Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. július. 20., péntek

Gasztrobloggerként a HBS-en! Fapadostól a luxusig…

Sok mindenről írtam már a Heineken Balaton Sound fesztiválról. Koncertekről, élményekről, körülményekről, sztárokról, partykról, hőségről, láncmasszázsról…Még nem tudósítottam kizárólag a gasztronómiáról. Hát most ezt a hiányt pótlom, hiszen bulik, partyk és strandolás közben azért nemcsak megszomjazik az ember, de a gyomrát is néha megtölti. Ki így, ki úgy, na de ennek jártam most utána. Kedvenceim a ‘SAJTÓ.S’-lángos  és a HIjÁBAN sült krumpli…

Van itt minden, mint egy búcsúban, kinek mire van étvágya. Úgy is mondhatjuk, hogy nemcsak a zenei kínálat bőséges és zavarba ejtő, hanem a gasztronómiai sokféleség is adott. Enni és inni is lehet, a paletta teljes, mindenki megtalálja az éppen hozzá illő falatokat. Megtalálod azt, amit reggel ehetsz, egy jó kávéhoz kis frissen sült pogácsa, vagy egy óriás-palacsinta. Napközbeni strandoláshoz egy szelet óriás-pizza, vagy tortilla chips. Az éjjeli bulik közben magadba pakolhatsz egy óriás-gyrost hozzá egy óriás-koktélt, vagy egy óriás-hamburgert. Itt a Heineken Balaton Sound-on úgy látszik, minden óriási. Nemcsak a fesztivál, a hangulat, a strand és az együttesek, de az étvágyak is. Szerencsére, hogy az árak egyáltalán nem óriásiak, teljesen konszolidált szinten sikerült megmaradniuk, bárhova megy az ember a Balaton partján, party nélkül is hasonló árakkal fog találkozni.

A fapados kategória, ami gasztronómiailag annak mondható, amit a magyar átlagember kisgyerekként megszokhatott, ha szüleivel a strandra ment, vitte az egész napi betevőt is hűtőtáskában. Itt erre is van lehetőség, és kis ABC-t is talál az ember nem messze a főbejárattól, ahol éjjel-nappal válogathat a finom falatok és italok között. Természetesen alkoholt nem lehet a fesztiválra bevinni, de ételt, nem kereskedelmi mennyiségben, minden gond nélkül.

A következő kategória, aki már nem fárad ilyenekkel, inkább helyben a fesztivál területén csillapítja étvágyát. Neki nincs nehéz dolga, hiszen akkora a kínálat, hogy zavarba esik, majd miután nem tudott választani, valószínűleg végigeszi az egész standsort. Strand révén, lehetőség van a klasszikus strandi falatokra, mint a virsli, kolbász, hurka, kukorica majszolására.

Nem hagyhatom szó nélkül az egyik legkomolyabb balatoni tévhitet sem, itt mint megszoktátok tabuk nélkül írunk, így le kell rántanom a leplet a híres “balatoni halról” a HEKK-ről. A Balaton és a hekk (Merluccius merluccius), úgy összenőttek, mint a Puszta és a Hortobágy, vagy Tihany és a Visszhang. Csak egyetlen különbség van ezek között és a hal között, hogy a hekknek semmi köze a Balatonhoz. Ez a hal ugyanis az argentín partok közelében él és ott halásszák. Rendkívül ronda egy hal, és ott nem is fogyasztják. Képzeljétek el, hogy a hekk exportjának legjelentősebb része Magyarországra érkezik, az ottani emberek ezt a halat nem is eszik és csodálkoznak, hogy Európában van olyan nép, ahol ez a favorit. Ennek történelmi okai vannak, ugyanis 1990 előtt is a hekk hódított, több okból is. Egyrészt finom, nem halízű hal, szálkamentes, másrészt a vendéglátósok azért szeretik, mert nem veszít a súlyából, ha kisütik, sőt még olajat is felvesz. Így alakult ki a hekk számára, sült állapotban egy paradicsomi környezete a Balaton partján.

Ha már halnál járunk, az egyik leghíresebb halas láncétterem is képviselteti magát a fesztiválon, szóval halból sincs hiány. Sőt egy standon naponta főznek friss bajai halászlét a fesztiválozók örömére. Finom magyar falatok, helyben sült kenyérlángos is van természetesen. Helyi ízekhez, helyi borok is dukálnak, ezt egy külön borfesztiválon találhatja meg az érdeklődő és szomjas fiatal. Az ország különböző pontjáról érkeztek borászok, hogy a Balaton partján kínálják finom nedűiket.

Ha már az italoknál tartunk, meg kell említsem a MOL töltőállomáson minden nap elérhető ingyenes feltöltés lehetőségét, melyről egy kis videót is láthattok. A lányok a bárpultról töltik fel az üres poharakat a frissen csapolt sörrel egy tankoló pisztollyal. Érdekes élmény és nem elhanyagolhatóan ingyen hűsítő.

Az én kedvencem a frissen dagasztott és kisütött lángos. A galériában láthattok pár fényképet, ahol éppen hajnalban dagasztja nekünk az szakács a friss tésztát. Kemény munka a dagasztás, ezt mindenki láthatja. De megérte várni, hiszen pár perc múlva már a friss lángost ropogtattuk. Legnagyobb kedvencem a ‘SAJTÓ.S’ lángos, amit szerényen én neveztem el, hiszen mega-giga sajttal kértem a magamét. Érdekes volt látni, hogy mennyi HIjÁBAN sült krumpli is várt gazdára, amik a fesztiválozókkal szemezgettek.

S a sor végén eljutottam a luxusig. A VIP részlegen a PASTRAMI étterem kínálta étlapját és fesztivál menüit. Külön étlappal készültek és hát nemcsak az étkek voltak speciálisak, de a megfáradt ‘nagyon fontos ember’ légkondicionált sátorban élvezhette az ízeket, ami a kánikulában nem elhanyagolható körülmény. Különféle könnyed szendvicsekből és falatokból állt a menü, főleg a koncertek alatt volt nagyüzem. Én azért hűsölni is bejártam, fogyasztani nem fogyasztottam. Illetve én magamat fogyasztottam, ezért nem akartam nagyot enni, bár lett volna rá lehetőségem. Az EU elnökség alatt az ember a fogadásokon annyit evett, hogy feljött rá az a havi 1 plusz kiló, amit most kénytelen ledolgozni.

A fényképeket megtaláljátok a cikk alatt és az Elnökség Tudósítói facebook oldalán is.

Jó étvágyat mindenkinek!

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*