Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. július. 23., hétfő

EU-Kína Ifjúsági Év, tudósítónk jelenti Pekingből

Első benyomásra nekem Peking olyan volt, mint egy másik európai nagyváros, sok magas, karcsú, kicsikét piszkos lakótömbökkel, talán csak a 4 és 5 sávos utak és a riksák azok, amik szokatlanok egy magyar szemnek, és talán hogy az emberek a zebrákon az a play stationos nyuszi játék módjára kelnek át, mit sem érdekelve őket, hogy jön-e valami és egyáltalán az megáll-e. Itteni idő szerint délre érkeztünk meg, plusz hét óra az eltérés az otthoni időzónához viszonyítva, így már fogalmam sem volt, hogy hány órája voltam ébren, csak annyit tudtam, hogy muszáj aludnom egy kicsit, beütött a jet-lag. A brit ifjúsági delegált, Allan Siao Ming, aki már harmadik alkalommal jár Ázsiában, azt tanácsolta nekem, hogy csak egy órát aludjak, és ne többet, mert ha most kialszom magam, akkor éjszaka nem tudok majd pihenni és felborul még jobban majd az időérzékem. Úgy tettem, ahogyan tanácsolta.

Itteni idő szerint 2011. február 23-án délután 16 órakor Pekingben is ünnepélyesen kezdetét vette az EU-Kína Ifjúsági Év (hivatalos weblap), az európai és kínai fiatalok éve (Európai Bizottság webplaján) . Az Ifjúsági Év ünnepélyes megnyitóját a Fővárosi Múzeumban tartották, mintegy 500 meghívott vendég jelenlétében. Minden Uniós országból 2-3 fiatal delegált érkezett, zömében ifjúsági szervezetek, diákszervezetek képviselői, vagy az adott ország Nemzeti Ifjúsági Tanácsának tagjai, akik 8 napon keresztül ismerkednek a kínai fiatalokkal, szervezetekkel és kultúrával a fővárosban és vidéken Guiyang városában egyaránt. Magyarországról Koska Ramóna és jómagam, az Ifjúsági Konzultációs Kör tagjai képviseltük a magyar fiatalokat.

Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára köszöntő beszédjében a kezdeményezés fontosságáról beszélt, amelynek kapcsán két dolgot emelt ki: a kulturális sokféleséget, mivel a kulturális sokszínűség lényeges részét képezi közös történelmi örökségünknek, és a párbeszéd megvalósulásának lehetőségét, aminek megvalósulásában segíthet az Ifjúsági Év, hogy a kínaiak és az európaiak párbeszédet folytassanak egymással. Ez a párbeszéd elősegítheti majd, hogy a fiatalok megismerjék egymás kultúráját, szokásait, hagyományait, hozzájárulva ezáltal az EU és Kína közötti kapcsolatok erősítéséhez. Szükséges azonban,  hogy a párbeszédre és annak eredményeire a politikusok is odafigyeljenek, „mert a fiatalok bevonása a döntéshozatali folyamatokba egyre inkább fontossá válik a jövőben”- emelte ki beszédében államtitkár úr. A párbeszéd és az európai és kínai kultúra találkozása elősegíti egymás megértését, így nagyon fontos együttműködést kereső és konfliktust feloldó szerepünk lehet.

Államtitkár úr beszélt ezen kívül az önkéntes szerepvállalás fontosságáról, hogy az önkéntes munka kapcsán milyen értékes munkatapasztalatokra és kapcsolati tőkére tehetünk szert, és a politikai vezetők feladatáról is, hogy minél kedvezőbb körülményeket teremtsenek nekünk fiataloknak ahhoz, hogy minél nagyobb számban kapjunk kedvet az önkéntes munka végzésére. A megnyitón beszédet mondott Ven Csia-pao (Wēn Jiābǎo) a Kínai Népköztársaság miniszterelnöke és az Európai Ifjúsági Fórum (European Youth Forum) elnöke Peter Matjasic is, akik hangsúlyozták, hogy ez az év egy jó platform lehet arra, hogy megtanuljuk megismerni és tisztelni egy olyan kultúrát, ami a miénktől eltérő és arra buzdítottak bennünket, hogy legyünk bátrak, nyissunk, hiszen a mi kezünkben van, hogy hogyan fogunk élni ennek a kezdeményezésnek a lehetőségeivel.

Az egész megnyitó ceremónia számomra olyan volt, mint egy nagy TV-show. Az EU-delegáltak köszöntőit táncprodukciók, koncert, divatbemutató és egy kisebb balettelőadás is színesítette. Ami nekem különösen tetszett, hogy a vetítővásznon feltűnt Budapest egy darabkája, és amit pedig viccesnek találtam, hogy a mellettem ülő brit delegált azt mondta, hogy ha nem mondom neki, hogy ez Budapest, akkor ő azt hiszi, hogy akár Japán is lehetne. Igaz, ami igaz, sok olyan kínai fiatallal, de idősebbel is beszélgettem, akik nemhogy még Magyarországon, de még a kontinensünkön sem jártak soha, így lehet az információ nem igazán jutott el hozzájuk, hogy mi is lehet az ott a háttérben a produkciók mögött.

Az EU-Kína Ifjúsági Év elindításáról még 2009. novemberében a 12. EU-Kína csúcstalálkozón határoztak, amely 2011 január elején startolt az európai megnyitóval és konferenciával Brüsszelben.

Jövő héten március 2-4 között Gödöllőn és Budapesten rendezik meg a következő nagyszabású EU Ifjúsági Konferenciát, amely a Strukturált Párbeszéd  18 hónapon át zajló folyamatának lezárásáról szól és ahova kínai fiatalokat is várnak.

Linkek:
Helló Kína! utinapló

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*