Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. július. 23., hétfő

Hévíz kitűnő EU-elnökségi házigazda

Szerző:
2011. február 3.
ROVAT: Esemény, Külügyek

A CODEV, azaz az Európai Unió Tanácsának Fejlesztési Együttműködési munkacsoportja Hévízen tartott informális ülést 2011. január 20-21-én. Kivételes alkalom volt ez, hiszen a Nyugat-Magyarországon, s az egész ország területén csak néhány ilyen kihelyezett ülésre kerül sor a magyar elnökségi félév során. A hévízi informális ülésen az Unió 27 tagállamának azon brüsszeli diplomatái vettek részt, akik kifejezetten a nemzetközi fejlesztési együttműködés átfogó kérdéseivel foglalkoznak. Ezen a terülten nincsen uniós hatáskör viszont a tagállamok egyeztetik és harmonizálják a harmadik országokat megcélzó fejlesztési programjaikat.

A hévízi munkacsoporti ülésen az EU Tanács Főtitkársága és az Európai Bizottság 3 magas szintű igazgatója is tárgyalt a tagállamokkal, ami nem jellemző az ilyen szintű találkozókra. Összesen 45 fős delegáció látogatott el Hévízre. A munkacsoport magyar elnöke Fábián Pál.

A hévízi informális ülés egyik fő témája kifejezetten kötődik Hévízhez is, hiszen az a víz szerepe a fejlesztéspolitikában. A másik napirendi téma és az Európai Unió fejlesztéspolitikájának jövője. Ahogy Makkay Lilla főosztályvezető asszonytól megtudtuk, az ilyen informális ülések során olyan döntések születhetnek, melyek a 27-ek miniszteri szintű üléseit is befolyásolhatják. Az itt megtárgyalt 2 téma az EU Tanács külügyminisztereinek ülésén 2011. február 21., Brüsszelben a miniszterek asztalára kerül. A magyar EU-elnökség maga választotta zászlós hajójának a víz kérdését, mely a témakörben hatást gyakorolhat a hévízi ülés.

Hévíz városa kitett magáért és példátlan szerepvállalást tanusítva fogadta be az elnökségi ülést. A delegáció érkezésének tiszteletére a városháza harangjátékán az unió hímnusza, Beethoven Örömódája csendült fel. A délutáni ülések a feldíszített színházteremben zajlottak, ahol az egyenesen a reptérről érkező delegáció tagjait frissítővel várta Papp Gábor polgármest úr és kabinetje. A hosszú ülés után a város egy kivételes, olimpiai aranyérmes, 5 fogásos borvacsorán látta vendégül a nemzetközi vendégeket. Személyre szóló, erre az alkalomra készült csiszolt üveg asztali dísz, a város bora és a Musiqua Antiqua, helyi együttes CD-je is szerepelt a delegációnak szánt ajándékok közöt.

Az ülés másnapján a Hévíz gyógytó történetével ismerkedhettek meg a diplomaták és természetesen fürdőzni is lehetőségük nyílt a gyógytóban. Ezt követően Hévíz alpolgármestere Kepli József minden résztvevőt névre szóló kivenezésekkel lepett meg, amellyel tiszteletbeli utazó diplomatáivá fogadta a delegáció tagjait a város. A vendégek nagy örömmel fogadták ezt a megtiszteltetést.

“Egy kivételes kétnapos ülést sikerült Hévízen, a város jelentős szerepvállalásának köszönhetően megszerveznünk. Mind a tárgyi és személyi adottságok, mind a gasztronómiai, mind a lelket is gyógyító élmények tekintetében. Remélem, hogy a visszajelzések is ezt fogják alátámasztani minden irányból!” – nyilatkozott nekünk Papp Gábor polgármester.

Az ülés önkéntes összekötője, koordinátora Szabados Viktor mindenkinek gratulált és külön megköszönte a polgármesteri kabinet kitűnő és energiát, erőforrást nem kímélő szerepvállalását. “Úgy gondolom, hogy a miniszteri szintű elnökségi találkozókkal legalább megegyező, de protokolljában is emberibb mértékű eseményen vehettünk részt. Örömmel tapasztaltam, hogy a másnapi fürdőzés és az utazó nagyköveti kinevezések is nagy sikert arattak.” – vélekedett Szabados Viktor, EU-elnökségi összekötő.

Az olimpiai aranyérmes séf által jegyzett vacsoraestről hamarosan külön cikkben számolunk be.

Linkek:
Az Európai Unió Tanácsának Magyar Elnöksége hivatalos oldalan
http://www.eu2011.hu/event/informal-codev
http://www.eu2011.hu/hu/esemeny/fejlesztesi-egyuttmukodesi-munkacsoport-codev-informalis-ules

Az Európai Unió Tanácsának Magyar Elnöksége hivatalos facebook oldalan összefoglaló és kép
http://www.facebook.com/photo.php?pid=771542&l=869d54ea72&id=1793064197
http://www.facebook.com/photo.php?pid=771542&id=1793064197#!/eu2011hu

írott, online sajtó
http://www.heviz.hu/index_heviz.php?page=hirdomping2&hir_lang=1&hir_akthely=114&hir_rovatid=218&hir_hirid=42342
http://www.helikonportal.net/hir/eu-elnoksegi-informalis-ules-hevizen
http://zalaihirlap.hu/eu_elnokseg/20110121_kozeppontban_a_viz
http://www.monitormagazin.hu/24-ora-hirei/missziot-teljesit-hevizvideók


http://www.monitormagazin.hu/video/eu-elnoksegi-munkacsoport-ules-hevizen

cikk és videó
http://tvkeszthely.hu/index.php?mod=hr&hr_id=1777

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!

Tudósító további cikkei


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*