenei körítésből sem volt hiány, este pedig Palya Bea koncertezett a teltházas Fogadóban valamint Gryllus Dorka és zenekara a RotFront lépett fel. A hajnalig táncoló fiataloknak pedig Palotai balkános zenéi adták a talpalávalót.

Bátran állíthatom, hogy ez a kétnapos nyitóünnepség igen sikeres volt, a kiállítók részéről is, de főként azok számára, akik ellátogattak a helyszínre, mert az az információmennyiség, amennyit ott magáévá tehetett az ember egyedülálló volt sokszínűségében és színvonalában is.

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*