Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. július. 23., hétfő

Exkluzív – Terrortámadás Oslóban

Szerző:
2011. július 22.
ROVAT: Esemény | CÍMKÉK: , , ,

Kicsit bizarr látvány, hogy ahogy kinézek a kollégiumi szobámból a kampuszra pár csoporttársam röplabdázik miközben helikopterek haladnak el felettünk minden ötödik percben.

Nem tudom megfogalmazni teljesen, hogy milyen érzések kavarognak bennem, nyugodt vagyok, de mégis félek. Talán legutóbb akkor éreztem ilyet, amikor 1999. márciusában az Észak-Atlanti Szövetség (NATO) megkezdte első légi csapását akkor még Szerbia és Montenegróra Belgrád koszovói politikája és az albánok üldözése miatt és szülővárosomban Magyarkanizsán 12 évesen a négy emeletes lakótömbünk tetejéről követtem a vadászrepülőket, hiszen minden nap az esti órákban megszólaltak a szirénák, figyelmeztetve bennünket arra hogy most indultak el a vadászrepülők Belgrád és Dél-Szerbia felé, és hogy ebben az időszakban jobb ha otthon tartózkodunk. Tudtuk, hogy Magyarkanizsán, Szerbia legészakibb csücskén nem érhet bennünket baj, mégis féltünk, mindennapjainkba beívódott a sziréna hangja. Soha nem fogom elfelejteni azt, hogy amikor ebben az időben átutaztam Magyarországra meglátogatni a nagybátyámat, megkérdeztem tőle, hogy este itt Szegeden is szirénáznak-e mindig, mire ő kinevetett. Akkor döbbentem rá, hogy pár kilométer mennyire sokat számíthat, már a határ túlsó oldalán teljesen másképp működnek vagy legalább is működhetnek a dolgok.

Amikor június 25-én megérkeztem Oslóba, hogy részt vegyek az Oslói Egyetem Nemzetközi

Nyári Egyetemén (International SummerSchool Oslo), akkor azt hittem, hogy a világ egyik legbiztonságosabb és legdrágább helyére érkeztem. A drágaság még mindig tart, viszont nem érzem már magam teljesen biztonságban. Ma a délutáni órákban ért el engem is a hír, hogy pokolgépes merénylet történt a kormány épületénél a belvárosban. A szobatársam, a kanadai Kristiana-Anna Steiestol hozta a hírt, miután első gondolatom az volt, hogy azonnal értesítsem a szüleimet, hogy jól vagyok, de Anyukám már ekkor megelőzött egy levéllel a Facebookon. Ezután lementem vacsorázni az ebédlőbe, ahol találkoztam az egyik fülöp-szigeteki csoporttársnőmmel Shiella C. Balbutinnal, aki 14 óra tájban indult el vásárolni még ebéd után az Oslo City Centerbe, amelynek közelében történt a robbantás. Shiella szerint olyan volt az egész, mintha földrengés történt volna, megremegtek a lábai, a bevásárlóközpont  és pár percen belül el is kellett hagyniuk a bevásárlóközpontot. Csak füstöt és embereket látott maga körül, akik megállás nélkül telefonáltak. Kicsit sokkos állapotban ért vissza a kollégiumba. Én tegnap jártam ebben a bevásárlóközpontban és annak környékén, de ma délután nem akartam bemenni a belvárosba.

A vacsora után siettem aláírni a recepción, hogy megvagyok és utána rögtön 19 óra 15 perckor rendkívüli gyűlésünk volt a kollégium halljában. Megkértek minden egyetemistát, hogy ne menjen messzire a kollégium területétől és amennyire gyorsan csak lehet értesítse a szüleit, hogy jól van. Azt is tanácsolták nekünk, hogy ha a nagykövetségek nyitva vannak a hétvégén, akkor ott is jelezzük, hogy épségben vagyunk.

A kollégiumi személyzet sem tudott többet mondani a történésekről, senki nem tud semmi pontosat, az információáramlás limitált és kértek bennünket arra, hogy kerüljünk mindenféle spekulációt. A Blindern kampusz és környéke privát terület fokozott rendőri felügyelettel, tekintettel arra hogy évente mintegy 570 egyetemista érkezik több mint 100 országból a nyári egyetemre. Mivel privát területen vagyunk, ezért elvileg semmi okunk nincs az aggodalomra.

Közben most kapta a lakótársnőm Kristi-Anna a hírt, hogy az Oslo melletti ifjúsági

táborban történt lövöldözésben az elvileg négy halott fiatal közül az egyik halott a legjobb kanadai barátjának a barátja a fiatal Norvég Munkáspárt elnöke. Kristi-Annaval már közben Skype interjút készít az CBC (Canadian Broadcasting Corporation) Kanadából.

A kollégiumban furcsa hangulat uralkodik most péntek este. Akik eddig kint röplabdáztak, már bejöttek és a pincében partiznak. Mások a kollégium pszichológusához mennek beszélgetni. Valaki tudósítást ír.

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*